OGY - Krónika 9. rész (elektronikus ügyintézés)

Belföld, 2020.10.20

Az elektronikus ügyintézés változásairól szóló törvényjavaslat általános vitájával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden délután.



Expozé


Kontrát Károly, a belügyi tárca parlamenti államtitkára expozéjában kiemelte: a javaslat a kulcsfontosságú informatikai szakrendszerek és elektronikus nyilvántartások felülvizsgálatát és megújítását célozza. A változásoknak köszönhetően a háttérfolyamatok gyorsabbak lesznek, és a magyar állampolgárok életét megkönnyítik, több esetben megszüntetik a személyes ügyintézést, ami különösen fontos most, a járványhelyzet idején - mutatott rá.

Kiemelte, hogy 24 törvény módosítását tartalmazza a parlament előtt fekvő indítvány.

Kitért a változtatások közül a személyazonosító igazolványok részleges megújítására. Az uniós polgárok személyazonosító igazolványait illetően 2021. augusztusától egységes szabályozást vezetnek be, amire azért van szükség, mert az Európai Unió valamennyi polgárát felruházza a szabad mozgás jogával - mutatott rá.

Kontrát Károly elmondta: a személyazonosító igazolványon lévő chipnek a jövőben tartalmaznia kell a birtokosa arcképén kívül az ujjnyomatát is. Ez alól csak a hat év alatti gyermekek mentesülnek - jelezte.

Megszűnnek a határozatlan időre kiadott személyazonosító okmányok is, az uniós szabályozás szerint ezeket hat évre lehet kiállítani, ami alól csak a 70 év felettiek mentesülnek, ők tíz évre kérhetik.

A vezetői engedély- és a járműnyilvántartás szakrendszere is teljes körű informatikai megújításon esik át, cél a nyilvántartott adatok közhitelességének, pontosságának javítása, az állampolgárok adminisztratív terheinek csökkentése - ismertette.

Számos közlekedési igazgatási ügy elektronikus úton való indítására nyílik lehetőség - tette hozzá.

Származásellenőrzési nyilvántartást alakítanak ki, ami tartalmazza a külföldről belföldi forgalomba helyezés céljából behozott használt gépjárművek főbb adatait - jelezte.

A járműtulajdonosok nem lesznek kötelesek a kötelező gépjármű felelősség-biztosítás igazolására ellenőrzéskor, ezt az elektronikus rendszeren keresztül el lehet érni.

Újdonság, hogy ügyintézési terminálokat, kioszkokat alakítanak ki, ahol gyorsan és egyszerűen lehet majd az ügyeket intézni. Ez átmenetet jelent az elektronikus és személyes ügyintézés között - közölte.

Kitért arra is, hogy megteremtik a lehetőséget a polgárok elektronikus elérésére a KSH számára is.

A törvényjavaslattal eleget tesznek az Alkotmánybíróság határozatának is, és biztosítják, hogy a tárgyaláson kihirdetett határozatokat három munkanapon belül írásba foglalják, illetve ezeket megismerhetővé teszik.



Vezérszónokok


Fidesz: igen a javaslatra


Héjj Dávid, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a módosítások nemcsak a háttérfolyamatok gyorsulását eredményezik, hanem az állampolgárok számára is egyértelmű, érzékelhető változásokat hoznak.

Kitért arra, hogy vélhetően valamennyi állampolgár üdvözli a kötelező gépjármű felelősségbiztosításra vonatkozó változtatásokat, azaz az ügyfélnek nem lesz szüksége igazolni a biztosítás meglétét, az informatikai rendszerek ezt megteszik helyette. A járműnyilvántartás fogalmát is pontosítják - közölte.

Előremutató elképzelés a kioszk terminálok elhelyezése - állapította meg.

Kiemelte a kormánypárti politikus azt a passzust is, miszerint a KSH a polgárok nyilvántartott egyes elérhetőségi adatait megkaphatja, lehetővé téve az elektronikus úton történő kapcsolatfelvételt.

Pontosításra szorul továbbá az anyakönyvi eljárásról szóló törvény is - jelezte a képviselő.

A Fidesz támogatja a javaslatot - közölte.



Jobbik: több pozitív változást tartalmaz a törvény


Gyüre Csaba, a Jobbik vezérszónoka szerint több pozitív változást is hoz a javaslat, ezek között említette a személyi igazolványt érintő módosításokat. Üdvözlendőnek tartotta, hogy a gépjármű felelősségbiztosítás szelvényét nem kell magunknál hordani ezentúl.

Az ügyintézési terminálok bevezetése is előrelépés, bár a társadalmi elidegenedés is felgyorsulhat ezáltal - állapította meg.

A KSH-nak is könnyebb lesz a feladata, ha a polgárokat elérhetik elektronikusan, ez a precízebb válaszadás szempontjából is fontos lehet - mondta az ellenzéki képviselő.

A külföldi befektetések átvilágítása jogharmonizációs kötelezettség, erre szükség van - fűzte hozzá.

Az ugyanakkor kérdéses, hogy a szükséges háttér a változtatásokhoz rendelkezésre áll-e - jegyezte meg Gyüre Csaba. Kitért arra is: az adatok tömege jelenik meg az államnál, illetve a rendszerek kezelőinél, addig nincs is ezzel baj, amíg nem lesz ezzel visszaélés. Ennek lehetősége a tömeges adatkezelésnél azonban mindig megvan - mutatott rá.


KDNP: fontos a folyamatos felülvizsgálat


Az állami elektronikus nyilvántartások rendszeres felülvizsgálatának, megújításának fontosságát emelte ki Nacsa Lőrinc (KDNP), hangsúlyozva, hogy a 21. században a digitalizáció eszközeivel is meg kell könnyíteni az emberek életét.

Megemlítette: a módosítások révén nemcsak a háttérfolyamatok gyorsulnak, hanem az állampolgárok számára is könnyebbé teszik az ügyintézést, ezért képviselőcsoportja támogatja az előterjesztést.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!