OGY - Krónika 7. rész (zárszámadás, ÁSZ)

Belföld, 2022.11.23

Lezárta a 2021-es költségvetés végrehajtásáról zajló vitát az Országgyűlés szerdai ülésén, majd áttért a az Állami Számvevőszék szervezetével és működésével, valamint a nemzetiségek jogaival összefüggő egyes törvények módosításáról szóló javaslat tárgyalására.



Képviselői hozzászólások



Nacsa Lőrinc (KDNP) az elhangzottakra reagálva jelezte, valóban igaz, hogy már a háború kitörése előtt is emelkedtek az energiaárak, ugyanakkor a háború kitörését követő áremelkedés után a gáz ára visszaesett és az energiát érintő szankciós csomagnál emelkedett meg újra.

Z. Kárpát Dániel kisboltokról mondott állításaira reagálva jelezte, a kisboltok újranyitása és fejlesztése már megvalósult program.

A budapesti fejlesztésekre vonatkozó hozzászólásokra azt mondta, Budapesten sok kormányzati fejlesztés valósult meg. Van Budapesten pénz, ha nem lenne például a parkolási mutyi, akkor több pénz maradna a fejlesztésre.

Sebők Éva (Momentum) jelezte, Magyarországon az infláció által leginkább érintett termékcsoport az élelmiszer, és ez nem lenne így, ha nem hagyták volna leépülni az élelmiszerfeldolgozó-ipart.

Hozzátette: a helyzet kialakulásáért nem a jelenlegi kormány felel, az azonban felróható nekik, hogy az elmúlt 12 évben nem fejlesztették az ágazatot.



Zárszó



Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államháztartás finanszírozásáért és nemzetközi kapcsolatokért felelős államtitkára a vita lezárása után arról beszélt, a 2020-ban kitört koronavírus-járvány a világgazdaságra és így a magyar gazdaságra is jelentős hatást gyakorolt. Ugyanakkor Magyarország erős fundamentumokkal és stabil államháztartással nézett szembe a járvánnyal, ami megteremtette az átfogó gazdaságvédelmi és gazdaság-újraindítási programok végrehajtásának lehetőségét.

A 2021-es évet értékelve kiemelte, hogy 79,3 százalékról 76,8 százalékra csökkent az államadósság, ami az uniós átlagnál dinamikusabb csökkenést és alacsonyabb adósságrátát jelent.

Kitért arra: a gazdaság-újraindítási akcióterv jelentős mértékben hozzájárult a válságból való kilábalás felgyorsításához. Az intézkedések fő területei voltak a munkahelymegőrzés és munkahelyteremtés, a kiemelt ágazatok megerősítése, a családok támogatása és a nyugdíjasok védelme.

Hozzátette, az ukrajnai háború és a szankciók negatív következményei ellenére a gazdasági bővülés lendülete az idei évben is folytatódott, és a munkaerőpiac is stabil maradt. A harmadik negyedévi adatok alapján azonban már megmutatkoznak a háború és a szankciók hatásai, amelyekre a kormány a családok és a vállalkozások védelmét szolgáló újabb intézkedésekkel reagált.



Állami Számvevőszék működéséről és szervezetéről szóló törvény


Előterjesztő


Bánki Erik (Fidesz), a gazdasági bizottság nevében benyújtott javaslatot ismertetve kiemelte: a javaslat fontos eleme az Állami Számvevőszék (ÁSZ) függetlenségének erősítése érdekében a költségvetési garanciák hangsúlyosabbá tétele. A hatékony, tervezhető bérgazdálkodás kiemelten fontos a költségvetési szervek esetében - mutatott rá.

Hozzátette: az ÁSZ céljainak megvalósítása során fontos, hogy törekedjen a rendelkezésére álló kapacitások lehető legoptimálisabb hasznosítására.

Erre való tekintettel emelték ki, hogy az ÁSZ a törvény elfogadása után bértömeggazdálkodást folytathat - fejtette ki.
Ez elősegíti az erőforrások feladatokhoz illeszkedő, hatékonyabb felhasználását és megakadályozhatja az esetleges túlköltekezést is - mondta.

Bánki Erik szerint a javaslat eredményeként az ÁSZ a jelenlegi rendkívüli körülményekhez is alkalmazkodva fegyelmezettebb, tervezhetőbb és kiszámíthatóbb bérgazdálkodást folytathat majd.

A törvényjavaslat további célja az ÁSZ által végzett ellenőrzések hatékonyságának növelése - mondta.

Kiemelte: a korábbi évek ellenőrzési tapasztalatai alapján több olyan jogintézményt vezetnének be, ami elősegítheti az ellenőrzések hatékonyabb elvégzését, a számvevőszéki munka hitelességének növelését. A módosítások révén lehetővé válik az ÁSZ személyi állománya jogviszonyainak új alapokra való helyezését. Alapjaiban változnak a foglalkoztatási viszonyok, amelynek kulcseleme a közös megállapodáson alapuló jogviszony.

A javaslat része továbbá, hogy a nemzetiségek egyesületként vetethessék magukat nyilvántartásba és így jelölőszervezetként jelöltet állíthatnak a nemzetiségi és helyi önkormányzati választásokon - közölte.


Kormány


Tóth Tibor, a Pénzügyminisztérium államtitkára arról beszélt: Magyarország pénzügyi, gazdasági stabilitásának biztosítása az államháztartás valamennyi szereplőjének előírásokat tiszteletben tartó, hatékony működését kívánja meg.

Napjainkra még inkább felértékelődtek a költségvetési forrásokkal való szabályszerű és eredményes gazdálkodás követelményei is - tette hozzá.

Ezzel párhuzamosan a közpénzügyi ellenőrzés szerepe is minden eddiginél hangsúlyosabbá válik - hangoztatta.

Az államtitkár rámutatott: az ÁSZ-nak, mint a közpénzügyi ellenőrzés legfőbb szervének, kiemelt célja, hogy megalapozott és megbízható ellenőrzéseivel és ellenőrzési tapasztalatain nyugvó javaslataival a közpénzekkel gazdálkodó valamennyi szervezet jogszerű működését elősegítse.

Az ÁSZ szerepe kiemelt abban is, hogy felkészítse a közpénzekkel gazdálkodó szervezeteket a felmerülő kihívások eredményes leküzdésére, ezzel is elősegítve a közpénzügyi rendszer ellenállóképességét - húzta alá.

A fenti célok eredményes megvalósítása szükségessé teszik az ÁSZ jelenlegi tevékenységének és struktúrájának racionalizálását, a függetlenségét biztosító garanciális szabályok megőrzése és megerősítése mellett - hangoztatta Tóth Tibor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!