OGY - Krónika 9. rész (azonnali kérdések: koronavírus, napirend után)

Belföld, 2020.04.06

A koronavírus-járvány kezelése volt a témája a két órán át tartó azonnali kérdéseknek hétfőn az Országgyűlésben. Az ülésnap ezt követően napirend utáni felszólalásokkal zárult. A képviselők kedden reggel folytatják a parlamenti munkát.



Jobbik: tárgyal a kormány arról, hogy az autógyártók lélegeztetőgépeket készítsenek?

Nunkovics Tibor (Jobbik) azt mondta, hogy a koronavírus-járvány elmúltával egy gazdasági válsággal kell majd szembenézni. Meglátása szerint a kormányzat azonban nem akar hosszú távon felkészülni erre a helyzetre.

Azzal folytatta, hogy a világhírű autóipari cégek át tudtak állni a lélegeztetőgépek gyártására. A kormány tervezi-e, hogy tárgyal erről a hazai autógyártókkal? - kérdezte a politikus.

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára azt felelte, hogy a kormányfő hétfőn jelentett be egy új gazdaság akciótervet, ami akár a GDP 18-20 húsz százalékát is elérheti.

A kormány azért dolgozik, hogy a magyar emberek meg tudják őrizni a munkahelyeiket, valamint, hogy új munkahelyek jöjjenek létre a megszűnő állások helyett - jelentette ki.

Leszögezte, az elmúlt egy évtizedben elért eredmények világosak. Biztonságot és stabilitást ad a kormány szavainak az, hogy teljesítette az eddig tett vállalásait - tette hozzá. MSZP: átvállalja a büdzsé a kieső béreket? Szakács László (MSZP) azt mondta, hogy öt családból négynek nincsenek megtakarításai, naponta akár négyezren veszíthetik el a munkájukat, tovább folynak a letiltások, nem függesztették fel a végrehajtásokat és májusban újraindulhatnak a kilakoltatások. Eközben már 16 uniós országban fizetnek hatvan és kilencven százalék közötti bérkiegészítéseket - emelte ki. A költségvetés átvállalja-e a munkavállalók bérének nyolcvan százalékát? - tette fel a kérdést. Tállai András, a Pénzügyminisztérium államtitkára azt válaszolta, hogy a hétfői miniszterelnöki bejelentés makroszintű volt, és meghatározta annak irányait, hogy milyen segítség várható a munkavállalók és a gazdaság számára. Kérte, hogy a képviselő várja meg, amíg annak részleteit is ismertetik.

DK: miért nem védik az egészségügyi dolgozókat?

Varga Zoltán (DK) arról beszélt, hogy az eddig nyilvánosságra hozott adatok alapján 85 egészségügyi dolgozó fertőződött meg koronavírussal.

A kellő számú teszt és a normális védőfelszerelés védelmet adna, de aggasztóan kevés tesztet végeznek - bírált a politikus. Hozzátette, hogy a rendelőkben és kórházakban dolgozók legtöbbje pedig a kormány miatt egy "semmitől nem védő" maszkban kénytelen kockáztatni az életét.

Rétvári Bence, az Emmi államtitkára visszautasította, hogy a kormány ne tenne meg mindent annak érdekében, hogy biztosítsa az egészségügyi dolgozók számára szükséges védőfelszereléseket. Az elmúlt napokban mintegy harminc repülő érkezett Magyarországra, amik 19 millió sebészeti és 1,7 millió speciális maszkot, 206 ezer arcvédőt, nyolc tonna maszkalapanyagot, 30 ezer pár gumikesztyűt, 86 lélegeztetőgépet, 430 ezer védőruhát, százezer tesztet, százezer védőszemüveget, valamint 27 tonna egyéb egészségügyi védőfelszerelést szereztek be - sorolta az államtitkár.



Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően a Jobbik-frakcióból hárman kértek szót a koronavírus-járvánnyal összefüggésben. Kálló Gergely a járvány terjedéséről kért hatékonyabb tájékoztatást a kormánytól, Varga-Damm Andrea a munkájukat, jövedelmüket elvesztőknek követelt állami katasztrófasegélyt, Z. Kárpát Dániel pedig egy önfenntartó európai és magyar gazdasági rendszer kialakítását javasolta.

Gurmai Zita (MSZP) a családi belüli erőszak áldozatainak kijárási korlátozás alatti fokozottabb védelmének fontosságára hívta fel a figyelmet.

Varju László (DK) arról szólt, hogy a kormány a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos intézkedései miatt az újpesti önkormányzat több százmillió forint veszteséget szenved el, miközben feladatai megnövekedtek.

Simicskó István (KDNP) a járványhelyzettel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy az országgyűlési képviselők is önzetlenül segítik az embereket és az időseket.


Az elnöklő Jakab István bezárta az ülésnapot. A parlament kedd reggel 9 órakor folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!