Panyi Miklós: a magyarok évszázadok óta az európai biztonság őrzői

Belföld, 2023.07.14

A következő időszakban Magyarország és Közép-Európa óriási nyomásnak lesz kitéve minden irányból, de Magyarország a harcot egész Európáért megvívja majd - mondta a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára pénteken Budapesten, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE) Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kar oklevélátadó és doktorrá avató ünnepségén.

Panyi Miklós úgy fogalmazott, "végvári időket élünk", a következő évek ugyanis még az elmúlt időszaknál is több nehézséget és kihívást tartogatnak Magyarország számára.

Új típusú kihívások jönnek keletről, meg kell küzdeni a nyugatról érkező, a nemzeti szuverenitást, a közösségeket, a családokat szétverő ideológiákkal, a "déli nyomás" mellett európai uniós nyomással is szembesülünk, a demográfiai válság és a migrációs nyomás pedig minden korábbinál nagyobb éberséget, szívósságot, tudatosságot tesz szükségessé - sorolta az államtitkár.

Ugyanakkor kiemelte, hogy Magyarországnak évezredes tapasztalata van az európai biztonság őrzőjeként, szabadságának védelmezőjeként. "Nem csak saját hazánkért, szuverenitásunkaért, szabadságunkért, hanem Európáért is küzdünk" - mondta.

Nehéz idők, konfliktusos idők következnek, amely időszakban a siker érdekében tudásra, képzettségre, testi, szellemi és lelki ambíciókra, valamint olyan fiatalokra van szükség, akik szeretik hazájukat, nem adják fel, nem ijednek meg a "náluknál jóval nagyobb ellenségtől sem" - hangoztatta Panyi Miklós.

Az államtitkár arról is beszélt, hogy a Ludovika 2010 óta a magyar közigazgatás fellegvára, a Szent Istvánon nyugvó modern magyar államiság örökségének átadója, a magyar nemzeti érdek jövőbeni képviselőinek méltó képzési helye, és a kormány büszke arra, hogy a kívül-belül megújult NKE visszanyerte méltó helyét.

Az egyetem képzése által adott háttér egész életen át tartó felelősséget és elkötelezettséget jelent a végzetteknek Magyarország és a magyar polgárok iránt - mondta Panyi Miklós, megjegyezve, hogy felelősségteljes feladat pedig bőven lesz azoknak, akik a köz szolgálatát választják.

Példaként említette, hogy a közigazgatásban és a rendvédelemben dolgozóknak köszönhető, hogy sikerült megépíteni és működtetni a déli határzárat, legyőzni a koronavírus-járványt és megfelelően ellátni az ukrajnai háború elől menekülőket.

Deli Gergely, az NKE rektora azt hangoztatta, hogy az intézmény diplomája folyamatosan bizonyítja értékét a gyakorlatban, az egyetemen szerzett szakmai hozzáértés, erkölcsi tartás, tudás és tapasztalat pedig olyan értékek, amelyekre a mai világban nagy szükség van.

Deli Gergely kiemelte, az NKE-n végzettek nemcsak tudásukkal, hanem jellemükkel is hozzájárulnak a jövő formálásához, kritikus gondolkodású, felelősségteljes állampolgárok és szakemberek, akik felkészültek arra, hogy diplomaták, vezetők legyenek, rajtuk múlik ugyanis, milyen lesz a jövő Magyarországa, milyen hatékony lesz az állam, milyen jó lesz Magyarországon élni.

A rektor felhívta a figyelmet ugyanakkor arra is, hogy a közigazgatás nemcsak szakma, hanem a köz szolgálatát is jelenti.

Varga Réka, a kar dékánja azt mondta, a kar célja, a közigazgatásban és állami szervekben tevékenykedő, az állam működésének tágabb és mélyebb működését ismerő, a magyar állam szolgálatára alkalmas, a 21. század kihívásait kezelni tudó tisztviselők, szakemberek képzése.

(FOTÓ)
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!