Önkényuralmi jelkép használata miatt emeltek vádat egy férfi ellen Heves megyében

Belföld, 2021.04.07

Tiltott önkényuralmi jelkép használatának vétsége miatt emelt vádat egy Heves megyében élő férfi ellen az Egri Járási Ügyészség - közölte a megyei főügyész szerdán az MTI-vel.

Szalóki Zoltán tájékoztatása szerint a 32 éves vádlott "egy hagyományőrzőnek titulált kisebb közösség országos parancsnokának tekinti magát". Vallomása alapján tizenöt évesen, korengedménnyel lépett be egy, a rendszerváltoztatás után alakult pártba, ahol több egykori munkásőrrel is kapcsolatba került. Közösen elhatározták, hogy szabadidejükben ápolni fogják a korábban feloszlatott Munkásőrség hagyományait.

Bár a társaság civil szervezetként történő bírósági bejegyzésére soha nem került sor, annak nevében a vádlott az interneten honlapot, majd 2018-tól közösségi oldalt is működtetett - írta a főügyész. Közlése szerint az itt található bejegyzések illusztrálására az oldal és a honlap üzemeltetője, egyben szerkesztője több esetben is ötágú vöröscsillagot használt, illetve ezt a tiltott önkényuralmi jelképet mint profilképet is alkalmazta.

A főügyész emlékeztetett: a büntető törvénykönyv (Btk.) rendelkezése értelmében aki horogkeresztet, SS-jelvényt, nyilaskeresztet, sarló-kalapácsot, ötágú vöröscsillagot vagy ezeket ábrázoló jelképet a köznyugalom megzavarására alkalmas - különösen az önkényuralmi rendszerek áldozatainak emberi méltóságát vagy kegyeleti jogát sértő - módon nagy nyilvánosság előtt használ, illetve közszemlére tesz, ha súlyosabb bűncselekményt nem valósít meg, vétség miatt elzárással büntetendő.

Az Egri Járási Ügyészség ennek megfelelően vádat emelt március végén a férfival szemben, és pénzbüntetés kiszabását, valamint az eddig ideiglenesen hozzáférhetetlenné tett jogszabálysértő tartalmak végleges törlését kérte a bíróságtól - tette hozzá Szalóki Zoltán.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!