OGY - Orbán Viktor: Brüsszel az ukrán gabona ügyében álljon ki a közép-európai tagállamok mellett!

Belföld, 2023.09.25

Magyarország továbbra is arra szólítja fel Brüsszelt, álljon ki a közép-európai tagállamok mellett, és ne árulja el Magyarországot se az ukrán gabona ügyében - jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn napirend előtt az Országgyűlésben.

Kijelentette, a kormány nem akarja, hogy a jó és garantált minőségű magyar gabona helyett a bizonytalan minőségű ukrán gabonából süssenek kenyeret a magyar családoknak.

Emlékeztetett: korábban sikerült elérni, hogy európai beszállítási tilalom lépjen életbe az ukrán gabonára, de a brüsszeliek a beszállítási tilalmat Ukrajna javára szeptemberben feloldották. Ez súlyosan sérti a közép-európai országok érdekeit és tönkreteszi a magyar gazdákat is, ezért Lengyelországgal, Szlovákiával együtt Magyarország behozatali tilalmat rendelt el Ukrajnából 23 mezőgazdasági termék esetében - idézte fel a kormányfő.

Úgy értékelt: Magyarország a "klímabajnokok klubjához" tartozik, 1990 óta úgy csökkentette a szén-dioxid-kibocsátását, hogy közben növekedett a gazdaság termelése. Paks 2 felépítésével, Paks 1 üzemidő-hosszabbításával, a napenergia-kapacitásokkal és a tartalék erőművek felépítésével önállóvá tesszük Magyarországot - jelentette ki Orbán Viktor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!