OGY - Krónika 9. rész (kárpótlás, olimpia)

Belföld, 2016.05.24

A kormánypárt támogatja, az ellenzék azonban elutasítja azt a fideszes javaslatot, amely kárpótlással összefüggő törvényeket módosítana. Megkezdték kedden az olimpiai játékokról szóló törvényjavaslat tárgyalását is.



Fidesz: meg kell teremteni a földértékesítés lehetőségét



Pócs János, a Fidesz vezérszónoka a rendszerváltás óta húzódó kárpótlási folyamat lezárása mellett állt ki, s egyetértett azzal, hogy meg kell teremteni a földek értékesítésének lehetőségét a Földet a gazdáknak programban. Jelezte, hogy a kárpótlási jegyek jelenleg nem felhasználhatók a gyakorlatban.

Kitért arra is, hogy a földárverések harmadik köre július 31-én lezárul, ezért szükséges, hogy a jogszabály-módosítás mielőbb hatályba lépjen.



MSZP: ez egy "kávézóban született" indítvány



Heringes Anita, az MSZP vezérszónoka "kávézóban született" indítványnak nevezte a javaslatot, érthetetlennek nevezve, hogy Lázár János egyéni képviselőként és nem miniszterként szerepel az előterjesztők között. Szerinte ezzel a kormány meg akarta spórolni az egyeztetéseket.

Hangsúlyozta: pártja nem támogatja a javaslat elfogadását.



Jobbik: kiszolgáltatott helyzetbe kerül a vidék


Ander Balázs, a Jobbik vezérszónoka módosító javaslatát ismertetve közölte: azt kérik, hogy az érintett területeket minősítsék eladhatatlan nemzeti vagyonná. Nem tudják elfogadni az indítványt, mert az "a száz évvel ezelőtti birtokviszonyoknál is rosszabb" állapotokat eredményezne.

Szerinte az állam magához ragadja, majd "szemrebbenés nélkül" szétosztja a haveroknak a földet. A haverok "befejezik a gyarmatosítást", s ezzel még kiszolgáltatottabb helyzetbe kerül a vidék - tette hozzá.


LMP: mi lesz a kárpótlási jegyrendszerrel?


Sallai R. Benedek, az LMP vezérszónoka arról beszélt, hogy már az alaptörvényben rögzítették: befejeződött a kárpótlás, és pénzbeli vagy más vagyoni juttatást biztosító új kárpótlási jogcím jogszabályban nem állapítható meg. Ha ez a szemlélet igaz, akkor mi lesz a kárpótlási jegyrendszerrel és azokkal családokkal, akiknek a kárpótlása az elmúlt 25 évben nem történt meg? - tette fel a kérdést.

Még több mint kétmilliárd forint értékben nem használtak fel kárpótlási jegyet, s a lakosságnak van egy jogos igénye. Mi fog történni, ők ezt a vagyont örökre elveszítették? - kérdezte. A kormány részéről arra hivatkoznak, hogy 2009 óta senki nem tartotta meg az árveréseket, most pedig ezen esetekben az állam "einstandolja" a földet - jegyezte meg, hozzátéve: ezeknek a területeknek megvannak a jogos tulajdonosai.


Az általános vitát az elnöklő Sneider Tamás lezárta.


Olimpiai játékok


Magyarország és Budapest képes a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok biztonságos és sikeres megrendezésére, lebonyolítására - emelte ki Gulyás Gergely a játékok megrendezéséről szóló törvényjavaslatot ismertetve.

A fideszes országgyűlési képviselő az előterjesztők nevében kifejtette: a javaslat célja a pályázatra és rendezésre vonatkozó keretszabályok megteremtése. A törvény megalkotásával azt is szeretnék a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) felé megerősíteni, hogy Magyarország és Budapest képes a 2024-es olimpiai és paralimpiai játékok biztonságos és sikeres megrendezésére, lebonyolítására.

Kifejtette: a törvényjavaslat tartalmazza a pályázati szakasz, illetve a rendezési jog elnyerése esetén a rendezési szakasz szabályait; kitér az olimpiai megvalósítási hatóságra, a harmadik országbeli állampolgárok beutazására, tartózkodására és munkavállalására, az olimpia közlekedési tervére.

A politikus azt mondta, a rendezési szakasz szabályainak elfogadásával szeretnék a NOB felé már most egyértelművé tenni, hogy Magyarország világos elképzelésekkel bír a rendezés folyamatára.

A javaslat törvényi szintre emeli a magyar állam, a fővárosi önkormányzat és a Magyar Olimpiai Bizottság között 2015. december 7-én aláírt együttműködési megállapodásban foglalt pályázati intézményi rendszert. Rögzíti továbbá a pályázatban részt vevő szervezetek, testületek, személyek feladatait.

Az olimpiai megvalósítási hatóság mint a játékok sport- és infrastrukturális beruházásait, az olimpiai projekteket megvalósító szerv, a rendezési jog elnyerése esetén jön létre. A hatóság a játékok után az olimpiai örökség koordinálásáért, ápolásáért, és fenntarthatóságáért felelne.

Sajátos építésügyi, településrendezési szabályokat határoz meg a javaslat, és közérdekű célként határozza meg az olimpiai célú kisajátítást.

A javaslatnak nem célja minden részletszabály megteremtése, a NOB a tapasztalatok alapján alakítja ki elvárásait és akár az idei játékok után is felmerülhetnek új szempontok - közölte Gulyás Gergely.

Mint mondta, ha a politikai erők a pártpolitikai vitákat maguk mögött hagyva nemzeti egységet hoznak létre, lényegesen jobbak lesznek a pályázat esélyei.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!