OGY - Krónika 8. rész (veszélyes pszichotróp anyagok, vagyongazdálkodási törvények)

Belföld, 2021.04.08

Új szerek kerülnek a pszichotróp anyagok listájára, vagyis büntetőjogilag kábítószernek minősülnek majd - az erről szóló előterjesztést vitatta meg csütörtökön délután a Ház, majd lefolytatta az egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról szóló előterjesztés vitáját.



Veszélyes pszichotróp anyagok


Horváth Ildikó, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára elmondta: új pszichoaktív anyagot kell felvenni az erre szolgáló listára, így az azzal való visszaélés szigorú büntetőjogi következményeket von majd maga után.

Selmeczi Gabriella (Fidesz) rámutatott: a fiatalok gyakran nem ismerik az új pszichoaktív anyagok kockázatait, a magyar hatóság azonban elsőként lépett ebben a témában.

Az uniós irányelv a bizottságnak ad jogosítványt új anyagok felvételére a listára, a tagállamok pedig hat hónapon belül illesztik azt a nemzeti jogukba.

Dudás Róbert (Jobbik) szerint komoly problémát kell orvosolni, amivel mindig kicsit késésben vannak a hatóságok. Nincs halogatni való idő, ezért a javaslatot támogatni fogják - hangsúlyozta.

Nacsa Lőrinc (KDNP) fontosnak nevezett minden fellépést az új pszichotróp anyagokkal szemben. Közölte: Magyarországon ezek birtoklása is tiltott, itt a legszigorúbb a szabályozás. A gyors reagálást teszi lehetővé, hogy már miniszteri rendeletbe foglalják a listát.

Varga László (MSZP) támogatásáról biztosította az előterjesztést, mint mondta, ebben teljes egyetértés van a Házban.

Az ülésen elnöklő Latorcai János a vitát lezárta, Horváth Ildikó államtitkár pedig megköszönte a támogatást.


Vagyongazdálkodási törvények Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos ügykért felelős államtitkár az egyes vagyongazdálkodási törvények módosításáról elmondta, hogy a Veszprém megyei Bakonybél önkormányzata két, a község területén található állami ingatlant kap meg sport, kulturális és egyéb közfeladatainak ellátására. Emellett a Katolikus Szeretetszolgálat tulajdonába kerül két másik, szintén Bakonybélben található ingatlan - tette hozzá.

A Polgári Művelődésért Oktatási, Kulturális és Tudományos Alapítványbirtokába kerülnek a fővárosi II. kerületben álló, egykori Váry-Szabó kúria ingatlanjai - sorolta tovább a politikus.

A javaslat állami követelést elengedő rendelkezéseinek kedvezményezettjei a Magyar Lovassport Szövetség és a Kincsem kft. - emelte ki.

Az államtitkár elmondta, hogy az indítvány pontosítja a felszámoló szervezetnél foglalkoztatott személyek létszámát, foglalkoztatásuk jogi formáját, és módosítja a hatósági nyilvántartás közérdekből nyilvános adatainak körét.

Változik a vízgazdálkodásról szóló törvény is, hogy elősegítsék az állami tulajdonban lévő vizek és vízi létesítmények ingatlanjaira bejegyzett kezelői jog ingatlannyilvántartásból való törlését - hangsúlyozta az államtitkár.

A tárgyalt indítvány az egyházak, egyházi jogi személyek számára is biztosítja a visszapótlási kötelezettség alóli mentesítés lehetőségét, ha közfeladatként kaptak meg vagyonkezelésbe egy vagyonelemet - mondta.

Az állami vagy önkormányzati alapítású, de nemzetiségi feladatot ellátó, országos vagy térségi beiskolázású köznevelési intézmények fenntartói jogát az országos nemzetiségi önkormányzatnak át kell adni - emelte ki.

A postatörvény módosítása pontosítja a hivatalos irat feladói körét, a könyvelt küldemények fogalmát és bevezeti a postai támpont meghatározását - ismertette a részleteket.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány részére történő vagyonjuttatás célja az, hogy segítse az alapítvány közfeladatainak az ellátását - jelentette be Fónagy János.

A Fidesz támogatja az indítványt


Witzmann Mihály (Fidesz) felidézte, hogy a javaslat állami tulajdonú bakonybéli, illetve II. kerületi ingatlanok tulajdonátruházásáról tartalmaz rendelkezéseket.

Az indítvány pontosítja a hivatalos irat feladói körét és az egyértelmű jogalkalmazás érdekében meghatározza a postai támpont fogalmát is - emelte ki a vezérszónok. A módosítás célja többek között az adatkezelés időtartamának pontosítása - közölte a politikus.

Ingyenesen az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány tulajdonába kerül a volt csillebérci úttörőtábor - hívta fel a figyelmet.

Az indítvány alapvetően támogatandó célokat szolgál - összegezte véleményét.

Jobbik: szerencsésebb lett volna szétbontani a csomagban található indítványokat


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a javaslat 13 törvényt ír át. Hozzátette, a csomagban találnak támogathatatlan részeket, de olyanokat is, amelyeket támogatni kell, ezért sokkal szerencsésebb lett volna szétbontani és külön tárgyalni az indítványokat.

Az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítványról azt mondta, önmagában az alapítványi formával semmi baja nincs. Problémának nevezte, hogy ami eddig állami vagyonként felügyelhető volt, az a most kiszervezett vagyonelemekre már nem igaz.

KDNP: a csillebérci tábor újra a magyar fiatalokat szolgálja


Nacsa Lőrinc (KDNP) nagyon fontosnak nevezte, hogy a csillebérci tábor újra a magyar fiatalok ügyét szolgálja. A táborhely bővítésével még több lehetőség nyílik meg a gyermekek előtt - szögezte le.

Az Erzsébet-táborok évről, évre egyre népszerűbbé váltak, a járvány előtt, 2019-ben 130 ezer gyermek vett részt ezeknek a táboroknak valamelyikében - hívta fel a figyelmet.

A négy, jelenleg hasznosítatlan bakonybéli ingatlant kiemelten fontos társadalmi feladat ellátására adják át - hangsúlyozta, hozzátéve, hogy a KDNP támogatja az indítványt.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!