OGY - Krónika 9. rész (vagyongazdálkodási törvények)

Belföld, 2021.04.08

Lezárták az egyes vagyongazdálkodási tárgyú rendelkezésekről, valamint egyes vagyongazdálkodást és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokat érintő törvények módosításáról szóló törvényjavaslat általános vitáját csütörtökön a parlamentben, majd eredetmegjelöléssel, védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos törvényjavaslatok vitáját kezdték el a képviselők csütörtökön este az Országgyűlésben.



Vagyongazdálkodási törvények



MSZP: a kormány eddig mindent megpróbált központosítani



Molnár Gyula (MSZP) azt kérdezte, hogy a csomagban található 13 törvényjavaslatból melyik illeszthető bele egy olyan Magyarország-képbe, ami felé a következő években haladni kellene.

A kormány egész eddigi filozófiája arról szólt, hogy lehetőség szerint mindent megpróbált központosítani - jelentette ki.

Az MSZP semmit nem fog támogatni, ami az állam figyelme alól egy olyan sávba visz ki tulajdontárgyakat, ahonnan már csak egy pici lépés, hogy azok magánvagyonná váljanak - szögezte le a politikus.



DK: nem támogatható a javaslat



Varju László (DK) hiányolta a 13 törvényt módosító előterjesztéshez készült hatástanulmányt. Elmondta, mivel a törvényjavaslat érinti a költségvetést, illett volna megtárgyalnia a költségvetési bizottságnak, de a kormánypárti képviselők úgy döntöttek, hogy inkább a gazdasági bizottság baráti környezetében vitatják meg.

Kételyeit fogalmazta meg a javaslat célját illetően a korábbi rossz tapasztalatok miatt. Ez a törvényjavaslat ebben a formájában nem támogatható, még ha vannak is olyan civil szervezetek, amelyek tevékenysége támogatásra érdemes.

Úgy látta, a javaslat felszámolókat érintő módosítása a piacot átrendező kormányzati lépéseket rejt. A tönkrement vállalkozások felvásárlásának minél könnyebb feltételeit akarják megteremteni - magyarázta.



Nemzetiségi bizottság



Ritter Imre német nemzetiségi képviselő elmondta, a törvényjavaslat a nemzetiségi önkormányzatoknak ingyenesen átadott vagyon eredeti tulajdonosra történő visszaszállásának feltételeit pontosítja. Ezekkel a kiegészítésekkel a nemzetiségek bizottsága egyetért, azokat szükségesnek tartja - jelentette ki.

Beszámolt a vagyonátadás menetéről, amely 78 település 104 nemzetiségi köznevelési intézményét érinti. Úgy látta, hogy a kisebb településeken a tulajdonátvételek zökkenőmentesebbek, mint néhány nagyvárosban, például Budapesten, Szegeden, vagy Pécsett.



Zárszó



Fónagy János nemzeti vagyonnal kapcsolatos parlamenti ügyekért felelős államtitkár zárszavában azt mondta, maga sem büszke arra, hogy salátatörvényt nyújtottak be, de olyan szakmai ügyekről van szó, amelyek most jutottak el a törvényhozásig.


Eredetmegjelöléssel, védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos törvényjavaslatok


Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára expozéjában rámutatott: az eredetmegjelöléssel, védjegyekkel és földrajzi árujelzőkkel kapcsolatos törvényjavaslatok egymással szorosan összefüggnek.

Kiemelte: a földrajzi árujelzők a szellemi tulajdonjog egyik fontos területéhez tartoznak. Kitért arra, hogy hazánk mindig is magas minőséget képviselt a mezőgazdasági és kézműves ipari termékek területén, és jelenleg 28 magyar eredetmegjelölés áll nemzetközi oltalom alatt.

Változásokkal módosítják a nemzetközi bejelentések eljárási szabályait, és ezentúl kizárólag a nem mezőgazdasági termékek nemzetközi bejelentésére nyílik lehetőség a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalán keresztül - közölte.

További célként jelölte meg a szabályozást érintő 2015-ben elfogadott genfi szöveg hatályának megerősítését.


Vezérszónokok


Witzmann Mihály, a Fidesz vezérszónoka kiemelte: a nagyobbik kormánypárt támogatja az előterjesztést. A vonatkozó genfi szöveg elismerése maga után vonja a vonatkozó törvénymódosításokat - hangsúlyozta, jelezte: a javaslatról széleskörű egyeztetést folytattak benyújtása előtt.

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik vezérszónoka szerint magyar védjegy alatt sokszor külföldi termékek jelentek meg a polcokon, és egyfajta fogyasztóvédelmi őskáosz alakult ki. A nagy bevásárlóközpontokban vagy nem lehet megállapítani, hogy valami magyar vagy külföldi termék, vagy magyar terméket nem is tartanak. A javaslatot nem vitatta, nemzetközi szerződéseknek igyekszik a kormány eleget tenni.

Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka egyetértett a jobbikos felszólalóval, hogy segíteni kell a magyar termékek megjelenítését a boltok polcain, ebbe az irányba történtek is lépések. Felvetette a kisebb boltok, piacok előnyben részesítését, ahol nagyobb eséllyel találni magyar termékeket. A kisebbik kormánypárt támogatja a két törvényjavaslatot.

Molnár Gyula, az MSZP vezérszónoka közölte: támogatják a javaslatot.

Sebián-Petrovszki László, a DK vezérszónoka azt mondta: szintén támogatják az előterjesztést. Annyit jegyzett meg, hogy a magyar eljárásrend elég nehézkesnek, lassúnak tűnik a 21. században. Egy minisztérium hivatalos lapjában teszik közzé a kérelmeket, ami nem praktikus, és nem azt szolgálja, hogy az érintettek könnyen felfedezzék.



További hozzászóló nem volt, az általános vitát az elnöklő Brenner Koloman lezárta.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!