OH: megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai

Belföld, 2021.08.27

Megjelentek a felsőoktatási pótfelvételi ponthatárai, az Oktatási Hivatal (OH) SMS-ben értesíti a jelentkezőket a döntésről, és e-mailben tájékoztatja őket arról, hogy a besorolási döntés az E-felvételiben is elérhető.

A hivatal pénteki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén a pótfelvételi eljárásban 8359-en jelentkeztek a felsőoktatásba, közülük 6114-en kezdhetik meg felsőfokú tanulmányaikat szeptemberben. Alapképzésre 3753, felsőoktatási szakképzésre 986, osztatlan képzésre 659, mesterképzésre pedig 716 embert vettek fel - írták, hozzátéve: állami ösztöndíjasként 2306-an tanulhatnak tovább, 3808-an pedig önköltséges képzésre jutottak be.

Emlékeztettek, hogy a pótfelvételiben egy szakra, egy intézménybe és általában önköltséges képzésekre lehetett jelentkezni, de idén több képzési terület - agrár, államtudományi, gazdaságtudományok, informatika, műszaki, orvos- és egészségtudományi, pedagógusképzés, társadalomtudomány és természettudomány képzési területek - egyes alapképzéseit és osztatlan képzéseit magyar állami ösztöndíjas formában is meghirdették.

Magyar állami ösztöndíjas képzésre a legtöbb hallgatót, 606-ot a pedagógus képzési területre vették fel, ezt követi a műszaki képzési terület 356 tanulóval, az agrár, az informatika, a gazdaságtudományok és az egészségtudományi területekbe tartozó alapképzési szakokon pedig több mint 200-200 hallgató kezdheti meg tanulmányait - ismertették.

Hozzátették: a Debreceni Egyetem 251, a Pécsi Tudományegyetem 239 magyar állami ösztöndíjas jelentkezőt vett fel, de 100 fölötti az ösztöndíjas felvettek száma a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, az Eszterházy Károly Egyetemen, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetemen, az Óbudai Egyetemen, a Széchenyi István Egyetemen és a Szegedi Tudományegyetemen is.

Kitértek arra is: a pótfelvételi ponthatárai legalább olyan magasak, mint az általános eljárásban július 22-én meghatározottak, ha pedig többen, illetve jobb felkészültségűek jelentkeztek egy képzésre, mint az általános eljárásban, a pótfelvételi ponthatára magasabb is lehet annál.

A felvett jelentkezők a felvételi határozatot és a beiratkozással kapcsolatos tájékoztatót a felsőoktatási intézményektől kapják meg a besorolási döntést követően - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!