Örök kérdés - műanyag legyen vagy papír?

Belföld, 2023.05.27

Amikor elhagyjuk az otthonunkat, akkor az esetek legalább felében valamit viszünk magunkkal haza.

Farönkök Ehhez pedig nem mindig van nálunk megfelelő hordozóeszköz. Pont az ilyen helyzetekre találták ki a múlt század hatvanas éveiben a műanyag szatyrot.

Nem egyértelmű, hogy melyik a jobb

Ha különféle áruféleségek biztonságos csomagolása a rendszeres vagy kevésbé rendszeres feladataid közé tartozik, akkor érdemes a cadmas.hu áruvédelmi anyagai oldalán körülnézned. Itt sokféle, papírból és műanyagból is gyártott kiváló termékeket találhatsz. Ezekkel garantáltan nem lesz probléma az árukat gyorsan, hatékonyan és egyszerűen becsomagolni, hogy azután sokáig biztonságosan védve legyenek és utazhassanak közelebbi vagy távolabbi céljuk felé.

Ma már persze nagy hangsúly kerül az anyagok tartósságára, újra felhasználhatóságára és újrahasznosíthatóságára. Nem sok szó esik azonban arról, hogy mindezeknek milyen anyagi és egyéb háttere van. Pedig nem teljesen egyértelmű, hogy a papírtermékek és a műanyagok újrahasznosítása valóban kíméli-e a környezetet, illetve mennyibe is kerül?

Ökológiai hatások

A papírgyártáshoz rengeteg fát kivágnak, ami sok esetben tarvágással jár. Ilyenkor az ott élő állatok élőhelyei is megsemmisülnek. Hatalmas gépek dolgoznak a területeken és rengeteg szállítójármű kell a kivágott törzsek elszállításához is. Ezek nem elektromos árammal működtetett erőgépek, hanem fosszilis üzemanyagokat használnak. Ahhoz tehát, hogy akár egy kisebb erdőterületet is kitermeljenek, az ökológiai rendszerbe is jelentősen be kell avatkozni.

3 év szárítás, majd pépesítés következik, ami után kémiai kezelés jön. Mészkő és savak kellenek a fapéppé főzéshez, ami tiszta vizet igényel. 3 tonna faaprítékból csak 1 tonna pép marad és lesz belőle papír. 1 egység péphez 400 egység víz kell. A mosás és fehérítés után már hengerelhető az anyag, megszületik a papírhenger, amiből akár papírzacskók is készülhetnek. Belegondoltál, milyen sok víz és energia kell ehhez?

Újrahasznosítás

Az erdők megóvása volt a célja a svéd mérnöknek, Sven Gustaf Thulinnak, amikor 1959-ben feltalálta a műanyag szatyrot. Ma sokan vitatják, hogy ezekkel valójában óvjuk-e a bolygónkat. Persze, ha nem csak egyszer használatos eszközként tekintenénk sok műanyag termékre, akkor kevesebb is kellene belőlük.

Az újrahasznosítás nem elvetendő ötlet, de a papír esetében sok vegyi anyag és áram kell hozzá. A komposztálás működhet, de csak natúr papírral. A műanyag nem bomlik le, meg kell olvasztani, ami ismét energiát igényel. Az ily módon előállított anyag minősége azonban rosszabb. Mivel az újrahasznosítás folyamatában rengeteg a buktató, az aránya is elmarad a várakozásoktól.

Főleg rajtunk múlik, hogy milyen környezetben éljük mindennapjainkat. Ha megfontoltabban és felelősen döntünk a csomagolóanyagokról, akkor már sokat tehetünk e csodálatos bolygóért.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!