Öt magyar innovációt elevenített fel Áder János a podcastjában

Belföld, 2022.01.10

Áder János köztársasági elnök öt olyan, korábban már ismertetett, a Planet Budapest 2021 rendezvényen bemutatkozó magyar innovációt elevenített fel hétfőn megjelent podcastjában, amely a kor környezeti kihívásaira kínál megoldásokat.

Az államfő Kék bolygó című műsorának több korábbi műsorából válogató adásában elhangzott: a világon több ételt dobnak ki, mint amennyiből az összes nélkülöző ember jól lakhatna. A Munch ételmentő applikáció - amelyet fiatal egyetemistákból álló csapat hozott létre - megmenti a kidobástól a jó minőségű étteremi készételeket - mondta a vállalkozást bemutatva Áder János.

A műsorban felelevenítették a Compocity ökorobotot, egy magyar fejlesztésű beltéri komposztálót, amely hozzájárulhat a körforgásos gazdaság kialakításához. A robot a folyadékon kívül mindent - akár déli gyümölcsöket, citrusféléket, zöldséget, gyümölcsöt, szilárd halmazállapotú tejterméket, húsféléket, csontot is - le tud komposztálni - hangzott el az adásban.

Felelevenítették a hulladékvadász-applikációt is, amellyel kapcsolatban az államfő azt mondta: az alapítvány hulladékvadász-kampányának és -applikációjának az a célja, hogy az illegális hulladéklerakókat feltérképezze és azokat felszámolja. A felhasználók az alkalmazásban bejelentést tehetnek az illegálisan letett hulladékról, az alapítvány pedig leellenőrzi annak valóságtartalmát, majd továbbítja az illetékes hatósághoz, amely ezek alapján elkezdi az eljárást - ismertették a podcastban.

Ismét bemutatták az elektromos meghajtású kukásautók használatának lehetőségét. Áder János ezzel kapcsolatban aláhúzta, hogy csökkenteni kell a közlekedés környezeti lábnyomát. A köztársasági elnök úgy fogalmazott: "Ha komolyan vesszük a 2050-es klímasemlegességi célt, akkor a közlekedés kibocsátását, környezeti lábnyomát jelentősen csökkenteni kell; ezért alapvetően fontos, hogy nemcsak a személyautók, hanem a teherszállításban, fuvarozásban részt vevő járművek esetében is az elektromos meghajtás minél hamarabb általános legyen."

Felidézték Áder János beszélgetését egy környezetbarát autómosási technológiát alkalmazó vállalkozás vezetőjével, ebben Kaczur Áron, a CleanGo Services Kft. alapító ügyvezetője elmondta: autómosásra 7-8 másodperc alatt több mint 69 ezer liter tiszta ivóvizet használnak a világon, a cég ezzel szemben nanotechnológia segítségével néhány deciliterrel végzi el az autómosást.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!