Ötezer zöldségpalántát adományozott a MATE a Katolikus Karitásznak

Belföld, 2022.05.19

Ötezer zöldségpalántát adományozott a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) a Katolikus Karitásznak.

Az egyetem csütörtöki, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a paprika-, paradicsom- és uborkapalántákat Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő jelenlétében adták át a szervezet képviselőinek, akik hat egyházmegye rászorulóinak juttatják el az adományt.

Az adománynövények a MATE gazdasági társasága, a Zöldségtermesztési Kutató Intézet Zrt. által nemesített, minősített magyar fajták, amelyeket március közepén vetettek el, és az átadásig az egyetem Dísznövénytermesztési és Zöldfelület-gazdálkodási Kutatócsoportjának budapesti telephelyén neveltek - tették hozzá.

Gyuricza Csabát, a MATE rektorát idézve azt írták: a korábbi években indult palántaadományozási program idén is azt a célt szolgálja, hogy a rászorulók saját maguk által megtermelt zöldséget és gyümölcsöt fogyaszthassanak, csökkentve ezzel anyagi terheiket.

A közlemény szerint Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az átadáson azt mondta: "amikor biztonságról beszélünk, nemcsak a háborús konfliktus elkerülésére, hanem egészségünkre, az energia- és az élelmiszer-ellátásra is gondolnunk kell". Ma Magyarországon az ellátás minden szempontból biztosított - hangsúlyozta, hozzáfűzve: a háztáji kiskertek azonban fontosak, főként a rászoruló családok esetében.

Écsy Gábor, a Katolikus Karitász országos igazgatója elmondta: tavaly országszerte 313 rászoruló család kapott a MATE palántaadományából. A családok idén is kapnak vetési segédletet, valamint a karitász önkéntesei támogatják őket a zöldségek szakszerű termesztésében - olvasható a közleményben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!