OGY - Krónika 9. rész (kérdések, bizottsági jelentések)

Belföld, 2023.11.20

Kérdésekkel folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn, majd bizottsági jelentések és összegző módosító javaslatok megvitatására tért át.DK: mikorra lesz eredmény a Nemzeti Színházban történt baleset vizsgálatában?


Gréczy Zsolt (DK) pártja nevében jobbulást kívánt a Nemzeti Színház nemrég súlyosan megsérült művészeinek, Szász Júliának és Horváth Lajos Ottónak, emlékeztetve: az ellenzéki pártok és a nem a Fidesz holdudvarához tartozó művészek nem kezdtek el fejeket követelni, nem volt tüntetés, petíció, személyes megalázás, rágalomhadjárat, pedig sokan felvetették a teátrum vezérigazgatója, Vidnyánszky Attila személyes felelősségét.

Hozzátette azonban, a teljes műszaki és büntetőjogi vizsgálat elkerülhetetlen, hiszen bűncselekmény történt, a megsérült művészek meg is halhattak volna. "Bízunk benne, hogy a vizsgálat alapos és korrekt lesz. Biztos nem a csavarkulcs volt a hibás. A vizsgálat azért is fontos, hogy máshol, máskor ilyen soha ne fordulhasson elő" - fogalmazott.

Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) parlamenti államtitkára szintén együttérzéséről biztosította a megsérült művészeket, akik számára a KIM gyorssegélyt is biztosít.

Felidézte: a két színész november 10-én szenvedett balesetet előadás közben, Vidnyánszky Attila főigazgató pedig november 13-án elismerte vezetői felelősségét és benyújtotta lemondását.

A színházban belső vizsgálóbizottság állt fel, de a rendőrség hivatalból is eljárást indított. A vizsgálatok tehát folyamatban vannak, azokat nem a KIM végzi, de folyamatosan figyelemmel kíséri azokat - közölte, arra kérve Gréczy Zsoltot, hogy az eredmények megszületése előtt ne prejudikáljon és ne nevezze bűncselekménynek az esetet.


Mi Hazánk: miért nem kísérhetik be az alsós gyerekeket a szülők az iskolába?


Novák Előd (Mi Hazánk) arra várt választ a belügyminisztertől, miért nem kísérhetik be az alsó tagozatos gyerekeket a szülők az iskolába. Szerinte a "covid-őrület" ezen következménye tovább rontja az oktatás színvonalát, hiszen nehezíti a szülők és a pedagógusok kapcsolattartását, és csak azt szolgálja, hogy "hogy ne lássák a valós helyzetet" az intézményekben.

Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára válaszában megemlítette: egy 2012-es rendelet szerint a helyi szervezeti és működési szabályzat szabja meg, hogy ki és miként léphet be az iskolákba. Hangsúlyozta, vannak alkalmak, amikor a szülők bemehetnek, de általában a kapuig kísérhetik, illetve onnan hozhatják el gyermekeiket, mert "az iskola vezetése úgy döntött".

Hozzátette: a Kréta rendszer felületén és a fogadóórákon, szülői értekezleteken van lehetőség a kommunikációra.


Bizottsági jelentések


NMHH-zárszámadás


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2022. évi egységes költségvetésének végrehajtásáról szóló törvény bizottsági jelentéseinek vitájában sem az előterjesztő Szűcs Lajos (Fidesz), sem a kormány képviselője nem kívánt felszólalni.

Az egyetlen hozzászóló képviselő, Szabadi István (Mi Hazánk) aggályaik közül azt emelte ki, hogy pártját és az általuk felkarolt témákat "milyen durva mértékben hallgatják el a különböző médiumok", majd arról beszélt, milyen erősen van jelen ez a jelenség és a cenzúra a fősodratú és az online médiában. Hangsúlyozta: ez sérti az információs szabadságot.

Az elhangzottakra előterjesztőként reagáló Szűcs Lajos azt emelte ki: "ez nem egy politikai jellegű vita, hiszen csak egy költségvetésről van szó", a kulturális bizottság a beszámolót minden évben megvitatva beszélhet a szakmai kérdésekről, majd a javaslat elfogadását kérte képviselőtársaitól.


NMHH-költségvetés


A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság 2024. évi egységes költségvetéséről szóló törvény bizottsági jelentéseinek vitáját hozzászóló hiányában zárt le az elnöklő Latorcai János.


Pénzügyi közvetítő rendszer


A pénzügyi közvetítő rendszert érintő törvények jogharmonizációs és egyéb célú módosításáról szóló törvényjavaslat bizottsági jelentéseinek és összegző módosító javaslatának vitájában a törvényalkotási bizottság álláspontját ismertető Földesi Gyula (Fidesz) azt hangsúlyozta: a kezdeményezés elsődleges indoka, hogy a kormány az MFB-t jelöli ki egyes uniós programok finanszírozására, ezért a felmerülő kérdéseket törvényben kell rendezni.

Megemlítette: a módosítás elfogadása esetén az Állami Számvevőszék a befektetővédelmi alap pénzügyi-számviteli ellenőrzésére is jogosultságot kap, a vezető állású és a befolyásoló részesedéssel bíró személyekre vonatkozó előírások pedig azzal egészülnek ki, hogy esetükben a büntetett előítélet mellett kizáró ok lesz az is, ha közgazdasági vagy pénzügyi munkakörök betöltése alóli eltiltás alatt állnak.

Hozzátette: a javaslat elfogadása esetén egyszerűsödik a gyermekgondozást segítő ellátás megszűnésének ügyintézése a Magyar Államkincstárnál. Mindezek tekintetében a javaslat támogatandó - fogalmazott.

Fónagy János, a Gazdaságfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára a vita lezárása után megköszönte a javaslat tárgyalása során megmutatkozott támogatást, egyetértést, azt hangsúlyozva, a javaslat vezérfonala az átláthatóságra törekvés.

Kiemelte: a törvényjavaslat tárgyalása során sem képviselői, sem bizottsági kifogás nem merült fel, a költségvetési bizottság azonban számos technikai és egy jogharmonizációs javaslatot nyújtott be.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!