OGY - Krónika 9. rész (gyermekvédelmi törvénycsomag)

Belföld, 2024.04.30

A gyermekvédelmi törvénycsomag általános vitájával folytatta munkáját kedden kora délután az Országgyűlés.



Államtitkár: büntetőjogi és fogyasztóvédelmi szabályokat módosít a javaslat


Répássy Róbert, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára azt hangsúlyozta: a tárgyalt javaslat büntetőjogi és fogyasztóvédelmi szabályokat módosít a gyermekek fokozott védelme érdekében.

Előbbiekről szólva kiemelte, hogy a kezdeményezés - az utóbbi években több módosítás által szabott irányt követve - tovább szigorítja az elévülés és a feltételes szabadságra bocsátás szabályait, új bűncselekményként büntetendővé nyilvánítja a gyermekvédelmi jelzéssel kapcsolatos kötelezettség megszegését, a cselekményt akár két évig terjedő büntetéssel sújthatóvá téve.

Az államtitkár hangsúlyozta: a törvényjavasalt pontosan meghatározza, kiknek mennyi időn belül kell eleget tenniük a jelzési kötelezettségnek azért, hogy a gyermekek védelmében a legsúlyosabb veszélyeztetettségre uraló körülmények ne maradjanak rejtve.

Répássy Róbert kiemelte azt is, hogy a javaslat elfogadása után nem mentesülhet a büntetlen előélethez fűződő hátrányok alól az a 18 éven felüli, aki a törvényben felsorolt cselekményeket 18 év alatti személy sérelmére követi el.

Megemlítette: a javaslat az áldozattá vált gyerekek számára különleges elbánást biztosít, fejlesztve a gyermekkel való kíméletes bánásmódot, emellett szigorít a 18 év alattiak elleni szándékos bűncselekmény elkövetőjének reintegrációs őrizetbe helyezési szabályain.

A gyermekek szexuális kizsákmányolásával szembeni határozottabb fellépés követelménye általános elvárásként jelenik meg a magyar társadalomban - hívta fel a figyelmet az államtitkár, megemlítve, hogy a javaslat elfogadása esetén szélesednek a köznyelvben pedofilnyilvántartásként ismert adatbázis megismerhetőségének keretei.

Répássy Róbert szólt arról is: fogyasztóvédelmi feladat a magyar családok védelme, a gyermekek testi, szellemi, erkölcsi fejlődés körülményeinek biztosítása, ezért a módosítás ezzel a területtel is foglalkozik.

Felidézte: az elmúlt években emelkedett a gyermektáborokra érkezett panaszok száma; azért módosítják az erre vonatkozó szabályokat.

Az aktív hatósági ellenőrzési tevékenység önmagában nem elégséges a gyermekekkel szembeni visszaélések megelőzéséhez - mondta az államtitkár, megemlítve, jelenleg nincs előírás a 18 év alattiak többnapos csoportos táboroztatására vonatkozóan, így nem szabályozzák a személyi kört vagy azt sem, miről kell előzetesen tájékoztatni a szülőket.

Répássy Róbert megemlítette: a javaslat elemeként kiegészülnek a táborok szervezőre és közreműködőre vonatkozó foglalkoztatási feltételek, és ilyen tevékenységet csak hatósági erkölcsi bizonyítvánnyal rendelkezők végezhetnek a jövőben.



Fidesz: a gyermekek védelmét tartja szem előtt a törvénycsomag


Zsigó Róbert (Fidesz) elmondta, a kormánypártok a gyermekek védelmét szem előtt tartva alkották meg a törvénycsomagot.

Szólt a büntető törvénykönyvet érintő módosításokról, amelyet úgy összegzett: nincs elévülés, nincs feltételes szabad lábra bocsátás, nincs reintegrációs őrizet, nincs erkölcsi bizonyítvány a pedofil elkövetőknek.

Kitért arra a módosításra, miszerint bővülnek a gyermekotthonok részére szervezett kulturális programok, továbbá szélesednek a sportolási lehetőségek is. A javaslat fontos részeként beszélt arról, hogy 16 évről 25 évre emelkedik az a korhatár, amely alatt a könyvtár használója mentesül a beiratkozási díj alól.

Zsigó Róbert ismertetése szerint emelkedni fog a nevelőszülőknek a kollégista gyermek után járó díjazása. Ugyancsak megemelik az utógondozásra jogosító jövedelemhatárt, ez a minimálbér járulékokkal csökkentett összegének 150 százaléka lesz, 2024-ben 326 ezer forint.

Jelezte, pontosítják a gyermektartásdíj megelőlegezésére vonatkozó szabályokat is.

Beszélt arról is, szélesítik a nevelőszülőkre vonatkozó ellenőrzési lehetőségeket és szigorúbb fellépést tesznek lehetővé bántalmazás esetén; amennyiben a nevelőszülő a rábízott gyermek életét és testi épségét súlyosan veszélyezteti, a kormányhivatal törölheti a nevelőszülőt a szolgáltatói nyilvántartásból és a nevelőszülői hálózat működési engedélyét is visszavonhatja.

Elmondta azt is, a baloldal csak beszél a gyermekvédelemről, tetteikben ez nem jelenik meg.



DK: fizetésemelés kellene a gyermekvédelemben



Arató Gergely (DK) szerint a kormányoldalnak csak azért lett fontos ez a törvénycsomag, mert lebuktak a kegyelmi ügyben.

Kijelentette, ha az ellenzéken múlt volna, sokkal korábban, sokkal hatékonyabb intézkedések történtek volna. 2010 óta 30 határozati és 27 törvényjavaslatot nyújtott be az ellenzék, de ezeket a kormánypártok megtárgyalni sem voltak hajlandóak - emlékeztetett.

Jelezte, támogatni fognak minden olyan javaslatot, amely valóban a gyermekek védelmét szolgálja, de elutasítanak minden olyat, aminek a gyűlöletkeltés a célja. Felidézte a 2021-es gyermekvédelmi törvényt, amely szerinte alapvetően támogatható lett volna, de olyan módosítások kerültek bele, amelyek magyar állampolgárok egy csoportját diszkriminálta.

Arató Gergely hiányolta a gyermekvédelemben dolgozók fizetésemelését, ennek hiányában szerinte hiábavalók a mostani intézkedések. A normatívák a gyermekvédelemben alacsonyabbak, mint a börtönökben - hangoztatta.

Kifogásolta azt is, hogy a törvényjavaslatok kidolgozásába nem vonták be a szakmát és civileket. Megjegyezte, K. Endrére e szerint a törvényjavaslat szerint sem vonatkoznának szigorúbb szabályok.

Jelezte, módosító indítványokat nyújtanak be. Ugyanakkor hozzátette, mindegy hány pedofilt csuknak börtönbe, ha a Fidesz-KDNP politikusai kegyelmet adnak nekik.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!