Orbán Viktor: Brüsszel azt javasolja, hogy tegyük tönkre a családokat, a nyugdíjasokat (2. rész)

Belföld, 2023.06.02

    Orbán Viktor kiemelte: manapság az Európai Unióban pár kivétellel "mindenki ellenünk van, a torkunknak ugrottak", nehéz dolog békepárti álláspontot képviselni egy ilyen körben.

Látszik, hogy még a legjobb esetben sem lehet jobb eredményt elérni a frontvonalon, a csatamezőn, mint ami eredményt el lehetett volna érni ukrán szempontból már a háborút megelőzően, tárgyalásokkal - fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, "egyre közelebb kerülnek a döntéshozókhoz" az olyan súlyos kérdések, mint hogy "akkor mi végre volt a háború".

Amikor a Magyarország elszigetelését célzó törekvésekről kérdezték, a kormányfő kijelentette, ha "magyar vagy, akkor állni kell a sarat", hiszen országunk történelme azt mutatja, hogy amikor nem álltunk ki az igazunkért, akkor Magyarország mindig rajtavesztett, és elvesztettük az önbecsülésünket, az önérzetünket és magunk előtt is szégyenkeztünk.

Most nemzeti kormány van, ilyen nem lesz - jelentette ki a miniszterelnök, hozzátéve, "baloldali macera mindig lesz", mint például az uniós soros elnökség körüli vita, ám "Magyarországnak a lényeges ügyekkel kell foglalkoznia, jól kell bemutatnia az álláspontját, ott, ahol lehet, lojális együttműködést kell mutatni a többi európai uniós országgal", megtalálva az együttműködés és a saját érdekeink képviselete közötti egyensúlyt.

Ma az, amit csinálunk, az az észszerű európai politikai viselkedésnek a mércéje szerint kialakított magatartás - jelentette ki.

Arra is kitért: "óriási megkönnyebbüléssel" fogadta Recep Tayyip Erdogan török köztársasági újraválasztását, nemcsak szurkolt neki, hanem "erősen és sokat" imádkozott is a győzelméért. "Tragédia lett volna, ha nem ő nyer" - mondta. Hangsúlyozta: Erdogan ellenfele "Soros György embere" volt, az ő győzelme esetén pedig a Törökországban élő négymillió menekültből pillanatok alatt megindult volna "egy-kettő-hárommillió", akik "már nyáron itt lennének a magyar határon". "Ránk eresztették volna őket és megnézhettük volna magunkat" - fogalmazott Orbán Viktor.

Arra is felhívta a figyelmet: az orosz gáz délről jön, Törökországon keresztül, és ha ott egy amerikapárti vagy Soros György által támogatott vezető van, akkor erősen kétséges, hogy eljut-e a gáz Magyarországra és Szerbiába.

Hozzátette: ha nem Erdogan nyer, akkor kaptak volna egy háborúpárti török elnököt, ennek következményei pedig beláthatatlanok. A török elnöknek van esélye arra, hogy közvetítsen az ukránok és az oroszok között, ahogyan korábban a gabonaválság ügyében ezt meg is tette - mondta.

Kiemelte: Magyarországnak három irányba - Berlin, Moszkva és Ankara irányába - kell mindig figyelnie. "Oroszország, Németország, Törökország: ebben a háromszögben van az életünk, és ebben a háromszögben kell a magyarok életét jól igazgatni" - fogalmazott.

Elismerte: nem mind a három relációban ugyanolyan kedvezőek a "csillagállások", de mindhárom kapcsolatrendszer stabil, kiegyensúlyozott és jól alakul Magyarország szempontjából. A kormányfő aktuálisan a "legkritikusabbnak" a német kapcsolatot értékelte.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!