OGY - Krónika 6. rész (azonnali kérdések)

Belföld, 2017.03.20

A határzárról, környezetszennyezésről és a háttérintézményekről is szó volt hétfőn az azonnali kérdések sorában a parlamentben.



Fidesz: hogyan lehet megvédeni a jogi határzárat?


Répássy Róbert (Fidesz) arról beszélt, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának döntése értelmében Magyarországnak fejenként 3 millió forintot kell fizetnie annak a két bangladesi férfinek, aki egy napot várakozott a röszkei tranzitzónában kérelme elbírálásáig. Bírálta, hogy annak ellenére döntött így a bíróság, hogy Magyarország mindenben az uniós jog szerint járt el.

Ha nem így lenne, az EU már rég kötelezettségszegési eljárást indított volna - emelte ki, és arról érdeklődött, hogyan lehet megvédeni a jogi határzárat a nemzetközi fórumokon.

Völner Pál, az igazságügyi tárca parlamenti államtitkára szerint a strasbourgi bíróság szélsőséges emberi jogi értelmezéssel jutott el a döntésig, azonban Magyarország határidőben benyújtja felülvizsgálati kérelmét. Kifejtette, hogy a nagykamara elé terjesztést kérhetik a felek, és mivel az lényeges kérdéseket vet fel és európai jelentőségű, megalapozhatja, hogy a testület foglakozzon a kérdéssel.



A KDNP a kerékpáros fejlesztésekről érdeklődött



Móring József Attila (KDNP) a 2020-ig szóló kerékpáros fejlesztési prioritásokról és azok költségéről érdeklődött. Új utak építését, a meglévők korszerűsítését és az infrastruktúra fejlesztését is fontosnak nevezte, célként megjelölve, hogy egységes rendszer jöjjön létre és összekössék a meglévő hálózatot.

Fónagy János, a nemzeti fejlesztési tárca parlamenti államtitkára válaszában kifejtette, hogy 2020-ig nagy hangsúlyt kívánnak fektetni a turisztikai célú kerékpáros-fejlesztésekre. Példaként hozta, hogy a Tisza-tavi kör 2018-ra teljes lehet, az Eurovelo 14 című programban pedig az európai szövetség döntésére várnak. Ennek részeként például kerékpárúttal kötnék össze a Fertő-tavat és Keszthelyt. Hozzátette azt is, hogy 2020-ig várhatóan 90-100 milliárd forintot fordítanak ilyen fejlesztésekre.



MSZP: miért "sanyargatják" a nyugdíjasokat?



Horváth Imre (MSZP) kevesellte az 1,6 százalékos nyugdíjemelést, mondván az összeg kevés azoknak, akik néhány 10 ezer forintos ellátást kapnak. Hozzátette, hogy közben az alapvető élelmiszerek és a tűzifa ára is nőtt, a házi gondozáshoz pedig egyre kevesebben férnek hozzá. Azt kérdezte, a kormány miért nem foglalkozik a nyugdíjasokkal.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) parlamenti államtitkára azt felelte: a szocialista kormány alatt az MSZP képviselői név szerint szavaztak arról, hogy egyhavi nyugdíjat vesznek el a jogosultaktól, ez volt a legnagyobb törés a területen. Kiemelte, hogy a mostani kormány lehetővé tette a nők 40 év munka utáni nyugdíját és vállalta, hogy a nyugdíjasok az infláció mértékétől függetlenül nem járhatnak rosszul. Jelezte azt is, hogy a rezsicsökkentés 88-116 ezer forintot hagy a háztartásoknál.



Jobbik: mi történik az egykori pénzverde területén?



Kepli Lajos (Jobbik) arról érdeklődött, milyen környezetszennyezés volt az egykori budapesti pénzverde területén, és az hogyan érinti a lakosságot. Jelezte, hogy veszélyes anyagokkal foglalkozó cégek működnek a területen, az eset után pedig a katasztrófavédelem is vizsgálatokat folytatott. Ennek eredményeire volt kíváncsi.

Pogácsás Tibor, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára azt felelte: a rossz szag kismértékű etilén-oxid szennyezés miatt volt, a lakosság nem került veszélybe. A mobil labor több napon át végzett ellenőrzéseket, de csak az első alkalommal talált kimutatható, küszöbszint feletti értéket. A Fővárosi Csatornázási Művek átmosta a csatornákat, és 11 víznyelő aknába helyezett el bűzzárt, és a hatások megszűntek - fejtette ki.



Az LMP a háttérintézmények megszűntetéséről kérdezett



Hadházy Ákos (LMP) arról beszélt, hogy december 31-én megszűnt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, április 1-jei hatállyal pedig további négy egészségügyi háttérintézmény alakul át. Szerinte ez káoszt idéz elő. Érthetetlennek nevezte, hogy a kanyarójárvány megjelenésekor elveszik az Országos Epidemiológiai Központ szakmai hátterét. Ezek indokairól érdeklődött.

Rétvári Bence, az Emmi parlamenti államtitkára jelezte, hogy a kormány elkötelezett a bürokráciacsökkentés mellett, és a háttérintézmények integráltan jobban fognak működni. Kiemelte, hogy nem szétszedik, hanem éppen összeteszik a szakmai intézményeket. Egyúttal megjegyezte, hogy az ellenzék egyszer a bürokrácia leépítését követeli, máskor meg éppen azt ellenzi.



Fidesz: mire kell figyelni az e-adóbevallásnál?



Witzmann Mihály (Fidesz) üdvözölte a kormány törekvéseit az adóbevallás terheinek csökkentésére és mérföldkőnek ítélte, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) elkészíti a magánszemélyek bevallásának tervezetét. Jogosnak nevezte azt, hogy ne kelljen minden évben a hivatalnál meglévő adatokról nyilatkozni. Arról érdeklődött, mi változott és milyen határidőkre kell odafigyelni.

Tállai András, a nemzetgazdasági tárca parlamenti államtitkára közölte, hogy a NAV 3,8 millió adózónak készítette el a tervezetét, azt 2,5 millióan fogadhatják el az ügyfélkapun keresztül. További 617 ezren papíralapon kérték a dokumentumot - tette hozzá. Elmondta azt is: rekordnak számít, hogy 170 ezren már megnézték a tervezetet és az érintettek fele be is adta a bevallását.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!