TV műsor

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely pályázati alapot hozna létre a független színházak támogatására

Belföld, 2019.09.18

Karácsony Gergely főpolgármesterként pályázati alapot hozna létre a fővárosi független színházak, művészeti műhelyek támogatására.

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely pályázati alapot hozna létre a független színházak támogatására Az ellenzéki főpolgármester-jelölt szerdán Budapesten, a II. kerületi Átrium színház előtt tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: programjának fontos része, hogy a fővárosi önkormányzat létrehozna egy pályázati alapot a független színházi vagy más kortárs művészeti műhelyek támogatására. A pályázatokat szakmai alapon bírálnák el - közölte.

Karácsony Gergely úgy fogalmazott: "nem engedhetjük el a kezét ezeknek a nagyon fontos kulturális értéket képviselő intézményeknek és társulatoknak, nem hagyhatjuk, hogy Budapest kulturális sokszínűsége egyszerűen azért csorbuljon, mert a kormány úgy érzi, hogy a hatalom logikájával kell döntenie kulturális ügyekben."

Az ellenzéki főpolgármester-jelölt arról beszélt, hogy a kormány intézkedései az Átrium színházat egyik napról a másikra az anyagi csőd szélére jutatta. Magyarországon nagyjából egy évtizedig működött a kulturális tao-támogatás rendszere, amely hozzájárult ahhoz, hogy Budapesten is sokszínű és magas színvonalú színházi, kulturális élet alakulhasson ki.

A rendszernek voltak problémái, de a kormány, ahelyett, hogy ezeket megoldotta volna, inkább megszüntette az egészet - mondta Karácsony Gergely, aki szerint az új rendszer arról szól, hogy megpróbálják politikai nyomás alá helyezni a független alkotóműhelyeket.

Ezek a színházak hozzátartoznak Budapesti kulturális életéhez - hangsúlyozta.

Őrsi Gergely II. kerületi ellenzéki polgármesterjelölt azt mondta: eltökéltek abban, hogy a szabad, független, a mindenkori hatalommal szemben olykor kritikus kultúra védelméért mindent megtegyenek. Ha a kerületben egy ilyen kiváló színház veszélybe kerülne, akkor minden lehetőségükkel el fogják érni, hogy életben maradhasson - hangoztatta.

Őrsi Gergely szól arról is, hogy polgármesterré választása esetén keményebben fellépnének a kerületben tapasztalható szabálytalan parkolás ellen. Első alkalommal normál pénzbírsággal figyelmeztetnék a szabálytalankodókat, második alkalommal már a parkolási engedélyük is veszélybe kerülne, ha rendelkeznek a kerületben ilyennél, továbbá milliós bírásgot szabnának ki - mondta.

Őrsi Gergely kitért arra is, hogy olyan kerületben szeretnének élni, amelyet nem csúfitanak "gyűlöletplakátok".

Szalai Kriszta színész, írónő, ellenzéki képviselőjelölt azt mondta, az Átriumban legalább száz ismert színművész lép fel és minimum százezren járnak oda, majd arra kérte a fővárosiakat, hogy október 13-án szavazzanak a kultúrára.

A sajtótájékoztatót egy időre félbe kellett hagyni, mert a Margit körúton, a színház bejáratánál megállt egy vészvillogót használó teherautó, amely Karácsony Gergely, Puzsér Róbert és Berki Krisztián főpolgármester-jelölteket ábrázoló, Budapest nem cirkusz! Ne bízzuk rájuk a várost! feliratú plakátot hordozta és nagy hangerővel a Gladiátorok bevonulása című cirkuszi indulót játszotta.

(FOTÓ)
(MTI)

Galériánk

Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely pályázati alapot hozna létre a független színházak támogatására Önkormányzat 2019 - Karácsony Gergely pályázati alapot hozna létre a független színházak támogatására
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!