Orbán: meg fogjuk őrizni a békét

Belföld, 2022.03.19

Akármilyen nehézségek is jönnek, meg fogjuk őrizni a szerb-magyar barátságot, meg fogjuk őrizni a békét - mondta Orbán Viktor szombaton a szerbiai Újvidéken.

Orbán Viktor Szerbiában A Budapest-Belgrád vasútvonal Belgrád-Újvidék szakaszának ünnepélyes átadásán, az újvidéki vasútállomáson a kormányfő beszédében kiemelte: "itt van mindannyiunk fejében és szívében az a háború, ami Magyarország keleti határainál zajlik".

Ez a háború a legrosszabbkor jött és "most komoly kihívás elé állít bennünket, hiszen olyan szépen fejlődtünk, olyan nagy lendülettel indultunk meg és annyi szép tervünk van még" - mondta Orbán Viktor.

A világ most bizonytalanná vált, a szerbeknek és magyaroknak sok mindent újra kell gondolniuk - mondta, hozzátéve: "abban reménykedem, hogy ebben az újragondolásban Vucic elnök úrnak és nekem lesz szerepem" a következő választás után.

"Békét akarunk, és az összes nagy tervünket a nehéz körülmények ellenére az önök elnökével közösen meg fogjuk valósítani" - jelentette ki Orbán Viktor.

Az ünnepségen - amelyre a miniszterelnök Aleksandar Vucic szerb elnökkel együtt vonattal érkezett Belgrádból - Orbán Viktor elmondta: soha nem volt olyan közeli és szoros a barátság a magyarok és a szerbek között, mint most.

Kiemelte: az elmúlt 70 évben országokat kötöttek össze kelet-nyugati irányban "és közben elfeledkeztünk arról, hogy milyen fontos összekötni területeket észak-déli irányból". Így állt elő "az a méltatlan helyzet", hogy Belgrádból eljutni Budapestre sok-sok órát vett igénybe, ami "nem normális dolog a 21. században" - vélekedett.

Közölte: elhatározták, hogy összekötik a két országot, a két fővárost, "és ezzel könnyebbé tesszük a szerbek és a magyarok életét is." Megjegyezte: "az igaz, hogy mi kicsit el vagyunk maradva önökhöz képest", de "szeretném megígérni önöknek, hogy 2025-re Belgrádtól Budapestig ez a vasútvonal járható lesz".

Hangsúlyozta: "a magyarok és a szerbek két nehéz sorsú történelmi nép", de a szerb elnökkel folytatott együttműködés eredményeképpen "ma ez a két nép közel áll egymáshoz".

Kijelentette: "ez a mai nap arra bizonyíték, hogy mi ketten fantasztikus dolgokat fogunk még csinálni".

"Isten éltesse a szerb-magyar barátságot, sok sikert és nagy győzelmet kívánok önöknek!" - zárta szavait Orbán Viktor.
(MTI)

Címkék

Orbán Viktor Aleksandar Vucic

Galériánk

Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában Orbán Viktor Szerbiában
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!