Orbán: biztos lábakon állnak a magyar-üzbég kapcsolatok

Belföld, 2021.03.30

Biztos lábakon állnak a magyar-üzbég kapcsolatok, jó lendületet vett a két ország együttműködése - mondta Orbán Viktor miniszterelnök keddi taskenti sajtónyilatkozatában.

Orbán Viktor Üzbegisztánban A kormányfő kifejtette: nagy reményekkel és optimizmussal érkeztek Üzbegisztánba. Látták az elmúlt néhány év korszerűsítési, politikai és gazdasági kísérleteit, látják, hogy Üzbegisztán nagy fába vágta a fejszéjét: a rendelkezésére álló erőforrásokat egy modern gazdaság keretei között próbálja mozgósítani, és ez tiszteletre méltó program - értékelt.

Közölte: azért is örömmel jöttek, mert így személyesen is köszönetet mondhatnak az egy évvel ezelőtti nemes gesztusért. Akkor kezdődött a világjárvány, és nem volt elég védőfelszerelés, vakcinákról pedig "nem is beszélhettünk még akkor" - idézte fel.

Emlékeztetett: abban a nehéz helyzetben, amikor mindenkinek szüksége volt védőeszközökre, Üzbegisztán és annak elnöke "gondolt a magyarokra", és sok százezer maszkot küldött Magyarországra, hogy a járvány terjedését megakadályozhassák. A magyarok ezt sosem fogják elfelejteni - tette hozzá.

Orbán Viktor kiemelte: az egész világpolitika és -gazdaság átalakulóban van. Nagy tétekben lehetne fogadni arra, hogy tíz év múlva "egy egész más világban leszünk, mint amilyenben most vagyunk" - fogalmazott. Hozzáfűzte: egyes régiók felemelkednek, mások jelentősége csökken, a világgazdaság súlypontjai átalakulnak, új technológiák jönnek, mozgásban van a világ.

Úgy látja, ennek az új korszaknak az elején jó ütemben "fogtuk meg egymás kezét, magyarok és üzbégek", és próbáljuk közösen kihasználni azt a lehetőséget, amelyet ez a nagy átalakulás mindenkinek tartogat, Közép-Ázsiának és Közép-Európának is.

A miniszterelnök hangsúlyozta: tapasztalatai alapján ha az elején nem sikerül a gazdasági együttműködést szimbolizáló zászlóshajót találni, akkor a jó szándék "szétaprózódik és a végén elpárolog". Kell egy-két nagy program, közös vállalkozás, gazdasági tett, amely világosan jelzi a magyar és az üzbég vállalkozóknak, hogy egy komoly dolog van készülőben, és "biztonságban hajózhatnak a nagy zászlóshajók mögötti nyugalmasabb vizeken" - mondta.

Kitért rá: kijelölték azt a néhány zászlóshajót, amely előre fogja vinni a két ország gazdaságát. Hálásak az együttműködés lehetőségéért a pénzügyi szektorban, és büszkék arra, hogy az üzbég mezőgazdaság korszerűsítésére is "bennünket választottak partnerül" - mondta.

Orbán Viktor azt is kiemelte, hogy a magyar-üzbég kapcsolatok biztos lábakon állnak, és ezt onnan is lehet tudni, hogy bár a járvány miatt a világkereskedelem volumene csökkent, a magyar-üzbég kereskedelemé növekedett, méghozzá jelentős mértékben. Ez azt mutatja, hogy van benne lehetőség, amelyet okos politikával tovább növelhetnek - mutatott rá.

Megjegyezte: a két ország együttműködhet a nukleáris energia területén is, és a gyógyszeriparban is látnak lehetőséget.

A kormányfő arról is beszélt, hogy Magyarország egy különleges ország, "egy rokontalan nép Európában". De a közép-európai térség országainak, a visegrádi csoportnak a munkáját a következő egy évben Magyarország fogja koordinálni. Orbán Viktor azt kérte az üzbég elnöktől, hogy legyen segítségére abban, hogy a közép-európai és a közép-ázsiai országok együttműködésére kihasználhassák ezt az egy évet.

Hangsúlyozta: jó lendületet vettek a mostani megállapodásokkal, valamint tárgyalásokkal, és várják az üzbég elnököt, hogy viszonozza a látogatást Magyarországon. Ha meglesznek az első eredmények, indítványozza majd, hogy a két kormány tartson együttes ülést, hogy közösen áttekinthessék az elért eredményeket - közölte.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az MTI-nek adott nyilatkozatában elmondta: kilenc megállapodást írt alá az üzbég és a magyar kormány kedden Taskentben, és ezek alapján magyar vállalatok kapják meg a lehetőséget arra, hogy stratégiai ágazatokat átalakítsanak, illetve modernizáljanak Üzbegisztánban.
(MTI)

Címkék

Orbán Viktor Üzbegisztán

Galériánk

Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban Orbán Viktor Üzbegisztánban
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!