TV műsor

OGY - Krónika 8. rész (veszélyes pszichotróp anyagok, vagyongazdálkodási törvények)

Belföld, 2021.04.08

Új szerek kerülnek a pszichotróp anyagok listájára, vagyis büntetőjogilag kábítószernek minősülnek majd - az erről szóló előterjesztést vitatta meg csütörtökön délután a Ház, majd lefolytatta az egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját.Veszélyes pszichotróp anyagok


Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: új pszichoaktív anyagot kell felvenni az erre szolgáló listára, így az azzal való visszaélés szigorú büntetőjogi következményeket von majd maga után.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) rámutatott: a fiatalok gyakran nem ismerik az új pszichoaktív anyagok kockázatait, a magyar hatóság azonban elsőként lépett ebben a témában.

Az uniós irányelv a bizottságnak ad jogosítványt új anyagok felvételére a listára, a tagállamok pedig hat hónapon belül illesztik azt a nemzeti jogukba.

Dudás Róbert (Jobbik) szerint komoly problémát kell orvosolni, amivel mindig kicsit késésben vannak a hatóságok. Nincs halogatni való idő, ezért a javaslatot támogatni fogják - hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc (KDNP) fontosnak nevezett minden fellépést az új pszichotróp anyagokkal szemben. Közölte: Magyarországon ezek birtoklása is tiltott, itt a legszigorúbb a szabályozás. A gyors reagálást teszi lehetővé, hogy már miniszteri rendeletbe foglalják a listát.

Varga László (MSZP) támogatásáról biztosította az előterjesztést, mint mondta, ebben teljes egyetértés van a Házban.

Az ülésen elnöklő Latorcai János a vitát lezárta, Horváth Ildikó államtitkár pedig megköszönte a támogatást.


Vagyongazdálkodási törvények Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügykért felelős államtitkár az egyes vagyongazdálkodási törvények módosításáról elmondta, hogy a Veszprém megyei Bakonybél önkormányzata két, a község területén található állami ingatlant kap meg sport, kulturális és egyéb közfeladatainak ellátására. Emellett a Katolikus Szeretetszolgálat tulajdonába kerül két másik, szintén Bakonybélben található ingatlan - tette hozzá.

A Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítványbirtokába kerülnek a fővárosi II. kerületben álló, egykori Váry-Szabó kúria ingatlanjai - sorolta tovább a politikus.

A javaslat állami követelést elengedő rendelkezéseinek kedvezményezettjei a Magyar Lovassport Szövetség és a Kincsem kft. - emelte ki.

Az államtitkár elmondta, hogy az indítvány pontosítja a felszámoló szervezetnél foglalkoztatott személyek létszámát, foglalkoztatásuk jogi formáját, és módosítja a hatósági nyilvántartás közérdekből nyilvános adatainak körét.

Változik a vízgazdálkodásról szóló törvény is, hogy elősegítsék az állami tulajdonban lévő vizek és vízi létesítmények ingatlanjaira bejegyzett kezelői jog ingatlannyilvántartásból való törlését - hangsúlyozta az államtitkár.

A tárgyalt indítvány az egyházak, egyházi jogi személyek számára is biztosítja a visszapótlási kötelezettség alóli mentesítés lehetőségét, ha közfeladatként kaptak meg vagyonkezelésbe egy vagyonelemet - mondta.

Az állami vagy önkormányzati alapítású, de nemzetiségi feladatot ellátó, országos vagy térségi beiskolázású köznevelési intézmények fenntartói jogát az országos nemzetiségi önkormányzatnak át kell adni - emelte ki.

A postatörvény módosítása pontosítja a hivatalos irat feladói körét, a könyvelt küldemények fogalmát és bevezeti a postai támpont meghatározását - ismertette a részleteket.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány részére történő vagyonjuttatás célja az, hogy segítse az alapítvány közfeladatainak az ellátását - jelentette be Fónagy János.

A Fidesz támogatja az indítványt


Witzmann Mihály (Fidesz) felidézte, hogy a javaslat állami tulajdonú bakonybéli, illetve II. kerületi ingatlanok tulajdonátruházásáról tartalmaz rendelkezéseket.

Az indítvány pontosítja a hivatalos irat feladói körét és az egyértelmű jogalkalmazás érdekében meghatározza a postai támpont fogalmát is - emelte ki a vezérszónok. A módosítás célja többek között az adatkezelés időtartamának pontosítása - közölte a politikus.

Ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kerül a volt csillebérci úttörőtábor - hívta fel a figyelmet.

Az indítvány alapvetően támogatandó célokat szolgál - összegezte véleményét.

Jobbik: szerencsésebb lett volna szétbontani a csomagban található indítványokat


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a javaslat 13 törvényt ír át. Hozzátette, a csomagban találnak támogathatatlan részeket, de olyanokat is, amelyeket támogatni kell, ezért sokkal szerencsésebb lett volna szétbontani és külön tárgyalni az indítványokat.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványról azt mondta, önmagában az alapítványi formával semmi baja nincs. Problémának nevezte, hogy ami eddig állami vagyonként felügyelhető volt, az a most kiszervezett vagyonelemekre már nem igaz.

KDNP: a csillebérci tábor újra a magyar fiatalokat szolgálja


Nacsa Lőrinc (KDNP) nagyon fontosnak nevezte, hogy a csillebérci tábor újra a magyar fiatalok ügyét szolgálja. A táborhely bővítésével még több lehetőség nyílik meg a gyermekek előtt - szögezte le.

Az Erzsébet-táborok évről, évre egyre népszerűbbé váltak, a járvány előtt, 2019-ben 130 ezer gyermek vett részt ezeknek a táboroknak valamelyikében - hívta fel a figyelmet.

A négy, jelenleg hasznosítatlan bakonybéli ingatlant kiemelten fontos társadalmi feladat ellátására adják át - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a KDNP támogatja az indítványt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!