Orbán Viktor jelentette be a kormány döntéseit a Kormányinfón (5. rész)

Belföld, 2021.06.10

    A miniszterelnök belpolitikát érintő kérdésekre válaszolva a kormánytagok nyaralásáról azt mondta: könnyen lehet, hogy aki teheti, hajózni fog olyan hajón, ami elérhető a számára, ez nem tartozik a kormányra. Magyarországon vannak összeférhetetlenségi szabályok, ezeket mindenkinek be kell tartani - jelentette ki.     

Tiborcz István közszereplőségéről úgy fogalmazott: ebben a kérdésben neki nem kell állást foglalnia, a magyar bíróság megteszi ezt.

Arról, hogy a száz leggazdagabb magyar listáját Mészáros Lőrinc vezeti, a miniszterelnök azt mondta: ha valakinek sok pénze van, két dolgot vár el a kormány, azt, hogy minden szabályt be kell tartani és hogy minden adót be kell fizetni. Hozzátette: az első száz leggazdagabb magyar 80 százaléka még mindig baloldali, "messze vagyunk az egyensúlytól". Megjegyezte: a jobboldalon az üzleti kérdéseket és a politikát nem szokás keverni.

Kérdezték arról, hogy lesz-e Simonka Györgyből (Fidesz), aki ellen büntetőeljárás folyik, képviselőjelölt. A kormányfő elmondta, Simonka György indításáról a Fidesz választókerületi csoportjai döntenek.

Egy másik kérdésre a miniszterelnök hozzátette: Habony Árpád szokott tanácsokat adni neki, ennek semmilyen költségvonzata nincs, hacsak - ironizált - "rá nem fizet" a tanácsaira.

Arra a felvetésre, mit szól ahhoz, hogy ha ellenzékbe kerülne és a következő miniszterelnök családja pár év alatt milliárdokat keresne uniós és állami forrásból, Orbán Viktor közölte, "azt javasolnám, hogy fizesse be az adóját és tartsa be a szabályokat".

Szólt arról is, hogy minél hamarabb szeretné "kivezetni" a veszélyhelyzeti szabályozást. Erre a labdarúgó Európa-bajnokság után lát esélyt. Elmondta, az Eb végéig azért érdemes a veszélyhelyzetet fenntartani, mert nem tudják, indul-e újabb járványhullám.

Reméli, ilyen nem lesz, és akkor azonnal visszaadja ezt a jogkört - mondta a miniszterelnök.

A Franciaországban - Emmanuel Macron arcán - "elcsattant" pofonról megjegyezte: a franciák érzelemnyilvánításának foka magasabb, mint a magyaroké, szeretné, ha a magyar országgyűlési választás a higgadtság, a béke és az érvek ütköztetésének jegyében zajlana, és mellőzné a fizikai erőpróbákat.

A Karácsony Gergely főpolgármester nyelvvizsgaügyére vonatkozó kérdésnél a kormányfő azt kérte, hadd maradjon ki ebből, Gulyás Gergely pedig annyit jegyzett meg, az a helyes, ha valaki a képesítésének megfelelő feladatot lát el.

Orbán Viktor kijelentette: kampánykérdésekkel január előtt nem foglalkozik, a parlamentben pedig folyamatosan részt vesz a vitákban.

Azt is mondta: választást jó kormányzással lehet nyerni, és a kormányzásra jelentkező baloldal is kormányzott már, így össze lehet vetni a teljesítményeket.

A Jobbik és a DK választási megállapodásait sem akarta kommentálni. Megerősítette: továbbra is szeretné magát távol tartani attól, amit csak "Gyurcsány-show-nak" neveznek. Jelezte: a Fidesz valószínűleg reagál majd, de nem tartaná helyesnek, ha a magyar miniszterelnök ilyen vitákba keveredne.

A választások eredményére vonatkozó kérdésre Orbán Viktor azt mondta: 16 évet voltak kormányon, és 16-ot ellenzékben, és mindig a hazát szolgálják. "Ha a Jóisten ideállít, meg a választók akarata ideállít, akkor itt, ha odaállít, akkor meg ott" - fogalmazott.

Kijelentette: egész addig, amíg az "eszénél lesz", és a gondolkodási képességét nem veszíti el, ezt a munkát fogja folytatni, feltéve, hogy a magyar választópolgárok erre igényt tartanak, és a nála fiatalabbak felsegítik a párt választási listájára.

"A győzelem sohasem végleges, és a vereség sohasem végzetes, aki ezt nem érti, ne menjen politikusnak" - mondta.

A parlamenti viták alacsony színvonalára vonatkozó kérdésre azt mondta: igyekeznek valahogy megtartani a színvonalat, de ez nehéz, "amikor ott hányják a bukfenceket meg a cigánykerekeket". Szerinte ez a dolog "átment egy ilyen show-ba", ami szomorú de bízik abban, hogy átmeneti jellegű.

Arra a felvetésre, hogy van-e olyan jelenlegi ellenzéki országgyűlési képviselő, akit tisztel, Orbán Viktor úgy válaszolta: természetesen vannak, akiket tisztel, ezért nem akar nekik ártani, így nem nevezi meg őket.

Orbán Viktor azt is közölte: szerdán döntötte el, hogy részt vesz a mostani Kormányinfón, de a jövőben nem lehet arra számítani, hogy ismét váratlanul megjelenik, mert évente egyszer szokott eljönni az eseményre.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!