OGY - Krónika 8. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2024.04.29

A Schadl-Völner ügyről, a gyermekvédelmi rendszerről és fővárosi ügyekről is érdeklődtek a képviselők kedden a parlamentben, az azonnali kérdések és válaszok órájában.



Párbeszéd: Kihúzathatták-e magukat Rogánék az ügyészségi iratokból a Schadl-Völner ügyben?


Tordai Bence (Párbeszéd) a legfőbb ügyészhez intézett kérdésében felidézte azt a felvételt, amelyen az akkori igazságügyi miniszter Varga Judit arról beszél, Rogán Antalék kihúzatták magukat a Schadl-Völner ügy irataiból.

A kormánypártok válasza szerint ez képtelenség lenne - jegyezte meg. Felhívta azonban a figyelmet egy 1999-es dokumentumra, amely arról szól, hogy egy ügyészségi irat egyetlen példányát Orbán Viktor akkori miniszterelnök titkárságának átadták.

Visszakerült-e ez az irat, illetve folyik-e nyomozás a "Schadl-Rogán-féle" dögszállítási koncesszió ügyében? - érdeklődött.

Ibolya Tibor, a legfőbb ügyész helyettese válaszában elmondta, az idézett dokumentum azt tartalmazza, hogy a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálatánál lévő aktából kért ki a miniszterelnök megbízottja egy iratot, mindennek nyoma is volt, az irat pedig később meglett. Azóta ráadásul módosult a jogszabály, az előkészítő eljárások már ügyészségi felügyelet alatt folynak - emelte ki.

Tordai Bence viszontválaszában ismét feltette a kérdést, hogy a "Schadl-Rogán dögszállítási mutyi" ügyében folyik-e nyomozás.

A főügyész-helyettes közölte, a kérdéses ügyben már folyt vizsgálat, amely semmilyen bűncselekmény gyanúját nem állapította meg.



LMP: hogyan kívánják megerősíteni a gyermekvédelmi rendszert anélkül, hogy a benne dolgozók bérét növelnék?


Kanász-Nagy Máté (LMP) azt mondta, a kormánypárti képviselők által benyújtott, a parlament által kedden tárgyalt törvényjavaslatok nem erősítik meg a gyermekvédelmi rendszert, inkább arról szólnak, hogyan lehet megvédeni a gyerekeket a gyermekvédelmi rendszerről. Hogyan kívánják megerősíteni a rendszert anélkül, hogy a benne dolgozók bérét növelnék? - tette fel a kérdést.

Közölte, a szociális dolgozók 2010-ben az átlagbér 67 százalékát keresték, jelenleg csak 55 százalékát keresik. Hozzátette: 2010-ben a garantált bérminimum 153 százalékát keresték a szociális dolgozók, 2024-ben 133 százalékát csupán.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára közölte, a kedden tárgyalt törvényjavaslatok tovább szigorítják a gyermekvédelmi rendszert.

Beszélt arról is, hogy az LMP szövetségesei mennyit szántak szociális és gyermekvédelmi célokra: 2010-ben ez az összeg 325 milliárd forint volt, ebből a gyermekvédelmi intézményekre 40 milliárd forint jutott. Az idei költségvetés 1463 milliárd forint, ebből a gyermekvédelmi intézményekre 127 milliárd forint jut - ismertette.

Közölte, nőttek a bérek is, akik 2010 környékén átlagosan bruttó 137 ezer forintot kerestek, nekik a bruttó bérük 435 ezer forint környékén van. A baloldal volt az egyetlen, amely csökkentette a szociális szférában a béreket - hangoztatta.



Fidesz: lesz-e következménye a baloldal sikkasztási botrányának?



Vitányi István (Fidesz) arról érdeklődött, lesz-e következménye a baloldal sikkasztási botrányának. Felidézte, hogy a túlárazott Lánchíd-beruházáshoz kapcsolódó, a főváros baloldaláig érő számlagyár ügyében jelenleg vesztegetés és költségvetési csalás gyanújával nyomoznak.

Hozzátette: a legújabb információk szerint a Városháza lehetett a végállomása annak a másfél milliárd forintnak, amelyet "Karácsonyék olajkutakat megszégyenítő módon szivattyúztak ki a beruházásból.

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a "Karácsony, illetve Gyurcsány vezette főváros" gazdálkodásáról azt mondta, amikor Tarlós István volt főpolgármestertől átvették a fővárost, még 214 milliárd forint volt a kasszában, most 160 milliárd forint adótartozása és ugyanennyi adóssága van Budapestnek. Eltűnt a 110 milliárd forintnyi állampapír is - jegyezte meg. Hova tűnt ennyi pénz, miközben a városban látványos beruházás nem volt? - kérdezte.

Szerinte a Lánchíd-beruházást "gyurcsányi módszerekkel" végezték el: új közbeszerzést írtak ki, amely ötmilliárd forinttal többe került kisebb műszaki tartalommal.



KDNP: a béke ügyében a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak



Hollik István (KDNP) szerint a háborúpárti erők a közelgő európai parlamenti (EP-) választást arra akarják felhasználni, hogy Európát belekényszerítsék a háborúba. A magyar emberek 2022-ben egyértelművé tették, hogy békét akarnak, ennek ellenére a dollárbaloldal továbbra is háború pártján áll, ahogy a finanszírozóik is - jelentette ki.

Hozzátette: a baloldal eladta magát dollárokért és eurókért, a pénz Bajnai Gordon volt miniszterelnökhöz került. Azt is látni , hogy a baloldal új üdvöskéje számos szállal kötődik Bajnai Gordonhoz. A béke ügyében a magyar emberek csak a Fidesz-KDNP-re számíthatnak - mondta.

Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, a kormány a háború kitörése óta hangsúlyozza, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborúból, azonnali tűzszünetre és békére van szükség. Ezzel szemben az ellenzéki térfélen "az a játék megy, hogy ki kiabálja hangosabban, hogy fegyverbe" - fogalmazott.

Elmondta, ha új összetételű EP jön létre, új intézményi vezetés lesz Európában, akkor a békepárti elképzeléseknek több esélye lesz.

Szerinte nagy a hangzavar a baloldalon, nem véletlen, hogy utat tört a "pszicho Petinek vagy máshol poloska Petinek nevezett jelenség". Magyar Péter felé is megindultak a guruló dollárok - tette hozzá. Komolyan gondolják, hogy egy olyan embert finanszíroznak, aki éveken át terrorizálta a feleségét és családját? - kérdezte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!