TV műsor

Orosz kikötőkbe irányítják át a fehérorosz olajimportot

Belföld, 2021.02.19

Moszkva és Minszk megállapodott, hogy Litvániából oroszországi kikötőkbe irányítják át a Fehéroroszországba irányuló olajtermékeket.

Az erről szóló hároméves, a lejártát követően automatikusan meghosszabbodó megállapodást pénteken írta alá Moszkvában Vitalij Szaveljev orosz és Alekszej Avramenka fehérorosz közlekedési miniszter. Az orosz kikötők évente 9,8 millió Fehéroroszországba tartó olajtermék átrakodására alkalmasak.

Moszkvai tájékoztatás szerint az első szállítmányok várhatóan márciusban érkeznek majd meg. A felek idén 3,5 millió tonna átszállításáról állapodtak meg, ebből 2 millió tonna esetében tudnak a megállapodás szerint eljárni.

Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője csütörtökön közölte, hogy Vlagyimir Putyin orosz és Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn hosszú tárgyalási fordulót tart. A Kreml pénteki tájékoztatása szerint a csúcs Szocsiban lesz és a felek nem terveznek sajtótájékoztatót tartani.

Minszk pénteken arról adott ki közleményt, hogy Lukasenka már elindult oroszországi munkalátogatására. A fehérorosz vezető egyébként már tavaly augusztusban arra utasította kormányát, hogy válaszul a Minszk ellen bevezetett nyugati szankciókra dolgozza ki a fehérorosz import litvánból orosz kikötőkbe való átirányításának tervét.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!