OGY - Krónika - 9. rész (alapítványok, napirend után)

Belföld, 2020.09.22

Az ellenzék bírálata mellett folytatta az Országgyűlés kedden a vagyonkezelő alapítványokról és az azoknak történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat általános vitáját. Ezt követően napirend utáni felszólalásokkal fejeződött be az ülésnap.



DK: újabb közvagyont lapátolnának ki az állami rendszerből



Arató Gergely (DK) szerint a kormányzati szándék az, hogy újabb közvagyont lapátoljanak ki az állami rendszerből.

Az egész vagyonkezelői alapítványt ezért hozták létre és működtetik - mondta.

A Millenárisnál fontosnak nevezte, hogy megvalósult egy barnamezős beruházás, de a törvényjavaslat szerinte nem erről és nem is a Millenáris tevékenységéről szól, hanem arról, hogy a kormány aggódik a 2022-es választás elvesztésétől, és attól, hogy a következő kabinet kivizsgálja majd, hová tűntek el a közpénzek a Millenárison.



Az LMP egy pécsi ingatlan sorsáról érdeklődött



Keresztes László Lóránt (LMP) szerint is állami vagyonelemek alapítványokba kiszervezéséről van szó.

A Miniszterelnökség államtitkárától arra várt választ, hogy mi lesz a sorsa egy pécsi Király utcai épületnek, miért nem kaphatja meg azt például a Pécsi Tudományegyetem.


Miniszterelnökség: ez a kormány nem vádolható a vagyon elherdálásával


Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kijelentette: a 2010 utáni kormány nem vádolható az állami vagyon elherdálásával.

A vagyonkezelői alapítvány valóban egy új jogintézmény Magyarországon, számos országban azonban régóta létezik ilyen. A normális, jó értelembe vett piacgazdaság felé tett lépés, hogy már nálunk is van ilyen - tette hozzá.

Azzal egyetértett, hogy a civil szervezetek, így a vagyonkezelő alapítványok is függetlenek. Vagyonjuttatásra éppen azért van szükség, mert ha anyagilag nem függetlenek, akkor az szerinte nem valódi függetlenség.

A pécsi egykori tiszti kaszinó épületével kapcsolatban kijelentette: az ottani Mathias Corvinus Collegiumot a pécsi egyetemisták fogják használni. Hozzátette: az alapítvány célja az épület rekonstrukciója és működtetése oktatási intézményként.


Jobbik: a magyar kormány a leginkább szűkmarkú a válság alatt


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) kijelentette: Európában a magyar kormány a leginkább szűkmarkú azokkal, akik elveszítették a munkájukat.

Bírálta a banki különadót is, amelyet a pénzintézetek teljes egészében leírhatnak öt év alatt, vagyis valójában nem fizetnek semmit.


DK: nem független az alapítvány, ha a kormány adja a forrást


Arató Gergely (DK) kijelentette: nem civil és nem független az a szervezet, amelynek a kormány adja a forrást és nevezi ki a kuratóriumát. Mindez szerinte csupán hatalomgyakorlási technika.


LMP: miért nem biztosítanak pénzt a Pécsi Tudományegyetem ingatlanjainak felújítására


Keresztes László Lóránt (LMP) arról beszélt, hogy a Belgrád-Budapest vasút megépítése teljes mértékben szemben áll azzal a patrióta gazdaságpolitikával, amire egyébként szükség lenne. 175 ezer munkahelyet lehetne megteremteni abból az összegből, amit erre fordítanak - jegyezte meg.

Azt is szóvá tette újból, miért nem biztosítja az állam a felújításhoz szükséges forrásokat a Pécsi Tudományegyetem ingatlanjai esetében.


Fidesz: Arató Gergely álljon le!


A fideszes Zsigmond Barna Pál azt mondta, hogy Arató Gergely (DK) "álljon le egy kicsit", mert ők nem félnek és nem rettegnek. Fejezze be, hogy fenyegeti a kormányoldalt! - szólított fel, visszautasította az a hangnemet, amit mutatott, és megjegyezte: valószínű ez az új stratégiájuk.

Kitért arra is: Magyarországon több tízezer civil szervezet működik, és mindig ugyanaz a 10-20 szervezet rohan Strasbourgba panaszkodni a diktatúrára Magyarországon, és hogy hogy nem, ezeket a Soros-féle hálózat finanszírozza.


KDNP: elképesztő a DK fenyegető hangneme


Nacsa Lőrinc (KDNP) szintén felháborítónak nevezte Arató Gergely hangnemét, és félelmetesnek tartotta, hogy a Magyarországon működő tisztességes civil szervezetekbe rúgott bele.

Visszautasította, hogy ha bárki pénzt kap a működésére a magyar kormánytól, az rögtön janicsárképző vagy kormány-közeli szervezet lenne.


Államtitkári zárszó


Orbán Balázs államtitkár zárszavában kitért arra, hogy egy általános oktatáspolitikai kritika is elhangzott. Hangsúlyozta: jelen pillanatban oktatásra 2240 milliárd forint áll rendelkezésre, ami majdnem 800 milliárddal több mint 2010-ben és 90 milliárddal több mint tavaly.

Megjegyezte: kissé másként látszik a valóság, mint ahogy bizonyos baloldali politikusok azt láttatni kívánják. Arról, hogy 10-14 éves gyermekek, akik tehetséggondozási programra jelentkeznek, ideológiai, pártpolitikai kiképzést kapnának, azt mondta, ez olyan mértékű intellektuális perverzió, amit még Gyurcsány Ferenc és pártja esetében sem lehet elfogadni.


Az elnöklő Brenner Koloman az általános vitát lezárta.


Napirend után


A napirend utáni felszólalások sorát nyitó Keresztes László Lóránt (LMP) Pécs gazdasági problémáiról beszélt.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) a devizahitelesek és a kilakoltatások által fenyegetett emberek érdekében emelt szót.

Tordai Bence (Párbeszéd) arra hívta fel a figyelmet, hogy a budai Bem téren álló Radetzky-laktanya két éve elveszítette műemléki védettségét, és a hírek szerint az épület helyén valamilyen nagyberuházást terveznek.


Az Országgyűlés várhatóan jövő hét hétfőn folytatja a munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!