OGY - Krónika 5. rész (termékdíj, napirend után)

Belföld, 2017.10.04

A környezetvédelmi termékdíjról szóló törvény módosításának vitájával zárta szerdai munkáját az Országgyűlés.



Az MSZP egy kivétel miatt nem támogatja az előterjesztést


Heringes Anita (MSZP) közölte: noha vannak előremutató passzusok a törvényjavaslatban, a szocialisták mégsem támogatják, mégpedig a reklámújságokra, szórólapokra vonatkozó termékdíjemelés alóli kivétel miatt. Az indítvány alapján ugyanis ha nem cég, hanem közhasznú szervezet, állami, önkormányzati szerv alapfeladata körében ad ki reklámújságot, akkor nem kell termékdíjat fizetnie - ismertette, úgy értelmezve ezt, hogy a CÖF esetében nem kell majd leróni a termékdíjat, és ezzel adómentessé tehetik a "kormánypropagandát".

Szerinte ez egy inkorrekt lépés.

Megjegyezte, hogy egyébként a műanyag zacskókat érintő szabályozással a szocialisták is egyetértenének.

Frakciótársa, Józsa István egyebek mellett azt emelte ki, hogy a környezetvédelmi termékdíjból befolyó bevételnek az újrahasznosítást, a természet megtisztítását kell szolgálnia.


KDNP: a termékdíj a környezeti károk megelőzését, csökkentését szolgálja


Földi László (KDNP) arról beszélt, hogy a termékdíj a környezeti károk megelőzését, csökkentését szolgálja. A mostani módosítás több ezer vállalkozás mindennapjait könnyíti meg a termékdíj-kötelezettség teljesítésének egyszerűsítésével - hívta fel a figyelmet.

A kereszténydemokrata politikus fontosnak nevezte a műanyag zacskók termékdíjának emelését és a teher csökkentését az elektromos autóknál.

Kijelentette: muszáj elérni, hogy a piac kevesebb műanyag zacskót, reklámpapírt állítson elő, illetve használjon fel, mert ezek kiemelten károsak a környezetre.


Jobbik: kettős mércét alkalmaz a kormány


Kepli Lajos (Jobbik) azt mondta, hogy hasznos a műanyag szatyrok mennyiségének csökkentése, de nehéz környezetvédelmi szabályozóról beszélni, amikor a termékdíjból befolyó bevételek a központi államkasszába kerülnek, ezért nem feltétlenül környezetvédelmi célokat szolgálnak.

A képviselő szerint a kormány kettős mércét alkalmaz, mert egyes termékeket környezetvédelmi termékdíjjal sújtanak, másokat pedig kivesznek a fizetési kötelezettség alól. Előfordulhat, hogy az ellenzéki kiadványok után kilogrammonként 115 forint termékdíjat kell majd fizetni, miközben a kormányzati és önkormányzati kiadványok után nem - emelte ki.

A vezérszónoki felszólalások után Latorcai János levezető elnök lezárta az általános vitát.


Kormány: jobban kell óvni a környezetet


Az előterjesztő képviseletében felszólaló Nagy István azt mondta, szinte mindenki egyetért a törvény szándékával. Mindenki élhet különböző feltételezésekkel, de a jogszabály arról szól, hogy a környezetet sokkal jobban óvni kell - tette hozzá a Földművelésügyi Minisztérium államtitkára. A termékdíj arra szolgál, hogy a környezetvédelem érdekében alakítsa a vásárlási szokásokat is - közölte.

A teljes egészében megújuló csomagolóanyagok után nem kell fizetni - hangsúlyozta. Kijelentette, hogy a törvényben nincsen olyan hátsó szándék, amit az ellenzéki pártok feltételeznek.


Napirend után


Az egyetlen napirend utáni felszólaló, Farkas Gergely (Jobbik) az elektronikus választási rendszer megteremtésének szükségességéről beszélt.

Ezután Latorcai János az ülést bezárta, a következő ülést jövő hét hétfőre hívta össze.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!