Orbán Viktor: a Gyurcsány-korszakkal ellentétben a mostani kormány nem vett el egyetlen fillért sem a nyugdíjasoktól - (2. rész)

Belföld, 2023.09.29

Orbán Viktor miniszterelnök kitért arra: ha pénzt akarunk adni Ukrajnának, többet kell befizetni az uniónak és kevesebbet fogunk kapni. Magyarország azon országok közé tartozik, amelyik évente a befizetés és a kapott pénz összegét tekintve 2 milliárd eurónyi pozitív szaldóval zár - mondta.

Kiemelte: ha pénzt adunk Ukrajnának, nem tudunk pénzt adni Lengyelországnak, Magyarországnak, Csehországnak, Szlovákiának, Horvátországnak, nem tudunk pénzt adni a kevésbé fejlett országoknak, mert mindenre nincs.

Azt mondta: erre az a válasz, hogy "vegyünk föl hitelt". De ha hitelt veszünk fel és azt nem az Európai Unióra költjük, nem fejlesztjük belőle az európai gazdaságot, hanem odaadjuk valaki másnak, "akiről tudjuk, hogy soha nem fogja tudni visszafizetni", az azt jelenti, hogy "odaadtuk a gyerekeink, meg az unokáink pénzét és jövőjét valaki másnak" - fogalmazott.

Orbán Viktor arra a kérdésre, hogy miért nem kapjuk meg a pénzt, úgy válaszolt: "lehet, hogy annak egy része már Ukrajnában van". Amikor nincs arra sem pénz, hogy Ukrajnának a már megígért összegeket odaadjuk és újabbakat ígérgetünk, és van valaki, aki nem kapta meg a pénzt, akkor jogos a gyanú, hogy lehet, hogy ez a pénz már nincs is meg - mondta. Hozzátette: ezt nem tudjuk világosan, mert Brüsszel nem beszél világosan ebben az ügyben.

Arról is beszélt, hogy körülbelül 3 milliárd euróval tartozik Brüsszel Magyarországnak, mert "mi befizetjük, amit be kell fizetni, de amit nekik ide kellene adni, az nem jön", ezért kialakul egy adósság. "Most ők húzzák az időt, most már nem azt mondják, hogy nem adják oda", hanem azt mondják, hogy az igazságügyi rendszer működéséről feltennének még néhány kérdést - mondta.

Megjegyezte: most kaptunk kilenc kérdést, például, hogy van-e elég irodahelyisége a bíróknak.

Ezek komolytalan kérdések, tehát az egész vita most már abszurd - jelentette ki.

Azt mondta: Magyarország minden vállalást teljesített, de Brüsszel nem akarja ideadni a pénzt, "és kínban fogant, időnyerési célból föltett kifogásokkal él".

A kormányfő kifejtette: a brüsszeli bürokraták a lengyel választások eredményére várnak, "a brüsszeliek szeretnék megbuktatni a lengyel kormányt", és baloldali kormányt szeretnének Lengyelországban. Mindent meg is tesznek ennek érdekében, "nem tudjuk, hogy sikerrel járnak-e" - mondta.

Kiemelte: október közepén van a választás, és abban reménykednek Brüsszelben, hogy ha baloldali kormány jön, akkor Magyarország majd egyedül marad, és "könnyebben elbánnak velünk". De ha marad a konzervatív kormány Lengyelországban, akkor a két ország egymást mindig meg fogja védeni, és akkor viszont Brüsszelnek kell engednie - hangsúlyozta.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy a migrációs paktum egy hátrafelé tett lépés.

Kifejtette: egy történelmi folyamattal állunk szemben, az európai történelmet tekintve azt látni, hogy a Földközi-tenger két oldalán eltérő demográfiai népesedési ritmusban élnek a népek, hol az egyik oldalán a tengernek, hol a másik oldalán keletkezik nagyszámú új népesség, amely elindul. Most az az időszak van, "amikor ők jönnek fölfele, és ez állandóan fenyeget bennünket" - tette hozzá.

Azt mondta: ezzel a kihívással nem tud mit kezdeni az Európai Unió, mert nem a történelem horizontján, nem a gyerekek és az unokák jövője szempontjából szemléli ezt a kérdést, hanem emberi jogi kérdésnek tekinti.

Hangsúlyozta: a migráció rossz dolog, veszélyes dolog, bűnözéssel, terrorcselekményekkel, civilizációk, különböző életfelfogást valló embercsoportok közötti összeütközéssel jár.

A kormányfő kiemelte: ez hosszú ideig lehetett hipotézis, de mióta a migráció "ilyen invázióvá vált" 2015 óta, és napi tapasztalatok, tények állnak rendelkezésre, "ez nem föltételezés, hanem tény". Bűnözés, erőszak, együttélési képtelenség, konfliktusok, amelyeket nem tudunk kezelni - sorolta.

Hangsúlyozta: Magyarország ezt el akarja kerülni, és különböző okokból - ezek között a magyar kormány bátorsága is szerepel - meg tudtuk védeni eddig magunkat a migrációval szemben. Ráadásul úgy, hogy e tekintetben a politikában nincs egység, a baloldal migrációpárti - jelentette ki.

Úgy fogalmazott, "ha meg akarod magad védeni a migrációval szemben, ne engedd be a migránsokat", vagyis "csak olyan embert engedj be a saját országod területére, aki kérelmet nyújtott be előzetesen, azt te elbíráltad, és pozitív választ adtál".

De ha "először beengeded őket, majd utána kezdesz eljárásokat folytatni, hogy fogod őket kitenni? Sehogy". Erről szól a migrációs válság - fűzte hozzá.

Kijelentette: azt kell mondani, hogy nem, "és ha azt mondod, hogy nem, akkor nem jönnek, akkor nem indulnak el, nem fulladnak vízbe, akkor nincsenek emberi tragédiák". Nem a bajt kellene idehívni, hanem a segítséget kéne odavinni - fogalmazott.

Megjegyezte: Magyarország készen áll, hogy az érintett övezetekben, így a Száhel-övezetben is részt vegyen az ottani helyzet stabilizálásában és gazdasági, egészségügyi, katonai segítséget is nyújtson.

A kormányfő azt mondta: "a legfájdalmasabb nem a németek átállása, mert hát Németország a második világháború óta egy korlátozott önállósággal rendelkező ország", hanem az a meglepő, hogy "a szlovákok átálltak", pedig Szlovákia mindig kitartott a magyar és a lengyel álláspont mellett.

Hozzátette, ez baj, mert a lengyel-magyar migrációval szembeni együttműködés akkor sikeres, ha van földrajzi folytonosság, "ha egy sávot tudunk garantálni", és ez a front a migrációs frontvonal. Bármelyik ország ebből kiugrik, az baj - tette hozzá Orbán Viktor.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!