Önkormányzat 2019 - Lejár az átjelentkezés határideje

Önkormányzati választás, 2019.10.09

Ma délután 16 óráig lehet átjelentkezési kérelmet benyújtani a vasárnapi önkormányzati és nemzetiségi választásra. Eddig csaknem 21 ezren jelezték, hogy a lakóhelyüktől távol, bejelentett tartózkodási helyükön kívánnak szavazni.

Öt évvel ezelőtt 18 461-en jelezték előre, hogy átjelentkezéssel kívánnak szavazni, most a határidő lejárta előtt egy nappal már csaknem 21 ezren jelentkeztek át, összesen több mint 2200 településre.

Az átjelentkezéssel szavazók közül a legtöbben a főváros XI. kerületében kívánnak szavazni, több mint 1400-an, de több mint 800-an szavaznának a XIV. kerületben is.

A választáson csak az jelentkezhet át a lakóhelyétől eltérő, másik magyarországi településre, aki legkésőbb a választás kiírása előtt legalább harminc nappal (vagyis június 26-ig) létesített tartózkodási helyet, és a tartózkodási hely érvényessége legalább a szavazás napjáig tart.

Az átjelentkezési kérelmeket szerdán 16 óráig kell benyújtani a helyi választási irodához. Az átjelentkezéssel szavazók nem a lakóhelyük, hanem a tartózkodási helyük jelöltjeire szavazhatnak, ez azt jelenti, hogy az országgyűlési választással ellentétben nem lesznek "utazó voksok".

Ugyancsak október 9-én 16 óráig lehet akadálymentes szavazókört igényelni. Minden településen legalább egy szavazókör akadálymentesített, az önkormányzati és nemzetiségi választáson összesen 7353.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!