TV műsor

Pályaorientációs táborokat szerveznek általános iskolásoknak Csongrád-Csanád megyében

Belföld, 2021.05.22

Négy városban szervez közösen nyári pályaorientációs táborokat a Hódmezővásárhelyi Szakképzési Centrum és a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara.

A kamara az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a június végén induló programokra Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen és Csongrádon várják majd a pályaválasztás előtt álló általános iskolásokat. A résztvevők üzemlátogatásokon, informatikai foglalkozásokon, illetve színes, interaktív programokon vehetnek részt június 21. és augusztus 27. között.

Idézték Hegedűs Zoltánt, a szakképzési centrum kancellárját, aki közölte, az oktatási intézmény már tavaly is szervezett hasonló táborokat, idén azonban a megyei gazdasági önkormányzat is bekapcsolódott a munkába. Az együttműködésnek köszönhetően mintegy kétszáz fiatalnak tudnak egyhetes táborokat biztosítani, kilenc intézményben. A kamara támogatásának köszönhetően a részvételi díj a felére csökken. A táborok zömét 6-8 ezer forintos részvételi díjjal leht majd látogatni, de lesznek ennél költségesebb, tartalmuk miatt valamelyest drágább turnusok is.

A résztvevők 46 olyan szakmát ismerhetnek meg, amelyeket a szakképzési centrum intézményeiben sajátíthatnak el. A diákok az informatikával, robotikával és digitalizációval kapcsolatos ismeretek mellett olyan klasszikus szakmákba "kóstolhatnak bele", mint a szakács vagy éppen az asztalos.

Kőkuti Attila kamarai elnök szerint úgy tapasztalják, hogy a megye vállalkozásainak továbbra is komoly kihívást jelent a jól képzett szakemberek megtalálása, ezen a helyzeten változtatnának a pályaorientációs tevékenységükkel, melyet kiemelt feladatnak tekintenek.

A megyei kamara vezetője kifejtette, hogy a jelen és a jövő szakmáit a középpontba helyezve a legújabb technológiákat - ezen belül főként a robotikát és a digitalizációt - szem előtt tartva kell bevonni a fiatalokat a munkába, mivel csak a legújabb ipari megoldások alkalmazásával növelni a cégeknél a teljesítmény, így lehet minél nagyobb hozzáadott értéket előállítani, mely hosszú távon a térség gazdasági növekedésének a kulcsa. A 13 közösen szervezett táborból ezért négy az informatika témakörére épül.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!