OGY - Krónika 8. rész (Egyesült Arab Emírségekkel kötött megállapodás)

Belföld, 2024.04.11

A Magyarország és az Egyesült Arab Emírségek kormányai közötti gazdasági együttműködésről szóló megállapodás kihirdetéséről szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés.



DK: ez a világ szégyene


A világ szégyenének nevezte a tárgyalt törvényjavaslatot Gy. Németh Erzsébet, a DK vezérszónoka, mondván, abban Budapest közepének "szétverése, szétbarmolása" feltételeit teremtik meg olyan módon, hogy az ráadásul 175 ezer forintjába kerül minden fővárosinak.

Kifogásolta, hogy az elképzelés alapján nem a kabinet, nem a fővárosi önkormányzat, hanem az Egyesült Arab Emirátusok kormánya jelöli ki majd ki, ki hajthatja végre a fejlesztést, így pedig a magyar oldalnak abba sem lesz beleszólása abba, hogy mi történik majd ezen a területen.

Az ellenzéki képviselő felvetette: ha ennyire jövedelmező a projekt, miért kell hazai adóforintokból végrehajtani ott az amúgy valóban fontos infrastrukturális fejlesztéseket, miért nem a befektető állja azok költségét.

Hozzátette: mindeddig nem hangzott el, hogy az említett ötmilliárd euróból pontosan milyen fejlesztéseket hajt majd végre a külföldi beruházó. Gy. Németh Erzsébet önmagában is aggályosnak nevezte, hogy a területet közbeszerzés nélkül értékesítik, és a projektre semmilyen általános építészeti, környezetvédelmi szabály nem vonatkozik majd.

A DK vezérszónoka azt hangsúlyozta: luxusnegyed helyett Rákosrendezőn "jó minőségű, megfizethető lakásokat" kellene építeni. Megemlítette: a projekthez a kormány által biztosított 300 milliárd forintból 7000 megfelelő szociális lakást lehetne építeni.


KDNP: megújul egy elhanyagolt környék


Harrach Péter (KDNP) emlékeztetett, hogy a gazdasági együttműködésről szóló megállapodást egy hónappal korábban írták alá.

A vezérszónok beszédében megkérdőjelezhetetlennek nevezte az Egyesült Arab Emírségek gazdasági és politikai tekintélyét.

A megállapodás egy olyan kapcsolatrendszerre épül rá, ami évi egymilliárd dollárt tesz ki - fogalmazott.

A Rákosrendezői állomás terültén vegyes célú ingatlanfejlesztés valósul meg, amelynek keretében megújul egy elhanyagolt környék és kialakul egy új városrész, ez pedig lendületet ad a főváros fejlődésének - jelentette ki Harrach Péter. A fejlesztés beleillik a teljes budapesti városképbe - ismertette véleményét.

Bérlakásépítésre sok más területen van a lehetőség, ami nem zárja ki, hogy Rákosrendezőn egy megállapodásban rögzített fejlesztést hajtsanak végre - érvelt a felszólaló.

A KDNP meg fogja szavazni az előterjesztést - jelentette be a vezérszónok.


MSZP: a kormány nem egyeztetett a projekt tartalmáról


Vajda Zoltán (MSZP) azt bírálta, hogy a rákosrendezői állomás területét odaadják egy magánbefektető-csoportnak.

A szükséges állami infrastrukturális fejlesztésekre becsült nyolcszázmillió eurót a magyar adófizetők fogják biztosítani - jelentette ki.

A felszólaló kritizálta, hogy a kormány sem Budapesttel, sem az érintett kerületekkel nem egyeztetett a projekt tartalmáról. A MÁV Zrt. pedig megkezdte a bérleti és egyéb használati jogviszonyok felmondását, illetve felszólította a területen található ingatlanok lakóit az épületek átadására - emelte ki.

Vajda Zoltán a beruházás lehetséges alternatívájának nevezte, ha Rákosrendezőn megvalósítják a főváros által javasolt parkváros koncepciót. A politikus kiemelt fontosságúnak tartotta, hogy a fejlesztések rövid és hosszútávon is a budapestiek érdekeit szolgálják és adjanak választ az olyan kihívásokra, mint például a klímaváltozás következményeire való felkészülés, a fenntartható mobilitásra való átállás és a népességfogyás.

Azt is megjegyezte, hogy a területen ki lehetne építeni egy fenntartható városrészt, ahol 8-10 ezer család is otthonra lelhetne.


Jobbik: ez egy gyarmattörvény


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, hogy ez egy "gyarmattörvény", ami a "szuverenitásunk utolsó szeleteinek feladásáról rendelkezik".

Kiemelte, hogy a szerződésben a kabinet vállalja a szükséges ingatlanok átadását, az infrastrukturális fejlesztések végrehajtását, valamint szóba került a reptéri gyorsvasút fejlesztése is. Az ellenzéki képviselő feltette a kérdést, hogy a gyorsvasutat elviszik-e a Nyugati pályaudvarra?

Szimbolikusnak nevezte, hogy a kormány a magyarok otthonainak felújítására 108, az "idegenek számára infrastruktúraépítésre" pedig 304 milliárd forintot szán.

Hangsúlyozta, hogy a Jobbik nem fogja támogatni az indítványt, egyúttal azt kérte, hogy a javaslatcsomagot vonják vissza, az arra szánt forrásokat pedig költsék a "magyarok lakhatására".
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!