Online petíció indult a posták megmentéséért

Belföld, 2022.11.14

Online petíciót indított a Jobbik, valamint az szegedi önkormányzat is az ideiglenesen bezárásra ítélt posták megmentéséért.

Posta Népkert sor Tóth Péter a Jobbik Csongrád Megyei Szervezetének elnöke közleményt juttatott el szerkesztőségünkhöz, melyben a postabezárások ellen emelt szót. Mint írja tavaly augusztusban a Fidesz még csak rémhírkeltésként értékelte azokat az információkat, mely szerint postafiókok zárhatnak be országszerte és amely most valósággá vált. Tóth Péter szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom két fontos és azonnali megoldást javasol országos szinten, míg a Jobbik Szegedi Szervezete kiegészítené a törvényalkotást a nagyvárosi posták megvédésének a lehetőségével is.

A Jobbik megyei elnöke szerint azonnali segítségre van szükség, amelynek a Szerencsjáték Zrt. lehet a kulcsa, tekintettel arra, hogy a Posta árukapcsolásban van a céggel, amely a tavalyi évben nettó 701 milliárd forintos árbevételt könyvelt el. A Szerencsejáték Zrt-nek kell segítő kezet nyújtania a Postának - véli a politikus.  

Tóth szerint a másik megoldás, a védelmet törvényi erőre kell emelni, ugyanis jelenleg kormányrendelet rögzíti, hogy az 1000 fő feletti állandó lakosú településen a Posta köteles hivatalt működtetni. Annak érdekében, hogy a kisebb települések is védelmet kapjanak, ezt a lakosságszámot kell módosítani 500-ra, így megmenekülnének a bezárástól azok a postahivatalok, melyeket most, még ha csak „időlegesen” is, de bezárni terveznek.

Mivel azonban a törvény nem rendelkezik a városi szintű települések lakosságszám arányos postahivatalok működéséről, így a posták bezárásának legnagyobb vesztesei a magyar nagyvárosok, így például Szeged, ahol 12 kispostát zárnak be, még ha a tervek szerint ideiglenesen is. Tóth Péter szerint a legdrasztikusabb leépítés Szegeden történt, ahol mindössze hét posta maradt.  

A politikus szerint komplett városrészek kerülnek nehéz helyzetbe a postabezárások miatt, mint Újszeged, Alsóváros, Móraváros és a Déli Városrész, Felsőváros, Tarján városrész, Makkosháza, Tápé, valamint Petőfitelep. Tóth Péter szerint fontos, hogy a kormány mielőbb megoldást találjon a városi szintű posták működtetésére, mivel az ünnepek előtt több tízezer magyar ember életét keserítik meg a 366 darab posta bezárásával. Mint írja: A Jobbik Szegedi Szervezete támogatja a szegedi önkormányzati petíció-gyűjtését is a saját, országos szintű aláírásgyűjtő ívei mellett annak érdekében, hogy a több ezer szegedi idős, nehezen közlekedő és más nehézségek árán a postákra igyekvő szegedi emberek és családok életét meg tudják védeni az újabb kormányzati leépítésektől.

Ha szeretné kitölteni az online petíciót, itt megteheti.
(Webrádió)

Címkék

Posta bezárások Jobbik Tóth Péter
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!