OGY - Krónika 9. rész (bizottsági jelentések vitái, napirend után)

Belföld, 2018.11.12

Az Országgyűlés kedden elfogadni tervezett előterjesztések bizottsági jelentéseinek vitáival, majd napirend utáni felszólalásokkal fejezte be hétfői ülésnapját.



Az NMHH költségvetései


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) 2017. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló költségvetési bizottsági jelentés vitájában Varga-Damm Andrea azt mondta, hogy a szervezet beszámolói átláthatatlanok és kételyeket ébresztenek az ellenzékben.

A politikus az NMHH több költségét, például az ügyvédi költéseket, illetve az informatikai szerződések drágulását is bírálta.

Tordai Bence (Párbeszéd) úgy fogalmazott, örömteli lenne, ha az NMHH eddigi és a jövő évi költségvetése is nulla forint lenne.

Dunai Mónika (Fidesz) az elhangzottakra reagálva közölte: a költségvetési bizottságban ülő képviselőktől azt a tájékoztatást kapta, hogy Varga-Damm Andrea már ott is feltette a kérdéseit, de az azokra adott részletes válaszokat már nem várta meg.

Varga-Damm Andrea azt felelte, hogy a bizottsági ülésnek azon a részén, amelyiken a kérdések és a válaszok is elhangzottak, jelen volt. Szavai szerint sok kérdést tettek fel a hatóság képviselőinek, ezek egy részére kaptak választ, egy részére azonban nem.

Ezután Sneider Tamás levezető elnök lezárta a vitát.

A hatóság jövő évi egységes költségvetéséről szóló költségvetési bizottsági jelentés vitájában Varga-Damm Andrea (Jobbik) azt hangsúlyozta, hogy a szervezet jövő évi büdzséje újra közel 100 milliárd forint lesz. A politikus pazarlónak nevezte a hatóság gazdálkodását.



A kormány adócsomagja



A kormányoldal részéről Ovádi Péter (Fidesz) ismertette a kormány legfrissebb adócsomagjához benyújtott módosító javaslatokat, kiemelve azok közül azt, amely 2023 végéig meghosszabbítaná a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs alkalmazását azon új lakóingatlanok értékesítésekor, amelyek idén november 1-én végleges építési engedéllyel rendelkeztek.

Az ellenzéki padsorokból Varga László (MSZP) nem értette egyet az áfakulcs csökkentésének módjával, szerinte ugyanis a magyar családok érdekét az szolgálná, ha az új ingatlanok forgalmi adója tartósan alacsonyan, 5 százalékon maradna.

Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, a jelenlegi kormány a balliberális kabineteknél is nagyobb támogatást biztosít a multinacionális cégeknek, amit elfogadhatatlannak tartanak.

Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár zárszavában az adócsomag elfogadását kérte a javaslat ismételt részletes ismertetése mellett.


A képviselők a fentiek mellett röviden, a korábbi vitákban elhangzott érveket újra ismertetve tárgyalták az állatvédelmi, a külügyi igazgatási, köznevelési és fogyasztóvédelmi javaslatokhoz benyújtott módosításokról.


Napirend után


A napirendi pontok tárgyalását követően elsőként Ovádi Péter kért szót, aki az idén 5 éves Bakony Expo sikereit részletezte.

A Jobbik frakciójából Z. Kárpát Dániel a kilakoltatások leállítását szorgalmazó felszólalás-sorozatatát folytatta. Frakciótársai közül Ander Balázs Dél-Somogy problémáinak ismertetését folytatta, Lukács László pedig a rokkant nyugdíjasok kárpótlását sürgette.

Hajdu László (DK) a hatvan évvel ezelőtti magyarországi birkózó-világbajnokságot idézte fel.

Végül Varga László (MSZP) a szmoghelyzet javításának fontosságát hangsúlyozta.


Az ülést vezető Jakab István lezárta az ülésnapot. A parlament kedden határozathozatalokkal folytatja munkáját.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!