Öntöttvas, kerámia, rozsdamentes acél - milyen serpenyőt válasszak?

Belföld, 2020.12.23

Tudtad, hogy bizonyos serpenyők használata káros lehet az egészségre? Sokan nem is gondolják, hogy az egészséges életmódhoz az is hozzátartozik, hogy milyen típusú serpenyőkben készülnek az ételek. Cikkünkben megmutatjuk, hogy mire érdemes figyelni.

Öntöttvas serpenyő Teflonnal bevont, kerámiabevonatos, öntöttvasból, vörösrézből, rozsdamentes acélból, kerámiából, alumíniumból készült serpenyők. Jó néhány változat ismert, azonban arról kevesen hallottak, hogy bizonyos típusok egészségünk szempontjából veszélyt rejtenek magukban.
 
Teflonnal bevont vagy alumíniumból készült? Érdemes kerülni!
 
A teflonnal bevont serpenyők esetében a tapadásmentességet a politetrafluor-etilén (PTFE) névre hallgató anyaggal érik el, melyből hő hatására méreganyagok szivárognak ki. Ráadásul ezekben a serpenyőkben perfluor-oktánsav (PFOA) is található, mely növeli bizonyos rákos megbetegedések kialakulásának kockázatát.
 
Az alumínium serpenyők minden esetben bevonattal vannak ellátva. Amennyiben ez az anyag megsérül, a mérgező fém az ételbe kerül. A szervezet megemelkedett alumíniumszintje pedig a központi idegrendszerrel kapcsolatos egészségügyi problémákat eredményezhet, például Alzheimer-kórt.
 
Vörösréz? Kerámiabevonatos? Nincs helyük a konyhában!
 
Tudtad, hogy a vörösrézből készült serpenyők használata veszélyes? Ugyanis, ha nagyobb mennyiségben kerül a szervezetbe ez a nehézfém, akár mérgezést is okozhat. Ha nincs bevonattal ellátva, akkor főzés során vörösréz szabadul fel az serpenyőből. Azonban a bevonat sem teszi biztonságossá, ugyanis a bevonat nikkelt tartalmazhat, ami szintén nem szerencsés a szervezet számára.
 
Fontos tisztázni, hogy a 100 százalékos kerámiaserpenyők bátran választhatóak. A probléma a kerámiabevonatos termékekkel van, hiszen ezeknél a serpenyőknél a bevonat néhány használatot követően megsérül. Ekkor a bevonatban található kadmium és ólom az ételbe kerül. Amennyiben olyan serpenyőket szeretnél beszerezni, melyekben valóban egészséges ételek készíthetőek, nézz szét a Fackelmann Shop oldalán!
 
Milyen típusú serpenyőket érdemes választani?
 
Az öntöttvas serpenyők tökéletes választásnak bizonyulnak, hiszen amellett, hogy garantálják a biztonságot, strapabíróak is. Egyenletesen melegszenek fel, és nem oldódnak ki belőlük méreganyagok. A lakkal bevont öntöttvas serpenyők is bátran választhatóak, hiszen szintén nem oldódnak ki belőlük méreganyagok és tartósak.
 
Tökéletes választás lehet a rozsdamentes acélból készült serpenyők használata. Könnyűek és ellenállnak a karcolásnak. A 100 százalékos kerámiaserpenyők is bátran választhatóak, hiszen kizárólag természetes anyagból készülnek. Karcállóak, és nem jut belőlük mérgező anyag az ételbe.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!