OGY - Krónika 9. rész (ÁSZ-beszámoló, napirend után)

Belföld, 2021.06.08

Az Állami Számvevőszék szakmai tevékenységéről és az intézmény működéséről szóló beszámoló megvitatásával, majd napirend utáni felszólalásokkal zárta munkáját kedd délután a parlament.



ÁSZ-elnök: az ÁSZ a pandémia alatt is szakmai munkát végzett


Domokos László, az ÁSZ elnöke közölte, valóban nem egyszerű az a helyzet, hogy a számvevőszéknek egyszerre kell mindent közpénzt megvédenie és a pártok, illetve a kampány ellenőrzését elvégeznie.

Az ÁSZ-nak olyan hatásköre nincs, mint amit feltételeznek róla, nem bírósági típusú döntést hoz, nem is büntetést szab ki - mondta. Egyúttal megjegyezte, azok a hatóságok járnak el, amelyekkel szemben van jogorvoslat. Az, hogy a felek nem kívántak élni ezzel a joggal és a bíróság elutasította a keresetület, azt nem az ÁSZ elnökén kell szamon kérni - jelentette ki.

Mind a Liberális Párt, mind a DK, mind az MSZP olyan jelentéseket kapott, amelyek egy hosszabb távú időszakban, folyamatában jogszabálysértéseket állapítottak meg - hangsúlyozta.

Domokos László a jobbikos Z. Kárpát Dániel hozzászólásáról azt mondta, hogy abban jó néhány elismerő szó is elhangzott. Hozzátette, a fideszes Bánki Erik és Hadházy Sándor reálisan látta, hogy az ÁSZ a pandémia alatt is szakmai munkát végzett.

Helyesen érzékelték, hogy a számvevőszék nem hatóság, hanem ellenőrzési munkát végez - közölte.

Domokos László kitért azokra a felszólalásokra is, amelyek rámutattak, hogy az ÁSZ egy áttekinthetőbb, digitális jelentést készített. Hangsúlyozta, hogy a papíralapúról digitálisra való áttérésnek nagyon komoly technikai és humánpolitikai feltételei vannak. Egyúttal azt is bejelentette, hogy tovább próbálják növelni a jelentések közérthetőségét.

Az állami vagyon ellenőrzése során a számvevőszék folyamatosan kapott tanácsot, felhívást és kritikát - mondta.

Nem könnyíti meg az ellenőrzött szervek adatszolgáltatását az, hogy a zárszámadás és a vagyon éves ellenőrzése egy időszakra esik, azonban így lehet biztosítani, hogy az ÁSZ a zárszámadás mellett a vagyonról is értékelést adjon - tette hozzá.

Az államadósság mindenkor kockázatot jelent egy ország számára, de az európai államok között alig-alig van olyan, amelyik képes lett volna lényegesen csökkenteni az elmúlt évtizedekben felhalmozott adósságát - hívta fel a figyelmet.

Gazdasági bizottság: az ÁSZ nem fenyeget, hanem segít
Hadházy Sándor, a gazdasági bizottság fideszes alelnöke azt mondta, hogy az ÁSZ tevékenységét korábban rettegés kísérte, de ahhoz képest ma fényévekkel előrébb tartanak.

A számvevőszék nem fenyeget, nem büntet, hanem segít - szögezte le.

Hozzátette, erre a segítőkészségre és szakmai munkára az önkormányzatok egyre inkább tudnak támaszkodni.

Napirend után


Z.Kárpát Dániel (Jobbik) a meddőségi centrumokat érintő kormányelképzeléseket kritizálta. Lényegében a magáncentrumok működését ellehetetlenítette a kormány - mondta, hozzátéve: amíg az állami hálózat nem tud záros határidőn belül segítséget nyújtani az érintett pároknak, addig ez nem más, mint merénylet.

Magyar Zoltán (Jobbik) a mosonmagyaróvári kórház szolgáltatásainak leépítését tette szóvá. Indokoltnak nevezte, hogy a jövőben is legyen 0-24 órában sürgősségi ellátás az intézményben.

Kálló Gergely (Jobbik) arról beszélt, hogy a dunaújvárosi Vasmű dolgozóinak tavaly szeptember óta két részletben utalják a fizetésüket, nem kapják meg a pulykapénzt, és felmondták a kollektív szerződést. Nő a bizonytalanság, elkezdődött egyfajta elvándorlás is - közölte. A kormány nem tesz semmit az ott dolgozók érdekében - vélte.

Simon Miklós (Fidesz) a 2022-es költségvetés nemzetbiztonsági fejezetével összefüggésben a polgári hírszerzés forrásaira volt kíváncsi. Kiemelte: a biztonsági kihívások felerősödtek és bővültek a járvány kitörésével, és azok várhatóan nem csökkennek majd a jövőben sem.

Vargha Tamás, a külügyi tárca polgári hírszerzésért felelős államtitkára közölte: Magyarország biztonsága csak úgy garantálható, ha a biztonsági és nemzetbiztonsági kihívásokról nem feledkeznek meg.

A polgári hírszerzés naprakész tájékoztatást adott a kormányzati szerveknek a vírus terjedéséről, és arról, milyen intézkedéseket hoztak az egyes államok - jelezte, hozzátéve: a munka magas színvonalon folytatódhat, a kiadási főösszeg 25 százalékkal bővülhet jövőre.

Bősz Anett (DK) az Érdnek és térségének korábban beígért 60 milliárd forintot hiányolta.

Az elmúlt másfél évtizedben alapvető infrastrukturális beruházások nem történtek meg - hangoztatta.

Steimetz Ádám (Jobbik) somogyi ügyeket hozott az Országgyűlés elé, és a többi között arról beszélt, hogy a Balaton délnyugati részén alapvetően a turizmus biztosít munkát az embereknek.

Az utolsó közlekedési járat ugyanakkor este nyolckor megy el például Máriafürdőről, a hazajutás így nem biztosított. Több mint 10 éve szolgálja a közlekedést az M7-es autópálya, a kamionok száguldása, zaja azonban elviselhetetlen, a probléma egy zajfallal megoldható lenne - mondta.


Ezt követően Lezsák Sándor levezető elnök a parlament ülését bezárta. Az Országgyűlés jövő hétfőn folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!