Összművészeti fesztivált rendeznek Szegeden

Belföld, 2024.05.08

Komolyzenei koncert, kiállítás, a város kulturális intézményeit bemutató séta, az művészeti élet és az üzleti szféra kapcsolatát erősítő kerekasztal-beszélgetés szerepel annak az összművészeti fesztiválnak a programján, melyet pénteken és szombaton rendeznek Szegeden - tájékoztatták a szervezők szerdán az MTI-t.

A közlemény szerint Sófi József és alapítványa tavaly decemberében elnyerte a rangos Art is Business díjat művészeti mecénás kategóriában a szegedi művészeti tehetségeknek nyújtott több mint húszéves támogatásáért.

Az Art is Business Egyesület, az SZTE Sófi Alapítvány és Szives Márton ütőhangszeres művész azért szervezte meg a fesztivált, hogy ezzel lehetőséget teremtsen és jó példát mutasson a térség céges és művészeti szereplőinek együttműködésére, támogassa a hazai céges mecenatúra felépülését.

Pénteken este a Szegedi Tudományegyetem művészeti karának közelmúltban felújított épületében lépnek föl a Sófi Alapítvány által támogatott, mára országos elismerést szerző művészek. A Fricsay-teremben koncertezik majd Szives Márton és Mucsi Gergő ütőhangszeres művész, akik a marimba irodalom vérpezsdítő műveit mutatják be, Kalmár Zoltán harsonaművész Dubrovay László zeneszerző egy szóló kompozíciójával lép színpadra, a Solis Consort régizenei együttes pedig előadásával a négyszáz évvel ezelőtti kasztíliai udvarokba kalauzolja el a közönséget.

Szombaton délelőtt a Szegedi Nemzeti Színház, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, a Reök-palota, az SZTE Rektori Épület, a Szegedi Szabadtéri Játékok és az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar (SZTE BBMK) által szervezett kulturális eseményeket mutatják be az érdeklődőknek egy városi séta keretében.

Kora délután a Sófi-alapítvány képzőművészeti támogatottjainak alkotásaiból nyílik kiállítás az SZTE BBMK-n. A tárlaton Deák Zsuzsanna üveg-, Tóth Alisa grafikus-, Csákány Lóránt fotó- és Vinkó Leó festőművész alkotásait láthatja a közönség május 28-ig.

Ezt követően a művészeti élet és az üzleti szféra együttműködéséről, a művészek támogatásáról, valamint a személyes kapcsolatok kialakításáról rendeznek kerekasztal-beszélgetést Dubóczky Gergely, Szegedi Szimfonikus Zenekar művészeti vezetője, Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház főigazgatója, Nátyi Róbert, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar dékánja, valamint Sófi József részvéttelével.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!