OGY - Rétvári: a visszaélések megakadályozása érdekében módosító javaslatot nyújtottak be a köznevelési törvényhez

Belföld, 2019.06.27

A visszaélések megakadályozása és az egységes elbírálások érdekében módosító javaslatot nyújtottak be a köznevelési törvényt is érintő kormányzati előterjesztéshez - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Rétságon.

Rétvári Bence egy más témában tartott sajtótájékoztatón hangsúlyozta: a módosítás célja az eredeti kormányzati szándék megerősítése.

Tájékoztatása szerint minimálisra akarják szorítani a visszaéléseket, mert korábban iskolák és jegyzők különböző gyakorlatot folytattak a magántanulói viszony, illetve az iskolai felmentés ügyében. "Azt szeretnénk", ha ezekben az ügyekben egységes lenne a gyakorlat, mert ez szolgálja a gyerekek, a családok érdekét - mondta.

Az államtitkár kitért arra is, hogy a kormánynak kifejezett célkitűzése volt a hároméves kortól kötelező óvoda, az óvodai nevelésről szóló módosítás pedig azt tartalmazza, hogy az utolsó év még inkább iskola-előkészítő év is legyen, ezzel nagyobb arányban biztosítva a gyerekek iskolaérettségét.

Rétvári Bence arról is beszélt, hogy a magántanulói viszony sok esetben nem azt jelentette, hogy valakinek valóban szüksége volt erre sporttevékenység, betegség vagy külföldre költözés miatt, hanem sokszor így akarták "kiszórni a problémás gyerekeket".

A módosítások azt is célozzák, hogy senki ne eshessen ki a köznevelés rendszeréből - hangoztatta az államtitkár. A köznevelési törvényt is érintő előterjesztést a múlt héten kezdte tárgyalni az Országgyűlés. A kormányzati előterjesztés érinti egyebek mellett az intézményvezetőket, a magántanulói jogviszonyt és a tankönyvellátás szabályozását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!