OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2020.10.19

A pedagógusokról, a borsodi választásról, a Momentumról, az otthonfelújítási programról és a foglalkoztatásról esett szó az utolsó azonnali kérdések között hétfőn az Országgyűlésben.



Párbeszéd: mit tesz a kormány a diákokért és a pedagógusokért?



Mellár Tamás (Párbeszéd) azt firtatta, hogy mit tesz a kormány, hogy megvédje a pedagógusokat és a diákokat a járványtól. Más országokban bezárták az iskolákat - figyelmeztetett.

Megjegyezte: a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) ügye mutatja, hogy a demokráciát és a szabadságot nem lehet pénzen megvenni.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára elmondta: a nemzeti konzultációban azt mondták az emberek, hogy az országnak működnie kell, és ennek része, hogy az iskoláknak is működniük kell. Javaslatokat küldtek az iskoláknak, hogy elkerüljék a fertőzést, sok lépést tettek, hogy csökkenjen a fertőzés veszélye, és a kockázatokat visszaszorítsák - jelentette ki.

Szép, hogy a baloldal a demokráciáért és a szabadságért akar küzdeni, de ők azok, akik nem félnek erőszakot alkalmazni akár békés tüntetők ellen sem - mondta.



Fidesz: a baloldal mindenre képes a hatalomért



Nagy Csaba (Fidesz) hangsúlyozta: Borsodban az emberek azt üzenték, hogy nem kérnek a baloldalból, amely a hatalomért mindenre képes.

Közölte: kiderült, hogy a baloldal jelöltjének korrupciós ügye súlyosabb, mint ahogyan korábban tűnt, a baloldali pártvezetők mégsem cselekedtek. Olyan embert akartak a Parlamentbe küldeni, aki súlyos korrupciógyanús ügybe keveredett - mondta.

Rétvári Bence úgy válaszolt, felmerül a kérdés, hogy miért nem találtak az egész baloldalon olyan képviselőjelöltet, aki ne lenne antiszemita és ne lennének korrupciógyanús ügyei. A baloldalon feladták az elveiket - értékelt.

Azt mondta: a baloldalon nem is akarják megnézni, van-e igazság abban, amit Hadházy Ákos mondott a képviselőjelöltről. Az emberek nem számíthatnak a baloldal őszinteségére - fűzte hozzá.



KDNP: a Momentum beismerte, nem számítanak neki a magyar érdekek



Nacsa Lőrinc (KDNP) arról beszélt, hogy a Momentum beismerte: nem számítanak neki a magyar érdekek és hogy szándékosan valótlan tényeket terjesztenek Magyarországról. Ahelyett, hogy segítették volna a védekezést, álhíreket gyártottak és lejárató, hazug propagandát terjesztettek Magyarországról - közölte. Hozzáfűzte: a Momentum minden nemzetközi kapcsolatrendszeren keresztül támadja Magyarországot, és annak örül, ha az országot elítélik.

Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára válaszában kifejtette: a Momentum azt állítja, hogy nem Magyarországot, hanem a magyar kormányt támadja, mégis a magyar pártok ellen kampányolt Romániában.

Közölte: a Magyarországról szóló jogállamisági jelentésben nagyrészt Soros György által finanszírozott szervezetekre hivatkoznak, és az is kiderült, hogy a Momentum rendszeresen egyeztetett Vera Jourová uniós biztossal.



Jobbik: terjesszék ki az otthonfelújítási programot!



Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arra szólította fel a kormányt, hogy az otthonfelújítási programot terjessze ki azokra, akik nehezebb anyagi körülmények között élnek és nem tudják előre kifizetni a felújítás költségeit, illetve azokra, akiknek még nincsen gyermeke, de szeretnének. Úgy értékelt: a programban a kormány "vegytiszta neoliberális" családpolitikája mutatkozik meg, mert csak a gazdagok tudják majd igénybe venni.

Zsigó Róbert családokért felelős parlamenti államtitkár elmondta: a kormány célja, hogy egyre könnyebb legyen családot alapítani Magyarországon, ezért kabinet 2010 óta 2,5-szeresére emelte a családok támogatását. Ismertette: eddig 151 ezer család vette már igénybe a csokot 476 milliárd forint értékben. Jelezte: az otthonfelújítási program részletszabályait most dolgozzák ki, és azt szeretnék elérni, hogy minél több család vehesse igénybe a támogatást.

Z. Kárpát Dániel azt kérte számon, hogy ha nincsenek kidolgozva a részletszabályok, akkor miért álltak ezzel a nyilvánosság elé. Zsigó Róbert viszonválaszában arra hívta fel a figyelmet: a kormány a járványhelyzetben sem hagyta magára a családokat, és sosem látott otthonteremtési programot indított. Azért dolgozunk, hogy minden magyar családnak tető legyen a feje felett - jelentette ki.



DK: kinek az érdeke a hazai foglalkoztatási adatok kozmetikázása?



Bősz Anett (DK) arról beszélt, hogy a kormány kommunikációja a foglalkoztatási adatokról eltér az Eurostat adataitól: míg utóbbi szerint 2020 második negyedévében az elsőhöz képest 3,5 százalékkal csökkent a foglalkoztatás, az előző év hasonló időszakához képest pedig 5,6 százalékkal, a KSH adatai 1, illetve 1,3 százalékos visszaesésről szólnak. Kinek az érdeke a hazai foglalkoztatási adatok kozmetikázása? - kérdezte.

Senkinek - reagált erre Bodó Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár. Szerinte az információs zavart az okozza, hogy háromféle számítási módot lehet alkalmazni. A Foglalkoztatási Szolgálat adatai konkrétak, hiszen mindenkiről tudnak, aki regisztrált álláskereső lett. A harmadik adatbázis - folytatta - a Nemzeti Adó- és Vámhivatalé, amiből szintén lehet tartalmi következtetést levonni.

Bősz Anett úgy reagált: aggodalommal tölti el, hogy a második negyedéves GDP-visszaesés 14,5 százalékos lehet, amiből arra lehet következtetni, hogy inkább az Eurostat foglalkoztatási adatai helytállóak. Az álláskeresési járadék növelését szorgalmazta. Bodó Sándor viszonválaszában azt hangsúlyozta: 70 ezerrel többen dolgoznak most a munkaerőpiacon, mint májusban. Arra is felhívta a figyelmet: nem mindegy, hogy három- vagy egyhavi bontásban nézik az adatokat.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!