Óvja egészségét, számoljon le a penésszel!

Belföld, 2021.01.17

Ahogy beköszöntenek a hűvösebb napok, egyre több helyen üti fel a fejét a falakon a fekete penész. Ezek a szürkés foltok nem csak a komfortérzetünket csorbítják.

Légpárásító Ha hosszú távon élünk együtt a penésszel, annak az egészségünk is kárát látja. Ha meg akarunk szabadulni ezektől a gombáktól, meg kell szüntetnünk a magas páratartalmat. Erre szolgálnak a légszárító berendezések.

Ezért lehet magas a levegő páratartalma

Az emberi szervezet számára a levegő ideális páratartalma 45 és 55 százalék között van. Nem is hinnénk, hogy otthonunk légterének a nedvességtartalmát mennyi mindennel növeljük. Egyes kutatások szerint, ahol négy fő él együtt, akár napi tizennégy liter víz is a levegőbe juthat.

Elég, ha csak a főzésre gondolunk. Még a páraelszívó készülék mellett is jól látható az edényekből felszálló gőz. Miután felmostunk, az immár száraz padlóról a víz és a tisztítószer a levegőbe párolog.  

Télen sokszor teregetünk a lakásban. Ez több liter kipárolgó vizet jelent, amely ugyancsak jelentősen megnöveli a páratartalmat. Ugyanúgy, ahogyan a zuhanyzás, a fogmosás, a kézmosás vagy akár a légzés vagy az izzadás. Sőt, még a szobanövények is párologtatnak ki nedvességet.  

A penész és a páratartalom

A mi testünk igényeihez képest a penészgomba magasabb páratartalom mellett érzi jól magát. A penésznek lételeme a nedvesség. Nem véletlen, hogy olyan felületeken telepszik meg, mint például a vizes fal vagy a csempék közötti fuga. Ezeket a területeket ugyanis a levegőből kicsapódó pára nedvesíti meg.  

Ezért fontos, hogy ne legyen túl magas a páratartalom. A vizes falak legtöbbször a nem megfelelően szigetelt épületek esetében fordulnak elő. Megjelenhet a penész továbbá a túl jól záródó nyílászárók beépítése esetén is. Így ugyanis a vízzel telt beltéri levegő nem tud szellőzni, és a pára kicsapódik. Egy jó légszárító berendezés azonban gyorsan segít a problémán.

A penészképződés másik oka

Ahhoz, hogy a pára kicsapódjon a levegőből, és a penész megjelenhessen, még egy feltételnek teljesülnie kell. A levegőnek el kell érnie a harmatpontját. Ezen a hőmérsékleten ugyanis a levegő nem tud több vizet eltárolni, így az kicsapódik. A harmatponti hőmérsékletet a szobahőmérsékletnél hidegebb felületek biztosítják. Ezért is van az, hogy a rosszul szigetelt, áthűlt falakon vagy a hideg vizes csövek mellett telepszik meg a penész.  

A penész káros hatásai az egészségünkre

A piszkos hatást keltő, feketésszürke foltokkal együtt élni már önmagában is bosszantó. Azonban ez a kisebbik probléma. A penészgombák ugyanis szüntelenül árasztják el láthatatlan spóráik millióival a légteret. Ezeket belélegezve pedig számos testi panasz alakulhat ki.  

Légúti tünetek jelentkezhetnek vagy fokozódhatnak. Bőrviszketés, szemszárazság alakulhat ki. A spórák belélegzése idegrendszeri tünetekkel is járhat vagy akár hangulat- és alvászavarokkal. Fontos tehát, hogy minél hamarabb megszabaduljunk tőle.

(Webrádió)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!