OGY - Krónika 8. rész (ügyészség)

Belföld, 2023.03.29

Az ügyészség 2021-es tevékenységéről szóló beszámoló vitájával fejeződött be az Országgyűlés szerdai munkanapja.



LMP: történelmi szinten van a korrupció


Keresztes László Lóránt (LMP) kifogásolta, hogy a jelentés szerint Magyarország korrupciós helyzetének megítélése az egészségügyi szektort leszámítva nem tér el az unióban tapasztalttól.

Kijelentette: Magyarországon történelmi szinten van a korrupció, amit szerinte jól szimbolizál, hogy egy jelentős korrupciós ügyben az igazságügyi miniszter helyettese is érintett.

Sérelmezte azt is, hogy Schadl György az ügy ellenére továbbra is a végrehajtói kar elnöke lehet, ahogy arra is rákérdezett: Völner Pál egykori államtitkár miért van még szabadlábon.

Ugyancsak szóvá tette, hogy Farkas Flórián, az Országos Roma Önkormányzat korábbi vezetője annak ellenére úszta meg a számonkérést, hogy hét évig nyomoztak egy, a szervezeténél történt, 1,6 milliárd forintos korrupciós ügyben.


Mi Hazánk: személyes és szervezeti szintű önkritikára lenne szükség


Apáti István (Mi Hazánk) azt kérdezte, miben lát a legfőbb ügyész személyes és szervezeti szintű önkritikát.

Az emberek úgy érzik, a zsebükben turkál az állam, míg azok, akik többmilliós öltönyben "flangálnak, mindent és bármit megtehetnek" - jegyezte meg.

Az Országos Roma Önkormányzat ügyét az ellenzéki képviselő is felhozta, és azt mondta, nagy összegben fogadna, ha az érintett 1,6 milliárd forintnak akárcsak az egy százalékát "követné el", többet ülne, mint Buddha. Farkas Flórián szerinte politikai vádalkut kötött, amiből egyetlen haszna van a magyar közéletnek, az, hogy már nincs a parlamentben - tette hozzá.

Arra is kíváncsi volt, a nem ügyészi hatáskörében dolgozóknál bármilyen bérfejlesztés várható-e. Szóvá tette, hogy a járási ügyészségek állapota sokszor méltatlan, és a műszaki, informatikai felszereltségük is rendkívül rossz.


Legfőbb ügyész: tisztelet illeti meg az ügyészeket


Polt Péter legfőbb ügyész a vitában elhangzottakra válaszolva visszautasította, hogy az ügyészség politikailag motiváltan, a feleket megkülönböztetve, törvénysértő módon dolgozna. Ennek éppen az ellenkezője az igaz és tisztelet illeti meg az ügyészeket és egyéb munkatársakat - szögezte le.

Kijelentette, nem igaz, hogy a most folyó jogállamisági vitában az ügyészség egy érv amellett, hogy "Magyarország lábbal tiporja a jogállamiságot".

Valótlan kijelentés az is, hogy az éves jelentésben a "korrupció létét is tagadjuk" - mondta. Van korrupció, de annak sem a mértéke, sem a minősége nem olyan, mint amit a felszólalók állítottak - érvelt. Téves megközelítésnek tartotta, hogy miután az ország nem csatlakozott az Európai Ügyészséghez, de felállította például az Integritás Hatóságot, azzal Magyarország elismerné hogy "hihetetlenül magas a korrupció". Akkor azok az országok, amelyek csatlakoztak az Európai Ügyészséghez még inkább elismerik ezt, mert a nemzeti hatóságok helyett nemzetközi jellegű hatósághoz teszik át az ilyen ügyeik intézését - mondta.

A váderedményességet sok más tényezővel együtt kell értékelni - mondta. Hangsúlyozta, vádat akkor lehet emelni, ha az ügyész meggyőződött arról, hogy bűncselekmény történt és azt az követte el, aki ellen vádat emelnek. Polt Péter arra is kitért, hogy támogatja a pótmagánvád intézményét, ahogy a kiegészítő pótmagánvádat is.

A Schadl-ügy nem "baleset volt", hanem a Központi Nyomozó Főügyészség nagyon szakszerű és elismerésre méltó nyomozása - fogalmazott. Ha ez minden idők legnagyobb botránya, akkor ez minden idők legnagyobb nyomozása is - tette hozzá. Egyúttal felhívta a figyelmet, hogy a végrehajtói kamarai ügyekben az ügyészségnek nincsen hatásköre.

Polt Péter arról is beszélt, hogy megítélése szerint a fiatalkorúakkal szemben nem lépnek fel keményen, legfeljebb akkor, ha a sértettek is azok, mert akkor az ő érdekeiket kell képviselni.

Valóban kicsi a börtönkapacitás, a börtönnépesség az embercsempészéses ügyek miatt nőtt meg hirtelen - mondta. Az ügyészek azonban nem tudják azt nézni, hogy van-e kapacitás, ha valaki szabadságvesztés büntetést érdemel, azt indítványozniuk kell - tette hozzá.



Zárszó



Zárszavában Vejkey Imre, az igazságügyi bizottság KDNP-s elnöke arra kérte az ellenzéki képviselőket, gondolják át hozzáállásukat a beszámolóhoz és a határozati javaslathoz és szavazzák meg annak elfogadását.

Megjegyezte, a vita során többször kritizált Schadl-Völner-ügy éppen az ügyészség függetlenségét bizonyítja.



Az elnöklő Lezsák Sándor az ülésnapot bezárta, a Ház péntek délelőtt 11 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!