Óriási falfestménnyel tisztelegnek Róth Manó emléke előtt

Belföld, 2021.04.16

Az Új zsinagóga tőszomszédságában készül a két ismert szegedi street art művész legújabb alkotása. Marton Ákos és Vinkó Leó ezúttal egy neves üvegfestő tiszteletére készít egy grandiózus alkotást.

Tűzfal festés Hajnóczy
Bizonyára sokan megcsodálták már a felsővárosi fűtőmű oldalaira festett molnár fecskéket, vagy az odesszai fűtőmű oldalán díszelgő hatalmas sünt. A Marton Ákos-Vinkó Leó művészpárosnak köszönhetően egyre több egyedi festmény, poszter, installáció jelenik meg Szeged házfalain.

A Muralpaint néven alkotó fiatal festők most egy olyan munkához láttak, melynek egyelőre csak a körvonalai látszódnak a Hajnóczy utca 13. szám alatti épület tűzfalán. Egy uniós projekthez kapcsolódva Róth Manónak, a szomszédban álló szecessziós Új zsinagóga üvegablakai megalkotójának állítanak emléket. A vállalkozás hatalmas, hiszen egy közel 200 négyzetméteres felületet kell kifesteniük. Annyi már látszik a tűzfalon, hogy a zsinagóga jellegzetes ablakait idéző keretben jelennek majd meg a részletek. Április elején kezdtek hozzá a munkához, és a tervek szerint május elején már látható lesz a Hajnóczy utcában a teljes alkotás. Róth Manónak egyébként már az édesapja is üvegfestő volt. 1868-ban született Budapesten, és tüdőgümő kór okozta a halálát 1935-ben. Sok munkáját bátyjával együtt készítette, de a szegedi zsinagóga és a kecskeméti református gimnázium ablakai a saját munkái. Az ő keze munkája a Gellért Szálló halljának üvegfestménye is. A szecessziós stílusban épült szegedi zsinagógát néhány éve újították fel, amikor Róth ólmozott üvegablakait is restaurálták. A munkával 2017-ben készültek el, és azóta eredeti pompájukban csodálhatjuk meg ezeket a különleges, színes, héber feliratokkal ellátott ablakokat.
(Webrádió)

Címkék

Róth Manó Hajnóczy utca

Galériánk

Tűzfal festés Hajnóczy Tűzfal festés Hajnóczy
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!