OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2024.04.15

A költségvetési hiányról, a rákosrendezői beruházásról és a Salgó patak szennyezéséről tettek fel azonnali kérdéseket a képviselők hétfőn az Országgyűlésben.



Mi Hazánk: tartható az idei költségvetés?



Dócs Dávid azt kérdezte: hogyan tudja tartani a kormány az idei költségvetést, tekintettel arra, hogy márciusban a hiány 2321 milliárd forintra emelkedett, ami az elfogadott hiánycél több mint 92 százaléka. Hozzátette: a magas hiányt a kormány többek között a reptér megvásárlásával indokolta, azonban - hangsúlyozta - egy felelős kormány akkor vásárol, amikor van pénze az ilyen befektetésekre.

Érdekes egybeesésnek nevezte, hogy miközben üres az államkassza, Varga Mihály pénzügyminiszter a húsvét hétfőt Kínában, míg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az elmúlt napokat Németországban töltötte. Szerinte nem véletlen ez a két utazás a jelenlegi szorult pénzügyi helyzetben, hiszen a magyar gazdaságot a kormány ennek a két országnak az összeszerelőüzemeként képzelte el.

A költségvetés végrehajtása egy folyamat, az első negyedév pedig mindig a legnehezebbek közé tartozik - válaszolt Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára. Hozzátette: a reptérvásárlás nem számít bele az eredményszemléletű hiányba, de más egyéb egyedi tételek nehezítették az első negyedévet, így a 13. havi nyugdíj kifizetése, a magasabb kamatkiadás és a rezsialap kiadásai is.

Ugyanakkor leszögezte: 4,5 százalékos hiány teljesíthető a 675 milliárd forintos beruházás elhalasztásával, illetve remélhetőleg a fogyasztás növekedésével az adóbevételek is pozitívabban fognak alakulni.

Dócs Dávid úgy reagált: az adóbevételek csökkenése várható, mert a külföldi multik nemcsak a profitot, de már a törzstőkét is kiviszik az országból, és a külföldi vendégmunkások sem Magyarországon költik el a fizetésüket, hanem hazaküldik azt.

Tállai András erre azt válaszolta: nem a külföldi multik, hanem a nyugdíjak vásárlóértékének megőrzése és a reálbér-növekedés által lesz nagyobb fogyasztás.



Párbeszéd: épülnek felhőkarcolók és milyen magasak Rákosrendezőn?


Szabó Rebeka (Párbeszéd) arról beszélt, hogy az Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás külön pontjában az szerepel, hogy pályáztatás nélkül átjátsszák a rákosrendezői beruházás területét egy arab befektetőnek. Egy megalomán építkezést készítenek elő, ami az adófizetőknek 320 milliárd forintjába kerül majd. Úgy tékozolják el a területet, hogy az az arab befektetőnek és a Fideszhez közeli vállalkozói körnek fog hasznot hajtani, a budapestieket azonban nem kérdezik meg róla - mondta.

Kitért arra, hogy Karácsony Gergely főpolgármester elment Belgrádba és megnézte, egy hasonló konstrukcióban mi épült: ijesztő, szürke, parkok nélküli gigapláza és luxus lakótelep. Eközben van kidolgozott alternatíva, ami megfizethető lakhatást és a zöldfelület megmaradását jelentené - mutatott rá.

Arra volt kíváncsi, hogy épülnek-e felhőkarcolók, ha igen, milyen magasak. Hogyan érik el, hogy az arab befektető legalább 30 hektár közparkot hozzon létre? - kérdezte.

Nagy Bálint, az építési tárca államtitkára úgy reagált: sajnálatos, hogy csak most, az önkormányzati választás hevében kezdenek el foglalkozni ezzel a területtel, érdemben megvalósult fejlesztést azonban nem láttak eddig a városvezetés részéről.

130 hektárról van szó, Budapest szívében, ahol 170 köbméternyi szemét van. A károsanyag szint több esetben a megengedett többszöröse - jelezte.

Elsődleges, hogy ezt a szemétdombot minél előbb felszámolják, és rendezzék a területet. Örülni kellene a beruházásnak, mert egy barnamezős terület rehabilitációjáról van szó és nem zöldterület beépítéséről - húzta alá.


LMP: veszélyes anyag került a Salgó patakba


Keresztes László Lóránt (LMP) egy sajtóhírre hivatkozva arról beszélt: a Greenpeace lakossági jelzés nyomán méréseket végzett és megállapította, veszélyes, rákkeltő anyag folyt ki egy cég telephelyéről a Salgó patakba.

Jelezte: az ügyben feljelentést tesznek. Rámutatott, hogy az érintett cég már többször kapott bírságot akkumulátor hulladék szabálytalan kezelése miatt.

A politikus szerint a Szijjártó Péter miniszter nevével fémjelzett akkumulátorstratégia nyomán robbanásszerűen nőni fog az ilyen jellegű hulladék mennyisége Magyarországon. Feltette a kérdést, mikor lesznek ennek vége? Támogatják a szigorításokat, amiket az LMP sokadjára nyújt be?

Azbej Tristan, a külgazdasági és külügyi tárca államtitkára közölte: a Salgó patak szennyezése ügyében a hatóságok azonnal akcióba léptek, a kormányhivatal illetékes főosztályának munkatársai még aznap kiszálltak a területre.

Megjegyezte: több gazdálkodó egység is végez munkát a területen, a szennyezés akár egy acéláru gyárból is származhat. Ugyanakkor a képviselő már a vizsgálat előtt arra jutott, egy akkulerakóhoz kötődik a szennyezés. Honnan jutott erre a következtetésre? - kérdezett vissza.

Kijelentette: a kormány kizárólag olyan beruházásokat hoz Magyarországra, amelyek megfelelnek a legszigorúbb környezetvédelmi és biztonsági előírásoknak és a beruházásról minden esetben tájékoztatást adnak a tárgyalások lezárása után.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!