OGY - Krónika 9. rész (nemzetközi egyezmények)

Belföld, 2019.02.19

Nemzetközi egyezmények tárgyalásával folytatta munkáját az Országgyűlés kedden.



Nemzetközi egyezmények


Orbán Balázs, államtitkár expozéjában kiemelte: a törvényjavaslat célja az unió és Japán közötti stratégiai partnerségi megállapodás kihirdetése. Felidézte, hogy a megállapodást 2018 nyarán írták alá. Kitért arra is, hogy Japán és az unió 2019. február 1-től ideiglenesen alkalmazhatja az egyezmény azon elemeit, amelyekről együttesen megállapodtak. A megállapodás számos területen megalapozza az együttműködés területét, ezek között említette a migrációt, a terrorizmus elleni küzdelmet, az igazságügyi együttműködést, a mezőgazdaságot, az energiapolitikát, a foglalkoztatást és szociális ügyeket.

Kiemelte, hogy Magyarország Japánnal való együttműködésének legfontosabb területe a gazdaság. A távol-keleti ország Magyarország 22. legfontosabb kereskedelmi partnere, Japán az egyik legfontosabb ázsiai beruházó hazánkban - mutatott rá az államtitkár.

Tessely Zoltán, Fidesz vezérszónoka szerint nemcsak az unió egészének, hanem a magyar vállalkozásoknak, munkavállalóknak és fogyasztóknak is előnyére válik a megállapodás. Megítélése szerint nem lehet kérdéses a megállapodás támogatása.

Lukács László György, a Jobbik vezérszónoka kiemelte, hogy támogatható a javaslat. Magyarországnak és az uniónak kiterjedt kapcsolatai vannak, fontos, hogy az egyik legfontosabb keleti szereplővel is legyen megállapodás. Egyúttal ugyanakkor szóvá tette a túlóra közelmúltban elfogadott új szabályozását.

Nacsa Lőrinc a KDNP vezérszónoka szerint politikai, gazdasági és a kulturális élet valamennyi területén fontos az együttműködés kiterjesztése. Kitért arra: Japán 8. legnagyobb tőkebefektető Magyarországon, jelenleg 34 ezer munkavállalót foglalkoztatnak. A kormány eddig hét japán vállalattal írta alá stratégiai együttműködési megállapodást, és jól működik a V4 és Japán közötti együttműködési forma is - jelezte, hozzátéve: a KDNP támogatja a megállapodását kihirdetését.

Gurmai Zita, az MSZP vezérszónoka arra szólította fel a kormányt, tegyen lépéseket az esztergomi Suzuki gyárból elbocsátott dolgozók visszavétele érdekében. A kormány elárulta a magyar dolgozókat - mondta, majd arra is felszólított, hogy a kabinet vonja vissza a "rabszolgatörvényt".

Gréczy Zsolt, a DK vezérszónoka felidézte az ellenzéki képviselők Suzuki gyárnál tett látogatását, és szóvá tette, hogy nem tudtak bejutni a gyár területére. Kitért arra is, hogy a kormány ipari méretekben hívatja be a nagyköveteket a minisztériumokba, ezek között japán tárgyalópartnereiknek jelezhetnénk, Magyarországon szabad szakszervezeteket alapítani. Olyan ember rúgtak ki Esztergomban a Suzuki gyárból, 14 éves munkaviszony után, aki élni akart a jogával, hogy szakszervezetet lehet alapítani. Erre a kormánynak azonban egyetlen szava nincs - mondta, majd szintén a "rabszolgatörvény" visszavonására szólított fel.


Képviselői hozzászólások


Tordai Bence (Párbeszéd) kiemelte: ők sem tudnak elmenni a Suzuki által terjesztett munkakultúra mellett. Ez már a harmadik kísérlet volt, hogy a Suzuki úgy reagált, hogy kirúgták a szakszervezeti vezetőt, illetve elfojtották a tömörülés létrehozására irányuló kísérletet. Most azonban indokot sem kerestek azon ember esetében, aki fel merte vállalni ezt a tevékenységet.


Zárszó



Orbán Balázs zárszavában kiemelte: a törvényeket mindenkinek be kell tartani, magántulajdonú üzem működését nem lehet megzavarni, képviselői minőségre való hivatkozással nem lehet visszaélni. Az előző napi performansznak semmi köze nincs a munkavállalói jogok védelméhez, sima ellenzéki cirkusz zajlott.

A munkavállalói jogokért a magyar kormány áll ki, amely több mint 800 ezer munkahelyet teremtett - rögzítette. Orbán Balázs felelős magatartást kért az ellenzéktől, ha "kampánytermékeket" akarnak előadni, azt ne egy bilaterális kapcsolatrendszerről szóló javaslat kapcsán tegyék meg. Ez a megállapodás fontos az uniónak és Magyarországnak - jelentette ki az államtitkár.


EU-örmény-megállapodás


Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára közölte: a kormányzati javaslat célja az EU és Örményország közötti partnerségi megállapodás kihirdetése. Örményország 2009-ben a keleti partnerség partnerországa lett - emlékeztetett.

Tessely Zoltán (Fidesz) azt közölte, a mostani szerződés az alapvető európai értékek fennmaradását segíti, ezért támogatásáról biztosította. Megjegyezte egyúttal, hogy Magyarország kezdeményezője volt a keleti partnerségnek.

Lukács László György (Jobbik) azt emelte ki, hogy Örményországban az évi elrendelhető túlóra legfeljebb 120 óra, szemben a magyarországi 450-nel. Van mit tanulni, Örményország családbarátabb - mondta. A partnerségi megállapodást ugyanakkor támogatja a Jobbik.

Molnár Gyula (MSZP) azt a kérdést tette fel, vajon az EU-s megállapodást aláíró örmény delegáció tudta-e, hogy az egyik uniós tagállam sárba tiporja a munkavállalói jogokat.

Gréczy Zsolt (DK) a magyar-örmény kapcsolatokról szólva azt idézte fel, hogy Magyarország kiadta Azerbajdzsánnak egy örmény ember gyilkosát, az azeri baltás gyilkost.

Sneider Tamás levezető elnök ezután lezárta az általános vitát.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!