OGY - Krónika 8. rész (állatvédelmi alapítvány)

Belföld, 2022.10.04

A Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozását segítő javaslat tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.Varga Judit: az állatvédelmet erősíti majd egy új alapítvány


Alapítványt hozna létre az állatvédelem erősítése, fejlesztése érdekében az igazságügyi tárca Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány néven. A felelős állattartásra nevelést és a civil állatvédelmi szervezeteket is segítő alapítvány létrehozásának jogi kereteit teremti meg a tárgyalt javaslat - mondta expozéjában Varga Judit miniszter.

A tárcavezető közölte: a szervezet számára a kormány biztosítja majd a szükséges forrásokat. Az alapítvány szakmai alapon, a területen dolgozó civil szervezetek bevonásával kíván szemléletformáló, tájékoztató, a gyermekek állatvédelmi oktatását segítő munkát végezni. Emellett a szervezet számos közhasznú tevékenységet is ellát majd - sorolta.

A miniszter felidézte az eddig elvégzett munkákat is az állatvédelem érdekében: konzultációt indítottak az állatvédelemről, amelyet több mint 260 ezren töltöttek ki. Megszületett Európa egyik legszigorúbb állatvédelmi törvénye, amely a többi között kibővítette az állatkínzás minősített eseteinek körét.

A kormány segíti az állatvédelemmel foglalkozó civil szervezeteket, emellett kormánybiztos monitorozza a területet és segíti annak fejlesztését.


Fidesz: az alapítvány hatékonyan léphet fel a felelős állattartás érdekébenOvádi Péter (Fidesz), a terület kormánybiztosa a már elvégzett munkákat sorolva szólt az állatvédelmi kódex létrehozásáról, amelyhez egy év alatt több mint háromszáz szervezet csatlakozott.

Elmondta: az állatvédelem politikamentes feladat, ezért kérdezték meg egy konzultáción az embereket, de azóta is várják az emberek véleményét.

Szólt az állatvédelem területén munkálkodó civil szervezetek fontosságáról és arról, hogy Európában először született olyan jogszabályi környezet, amely megmondja, ki az illegális szaporító. Ellenük ugyanis fel kell venni a harcot - mondta.

Szólt azokról a programokról, amelyet gyermekeknek indítottak a szemléletformálás érdekében, de arról is, hogy lépéseket tettek a kóborállat állomány csökkentéséért is.

Olyan alapítvány jön létre, amely még hatékonyabban hívhatja fel a figyelmet a felelős állattartásra. Fontosnak nevezte a civil szervezetek támogatását, ahogy a tudomány programok munkájának segítését is.


DK: a javaslat jelenlegi formájában nem támogathatóHegedűs Andrea (DK) leszögezte: pártja a javaslatot a jelenlegi formájában nem tartja támogathatónak.

Azt mondta: feltételezi, hogy a kormányt a jó szándék vezeti az alapítvány létrehozására, amelynek célja az állatvédelem fejlődése, az ismeretek bővítése, a civil szervezetek támogatása. Jó ötlet is lenne az, ha nem kötődne szorosan a kormányhoz és nem csupán egy újabb hivatal lenne.

Kik lesznek az alapítvány tagjai? Látható lesz-e a költségvetése? Hogyan támogatja majd az állatvédelmi szervezeteket? - sorolta kérdéseit. Felvetette, ismét a kormányközeli szervezetekhez jutnak a támogatások és félőnek ítélte, hogy az alapítvány sok fontos szereplőt kiszorít majd.

Azt is felvetette, hogy az alapítványon keresztül állami vagyont kívánnak majd kimenteni.

Szerinte az állatvédelemnek nem alapítványra van szüksége, hanem azon javaslatok megvalósítására, amelyeket az ellenzék már letett az asztalra. A többi között állatvédelmi ombudsman intézményének létrehozását kezdeményezte, emellett azonnali segítséget az állatvédelmi szervezetek számára a rezsi kifizetéséhez.

Kijelentette azt is, hogy az állatvédelmi törvény jelenleg nem nyújt tényleges védelmet, valódi szankció kevés esetben történik.KDNP: aki nem támogatja a törvényjavaslatot, nem támogatja az állatvédelem ügyét.Nacsa Lőrinc (KDNP) kijelentette, aki a Közös ügyünk az állatvédelem Alapítvány létrehozását nem támogatja, az állatvédelem ügyét sem támogatja. Értékelése szerint az alapítvány érdemben változat majd az állatvédelem helyzetén.

A DK-s képviselő felszólalását rosszindulatúnak és ferdítőnek nevezte. Szerinte pont a DK által feltett kérdésekre - tájékoztató honlap, kampányok indítására, pályázatokra, programokra - jön létre az alapítvány, és a DK most arra tett kísérletet, hogy kivonja magát egy közös ügyből.MSZP: nem lehetünk büszkék az állatvédelem helyzetéreGurmai Zita (MSZP) elmondta, frakciója támogatja, bár nem tartja elégségesnek a törvényjavaslatot. Az állatvédelem helyzetére Magyarországon senki sem lehet büszke - tette hozzá. Üdvözölte, hogy az előterjesztésbe számos olyan kérdés került bele, amelynek a rendezését az ellenzéki pártok régóta szorgalmazzák.

A képviselő ugyanakkor több javaslatot is hiányolt, például a rendőrségen belüli állatvédelmi őrség létrehozását, a vadászati törvény szigorítását, az állatkínzók eltiltását az állattartástól, az állatvédelmi ombudsman létrehozását, a hétvégi állatorvosi ügyeleti rendszer állami finanszírozását.Jobbik: azonnali segítség kellene az állatvédőknekVarga Ferenc (Jobbik) jelezte, hogy a Jobbik is támogatja a törvényjavaslatot. Szerinte semmi gond nem lenne az előterjesztéssel, működhetne is jól egy ilyen alapítvány, ugyanakkor ezzel csak el akarják terelni az emberek figyelmét arról, hogy válság van.

Bírálta a kormányt, mert szerinte azt a kevés vállalását sem tartja be, amit ígért. Indoklásként elmondta, bizonytalan időre elhalasztották az állatvédő szervezeteknek járó támogatások kiosztását.

Elmondta, válság van, amit a menhelyek is komolyan éreznek, és nem biztos, hogy egy ilyen alapítvány létrehozására van szükség azonnali segítség helyett.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!