Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szolidaritás Mozgalommal

Önkormányzati választás, 2019.09.23

Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt hétfőn együttműködési megállapodást írt alá Székely Sándorral, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnökével.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szolidaritás Mozgalommal Közös fővárosi sajtótájékoztatójukon Karácsony Gergely úgy méltatta a Magyar Szolidaritás Mozgalmat, hogy az egyfajta hidat képez a szakszervezetek, a civil társadalom és a változást akaró pártok között.

A politikus a megállapodásról azt mondta, hogy egy szabad, szolidáris és zöld Budapest létrehozására szövetkeztek.

A hétvégén bemutatott főpolgármester-jelölti programjának egyes pontjaira visszautalva emlékeztetett, hogy a fűtési szezon idejére legalább húszezer forintos támogatást ígért a nyugdíjasoknak és a rászoruló kisgyermekes családoknak. Arra is felhívta a figyelmet, hogy ingyenes tömegközlekedést ígért a 14 éven aluli gyermekek, valamint a regisztrált álláskeresők számára. Egyúttal felidézte, hogy főpolgármesterként tovább akarja folytatni a panelházak felújítását.

Székely Sándor hangsúlyozta, hogy a két ellenzéki főpolgármester-jelölti előválasztáson is Karácsony Gergelyt támogatták. Szavai szerint bizonyos szempontból azok a választások nehezebbek voltak, mert ott "érdemi és komoly ellenfelek voltak, akiknek valamilyen elképzelésük volt a városról". Tarlós István főpolgármester azonban a kormánypárt embere, aki semmit nem csinál Budapesttel, nincsenek jogkörei, azt teszi, amit mondanak neki - fogalmazott a független országgyűlési képviselő.

Karácsony Gergelyt kérdezték arról, hogy vasárnapi programbemutatóját egy letakart lajstromszámú csónakról bejátszott cirkuszi zenével zavarták meg ismeretlenek. A főpolgármester-jelölt annyiban pontosított, hogy próbálták megzavarni, de nem sikerült nekik. Eközben "egyfajta zenei aláfestéssel" bemutatták, hogy miben különbözik a budapestiek és a Fidesz világa - mondta. A budapestiek világa arról szól, hogy programot hirdetnek, elmondják, hogy mit akarnak, míg a Fideszé arról, hogy nem mondanak semmit a terveikről, de másokba megpróbálják belefojtani a szót - jelentette ki.

Elmondta, hogy az ügyben nem ők, hanem Tokody Marcell, a Jobbik politikusa tett feljelentést. Karácsony Gergely hozzátette, az ismeretlenek nyilvánvalóan jogszabályt sértettek, amikor letakarták a lajstromszámot.

A főpolgármester-jelöltet kérdezték arról, hogy Tarlós István szerint betarthatatlanok a választási ígéretei. Az ellenzéki politikus válaszában állította, hogy a programjában foglalt ígéretek mind megvalósíthatóak. Hangsúlyozta, néhányhoz, például a 14 év alattiak tömegközlekedési kedvezményéhez azonban jogalkotói támogatásra is szüksége van.

Felhívta a figyelmet, hogy a rezsitámogatás 2012-ig működött Budapesten, a csepeli parkerdő terve pedig a főváros által hivatalosan elfogadott dokumentumokban is szerepel. Megjegyezte, a kórházakkal kapcsolatban csak annyi vállalást tett, hogy a főváros megpróbálja visszakapni ezeket az intézményeket.

Újabb kérdésre leszögezte, bár főpolgármester-jelöltként nem szakértője a menekültek betelepítésének, de magánemberként sem a betelepítési kvótákkal, sem a befogadást elutasító országok megbüntetésével nem ért egyet.

Magyarországon azonban sokkal nagyobb veszélyt jelent, hogy azért veszítünk forrásokat, mert a kormány "általában véve lábbal tiporja az alkotmányos jogokat, a jogállamot és a demokráciát" és képtelen vállalni azokat az antikorrupciós garanciákat, amelyeket a legtöbb uniós tagállam vállal - tette hozzá.

Kérdezték Fekete-Győr Andrásnak, a Momentum vezetőjének javaslatáról, amelynek alapján ha uniós döntés születik a betelepítésről, akkor az azt elutasító államok eladhatnák más országoknak a kvótájukat. Karácsony Gergely azzal tért ki a válasz elől, hogy nem ismeri pontosan az elképzelést.

Faggatták arról is, hogy a szeptember eleji 51 millió forintról hogyan nőhetett mostanra mintegy kétmilliárd forintra Zugló számlaegyenlege. A XIV. kerületi polgármester azt mondta, az önkormányzatok a helyi adókból időnként jelentős összegekhez jutnak. Megjegyezte, hogy október 10-én például mintegy ötmilliárd forintnyi, az iparűzési adóból származó bevételt várnak a fővárostól.

Szembesítették azzal, hogy a közelmúltban a szocialista Horváth Csabával együtt bírálták az Örs vezér téren elmaradt fejlesztéseket, de - a kérdező szerint - ezek a területek a zuglói önkormányzathoz tartoznak. Karácsony Gergely azt felelte, hogy az aluljáró akadálymentesítéséről volt szó, ami fővárosi terület, illetve említették az egyik nagyáruház előtti térséget is, ami szintén budapesti kezelésben van.
(MTI)

Galériánk

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szolidaritás Mozgalommal Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely együttműködési megállapodást írt alá a Magyar Szolidaritás Mozgalommal
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!