OGY - Krónika 9. rész (Alkotmánybíró-választás, miniszteri eskütétel, napirend után)

Belföld, 2024.06.11

Megválasztotta az Országgyűlés Juhász Imrét az Alkotmánybíróság (Ab) új elnökének kedden, valamint a parlament előtt letette miniszteri esküjét Hankó Balázs, új kultúráért és innovációért felelős miniszter. A tavaszi ülésszak utolsó ülése napirend utáni felszólalásokkal zárult.Megválasztották Juhász Imrét az Alkotmánybíróság új elnökénekA titkos szavazáson Juhász Imre - aki 2013 óta alkotmánybíró - 137 igen, 5 nem és 5 tartózkodó szavazatot kapott. Az Ab elnökének megválasztásához kétharmados többségre van szükség.

A testület élére azért kellett új vezetőt választani, mert Sulyok Tamás korábbi elnök márciusban köztársasági elnök lett.

Az eredmény kihirdetése után az új elnök esküt tett a Országgyűlés előtt.


Letette miniszteri esküjét az új kultúráért és innovációért felelős miniszterLetette miniszteri esküjét Hankó Balázs, az új kultúráért és innovációért felelős miniszter.

Hankó Balázs eddig a kulturális tárca államtitkáraként dolgozott, Csák Jánost váltja a miniszteri poszton, aki hétfőn jelentette be lemondását.


Napirend után


Bencze János (Jobbik) napirend után arról beszélt, hogy a jogszabályváltoztatások az épített járműveket használóknak lehetetlen állapotokat teremtettek, a vizsgabázisok nem merik levizsgáztatni ezeket az autókat, motorokat.

Novák Előd (Mi Hazánk) azt kifogásolta, hogy leszavazták a pedofil bűncselekmények elkövetőinek kémiai kasztrációját bevezető törvényjavaslatukat.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a kormány családtámogatási rendszere szerény eredménnyel járt, hiszen a termékenységi ráta 1,4 alá csökkent. Hiányolta a családi kedvezmények és támogatások inflációkövetését és szorgalmazta a gyermeknevelési cikkek áfájának lenullázását.

Nyitrai Zsolt a Fidesz soraiból a gondosóra ingyenes szolgáltatásról beszélt, amely már több mint 16 ezer idős ember életét mentette meg és 280 hétköznapi esetben nyújtott segítéséget.Az ülést az azt levezető Lezsák Sándor berekesztette.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!