OGY - Krónika 9. rész (költségvetés megalapozása)

Belföld, 2019.06.17

A 2020-as költségvetés megalapozását szolgáló törvénycsomag tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés hétfőn este.



Előterjesztő: félszáz törvény módosul


Félszáznál több jogszabályt módosít a 2020-as költségvetés megalapozásáról szóló törvény - mondta az általános vitában előterjesztőként felszólaló Banai Péter Benő.

A Pénzügyminisztérium államháztartásért felelős államtitkára kiemelte: a kiszámíthatóságot, a tervezhetőséget, a gazdasági szereplők és a családok biztonságát szolgálja, hogy a jogszabály - a költségvetés és az adószabály módosítások tervezetével együtt - fél évvel a hatályba lépés előtt az országgyűlés elé kerül.

Azt is megjegyezte: minden korábbinál nagyobb összeget, 2228 milliárd forintot irányoz elő családtámogatásra a jövő évi büdzsé tervezete; arra is kitért, hogy a kormányzat célja az elért gazdasági eredmények megvédése, az ország biztonságának szavatolása.

Kiemelte, hogy a csomag számos ponton módosítja az államháztartási törvényt, az eddiginél szélesebb körben írva elő a kincstári számlavezetést, ennek céljaként a hatékonyabb közpénzfelhasználást említve.

A módosuló előírások között említette a közhiteles törzskönyvi nyilvántartás szabályainak módosítását, valamint azt, hogy kötelező szankciót ír elő elfogadása esetén a jogszabály azokkal szemben, akik nem megfelelően tesznek eleget adatszolgáltatási kötelezettségüknek.

Az államtitkár azt is a módosítások között említette, hogy az önkormányzatnak nem kellene új engedélyt kérnie, ha csupán a felvett hitel lehívásának ütemén kíván módosítani, és nem lesz szükségük a teljes mértékben önkormányzati tulajdonban lévő cégeknek előzetes kormányzati engedélyre, ha 50 millió forintnál kisebb hitelt vennének fel.

Banai Péter Benő a szociális ellátásról szóló törvény módosítása kapcsán jelezte: 32 ezer 600-ról 39 ezer 365 forintra emelné a törvénycsomag az ápolási díj alapösszegét, a fokozott ápolást igénylők után fizetett díj ennek 150, a kiemelt díj pedig 180 százaléka lesz.

Szólt arról is: a javaslat maximálná a családi és munkahelyi bölcsődék által fizettetett díjat, az Erzsébet-utalvány brüsszeli ellehetetlenítése miatt a gyermekvédelmi támogatásokat nem ebben a formában, hanem készpénzben fizetik ki.

Az államtitkár arra is kitért: a tervezet egyszerűsíti az adóvégrehajtás szabályait, illetve minden önkormányzatban elektronikus is be lehet fizetni az adót.

Hozzátette: a tervezet elfogadásával átalakul az ingyenes céginformációk lekérésének szabálya; ennek indokaként azt említette, hogy egyes piaci szereplők üzleti céllal kérnek le tömegesen adatokat.


Fidesz: a munkahelyteremtés, a gazdaságélénkítés és a bürokráciacsökkentést szolgálja a javaslat


Szabó Zsolt, a Fidesz vezérszónoka a munkahelyteremtés és munkavállalás erősítése, a gazdaságélénkítés és a bürokrácia csökkentése miatt tartotta szükségesnek a javaslat támogatását.

Leszögezte: a közfoglalkoztatásban szereplők száma egyre kevesebb, egyre többen térnek vissza a munka világába. Szerinte a kormány most egy újabb lépést tesz afelé, hogy segítse a piaci elhelyezkedését azoknak, akiknek eddig nem sikerült.

Szólt a Start szövetkezetek fontosságáról, valamint a turizmus fejlesztéséről, országos turisztikai hálózatok létrehozásáról. A turisztikai fejlesztések fenntarthatóságát alapozza meg a javaslat szerinte.

Az egységes ügykezelő alkalmazását is szóba hozta, ami lehetővé teszi, hogy valamennyi nem peres eljárású közjegyzői eljárásban digitálissá váljon valamennyi okirat.


Jobbik: csökkenteni kell a gyermeknevelési cikkek áfáját!


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) azt mondta, hogy a költségvetésben az áfa bevételi várakozások hatalmasak, miközben a várható társasági adóbevételek lecsökkentek, mert a kormány egy adóparadicsomot hozott létre a multinacionális cégek számára.

A Fidesz korábban azt ígérte, hogy a háromgyermekes nőknek nem kell szja-t fizetniük, de ezt később úgy változtatták meg, hogy csak a négygyermekes édesanyákra vonatkozzon - emelte ki.

Vállalhatatlan módon 27 százalékos a gyermeknevelési cikkek áfatartalma - bírált a képviselő, aki azt kérte, hogy ezeknek a termékeknek csökkentsék az adóját. Az alapvető élelmiszerek esetében is be lehetne vezetni egy teljes körű áfacsökkentést - tette hozzá.

A Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-vel kapcsolatos kormányzati álláspont eleinte teljesen rossz volt, de most már pozitív elemeket lehet benne felismerni - jelentette ki Z. Kárpát Dániel.


KDNP: jövőre több mint 2200 milliárdot költ a kormány családpolitikára


Hargitai János (KDNP) Z. Kárpát Dánielnek válaszolva a 27 százalékos áfakulcsról azt mondta, hogy a kormány nagyon sok tételt tett át a kedvezményesen adózó öt százalékos körbe.

A vezérszónok hangsúlyozta, hogy az Orbán-kormányok költségvetései megalapozottak, eddig minden lényeges költségvetési szám "megállt" és ezért joggal lehet feltételezni, hogy ez 2020-ban is így lesz. A kabinet gazdaságpolitikájának vitathatatlan eredményei vannak, ami a választási eredményekben is visszaköszön - jelentette ki.

A kormány 2010 óta tudatosan képviseli a családpolitikát és erre jövőre is hatalmas összeget, több mint 2200 milliárd forintot költ el - hívta fel a figyelmet. GDP-arányosan Európában a magyar kabinet fordítja a legtöbbet családpolitikára - tette hozzá.

Azt mondta, hogy az Orbán-kormánynak több mint ezer milliárd forintnyi adósságtól kellett megszabadítania az önkormányzatokat és azóta igyekszik megakadályozni az eladósodásukat - tette hozzá. A változásokat ismertetve felhívta a figyelmet, hogy a kormány vizsgálhatja, hogy az önkormányzatok megalapozottan akarnak-e felvenni egy hitelt és azt képesek-e törleszteni.

A jövőben már a 800 fős településeken is bevezethetik a falugondnoki szolgálatot - emelte ki Hargitai János.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!