Önrész nélküli panel- és társasházfelújítási programokat ígér a DK

Belföld, 2021.11.23

Önrész nélküli panel- és társasházfelújítási programok indítását ígérte Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció európai parlamenti képviselője kedden arra az esetre, ha tavasszal sikerül a kormányváltás. A projekteket európai uniós forrásból finanszíroznák.

Dobrev Klára online sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy a Magyar Energiahatékonysági Intézet adatai alapján nem tartalmaz külön energiahatékonysági vagy épületfelújítási fejezetet az EU-nak benyújtott magyar helyreállítási terv.

A terv szerint a rendelkezésre álló források kevesebb mint tíz százalékát fordítanák épületfelújításokra, és azt sem panelekre vagy társasházakra - tette hozzá.

Magyarországon az épületek a legnagyobb energiafogyasztók. A valódi rezsicsökkentést átfogó, az európai uniós támogatásokból megvalósítható, önrész nélküli panel- és társasház-felújításokkal lehetne elérni - mondta a politikus.

Ha a kormány számára az energiatakarékosság nem csak üres politikai szlogen lenne, akkor a kabinet az épületfelújításokkal közel 16 százalékkal tudná csökkenteni az összes energiafogyasztást Magyarországon - jelentette ki Dobrev Klára.

Hozzátette: minden hatodik magyar családnak gondot okoz hó végén kifizetni a számlákat vagy kifűteni a lakást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!