OGY - Krónika 8. rész (NMHH-költségvetés)

Belföld, 2022.11.11

A pénteki ülésnap utolsó napirendi pontjaként a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2023. évi egységes költségvetéséről szóló törvényjavaslat általános vitáját folytatta le az Országgyűlés.



Előterjesztő: megalapozott a javaslat


Szűcs Lajos (Fidesz), a parlament költségvetési bizottságának nevében, előterjesztőként jelezte: a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke törvényi határidőn belül küldte meg, indoklással együtt a tervezetet, amely az NMHH, annak médiatanácsa és a testület külön előirányzatai, valamint az MTVA költségvetésére tett javaslatot is tartalmazza.

Jelezte: az NMHH költségvetésének kiadási és bevételi főösszegeként 58,6 milliárd forintot jelöl meg a dokumentum, amely a Médiatanács során 621 millió, a tanács kezelésében álló előirányzatoknál 1,3 milliárd forintot szerepeltet.

Elmondta azt is: az MTVA költségvetésénél a dokumentum 121 milliárdos állami juttatást és 5,5 milliárdos piaci bevételt irányoz elő a 2023-as esztendőre.

A benyújtott törvényjavaslat megalapozott és a csatolt indokolásokkal együtt megfelelően, részletesen tartalmazza a költségvetés tervezetét - jelezte a költségvetési bizottság előadója, kérve egyben az előterjesztés elfogadását.


A Fidesz támogatja az előterjesztést


Bodó Sándor (Fidesz) - frakciója támogatásáról biztosítva az előterjesztést - jelezte, a kulturális bizottság jövő heti ülésént foglalkozik a tartalmi ügyekkel.

A politikus kifogásolta, hogy - mint azt az előző napirendi pont tárgyalása mutatta - "egy szigorúan költségvetési vitában megjelennek a politikai gondolatok".

Szólt arról is, hogy az NMHH jövő évi költségvetésének tervezetében 4,9 milliárd forintnyi beruházás szerepel, aminek jelentős része a mérőszolgáltatás fejlesztésében hasznosul.


KDNP: megalapozott és indokolt a tervezet


Megalapozottnak és indokoltnak nevezte a tervezetet Nacsa Lőrinc (KDNP), aki azt hangsúlyozta, elfogadása esetén a költségvetés biztosítja, hogy a médiahatóság jövőre is magas színvonalú munkát végezzen és folytassa megkezdett projektjeit.

Megjegyezte: az NMHH kiadásaiba bele kell építeni a megemelkedett energiaköltségek fedezetét is, amelyeket tovább növel az informatikai fejlesztésként megvalósult beruházások áramigénye.

Nacsa Lőrinc felidézte, egyre több kihívás tornyosul a médiahatóság előtt, mind nagyobb feladat a felhasználók és a gyermekek érdekeinek védelme a digitális iparág óriásaival szemben.

Megjegyezte, ezen a területen értelme volna szoros európai együttműködésnek.


Felszólaló hiányában az elnöklő Oláh Lajos a vitát lezárta, majd az ülést bezárva közölte, a parlament várhatóan november 21-án folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!