OGY - Krónika 9. rész (online csalások)

Belföld, 2024.04.09

Az online csalások elleni fellépés érdekében szükséges törvények és egyéb büntetőjogi tárgyú törvények módosításáról szóló törvényjavaslattal folytatta munkáját kedden az Országgyűlés.



Fidesz: a javaslat gyors fellépést jelent az online csalások ellen


Nagy Csaba, a Fidesz vezérszónoka azt mondta: az online csalások elleni gyors és hatékony fellépés a rövid távon is megvalósítható törvénymódosításokkal. Közölte: az előterjesztés előkészítésében az Igazságügyi Minisztérium, a Nemzetgazdasági Minisztérium, valamint a Magyar Nemzeti Bank, a Bankszövetség és a büntetőeljárásban eljáró szervek is részt vettek.

Kiemelte, hogy a javaslatban helyet kaptak Csengeren épülő új büntetés-végrehajtási intézet miatti törvénymódosítások is. A csengeri börtön a legmodernebb büntetés-végrehajtási intézetként kezdheti majd meg a működését 2024 őszén - tette hozzá.


A DK adatkezelési aggályokat lát a javaslatban


Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka úgy értékelt: "soványka saláta törvénycsomagot" hozott a kormány Országgyűlés elé, ahhoz képest, hogy nagyon fontos témáról, az online csalások elleni fellépésről van szó.

Előremutatónak nevezte a csengeri "okosbörtön" koncepcióját, ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, egy börtönnek akkor is biztonságosnak kell lennie, ha esetleg nem működik az arcfelismerő vagy más okosrendszer.

Súlyos gondokat látott az adatok kezelésével kapcsolatban, kifogásolva, hogy ügyészi engedély nélkül is lehet majd adatokat átadni és bekérni.


A KDNP támogatja az online csalások elleni hatékony fellépést


Vejkey Imre, a KDNP vezérszónoka elmondta: a javaslat egyik célja az online csalások elleni gyors és hatékony fellépés. Hozzátette: az egyes informatikai jellegű bűncselekmények a jövőben általános bírósági illetékességi szabályok alá tartoznak majd, az adatkérések gyorsítása érdekében pedig a nyomozóhatóság ügyészségi engedély nélkül is kérhet adatszolgáltatást online csalások felderítésekor.

A törvényjavaslat másik fő célja a Csengeren épülő büntetés-végrehajtási intézet miatt szükséges büntetővégrehajtást érintő törvénymódosítások - közölte.


Az MSZP adatvédelmi aggályok miatt tartózkodó állásponton van


Harangozó Tamás, az MSZP vezérszónoka üdvözölte az online csalások elleni hatékonyabb fellépést és azt is, hogy a kormány az eddig beígért tizenkét új börtönből egyet megvalósít Csengeren.

Kifogásolta viszont a csalás elleni fellépéssel kapcsolatos adatkezelést, valamint hiányolta az új bv-intézetben dolgozók személyiségi jogvédelmét és jelezte, hogy emiatt pártja tartózkodó állásponton van.


Jobbik: visszavonható tranzakciókra van szükség


Z. Kárpát Dániel (Jobbik) arról beszélt, hogy a jövőben pénzügyi jártassággal rendelkező emberek is az az online csalások áldozataivá válnak majd. Ezért kell megfontolni, hogy milyen védelmet lehet adni az akár átlagos tájékozottsággal rendelkező emberek számára - közölte. Azt is végig kell gondolni, hogy mi az a pénzügyi tudatosságot célzó tudás, amit már az általános iskola végétől át kell adni a diákoknak - sorolta felvetéseit.

Hatékony védőpajzsnak nevezte, ha minősített csalások esetén bizonyos tranzakciókat vissza lehetne vonni.


A javaslat átgondolását kéri a Mi Hazánk


Szabadi István (Mi Hazánk) előremutatónak nevezte a büntetésvégrehajtási rendszer biztonságosabbá tételéről szóló részt. Amiatt azonban aggályokat fogalmazott meg, hogy a büntetésvégrehajtási intézmények látogatóit egy automatizált kép- és hangazonosító rendszerrel azonosítanák.

A természetes és jogi személyek banki pénzforgalmi adatait a rendőrség eddig csak az ügyészség jóváhagyásával kérhette le, ezentúl azonban az adatok egy bizonyos köréhez a rendfenntartók az ügyészség kontrollja nélkül is hozzáférhetnek - ismertette egy másik problémájukat.

A vezérszónok azt kérte, hogy az előterjesztő gondolja át a javaslatot.


Kormány: a tárgyban további javaslatok is várhatóak


Répássy Róbert, az igazságügyi tárca államtitkára a vita lezárását követően hangsúlyozta, az online csalásokra nemcsak a nyomozó hatóságoknak, de a törvényhozásnak is hatékony válaszokat kell adni.

A mostani javaslat csak egy lépés, mert a hatékony fellépés érdekében más intézkedésekre is szükség van, ezért az Igazságügyi Minisztériumtól további javaslatok is várhatóak - jelentette be.

Hangsúlyozta, hogy az indítvány az ügyészség és a nyomozóhatóság közötti kapcsolatot szabályozza újra, mert bizonyos esetekben gátolhatja a gyors és hatékony fellépést, ha várni kell az ügyészi határozatra.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!