Párbeszéd: a kínai elektromosautó-gyártók EU-vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit

Belföld, 2023.09.17

A Párbeszéd-Zöldek szerint a kínai elektromosautó-gyártóknak az Európai Bizottság által indított vizsgálata aláássa a magyar kormány akkumulátoripari terveit.

Jávor Benedek, az ellenzéki párt európai parlamenti listavezetője vasárnapi online sajtótájékoztatóján kiemelte, hogy a vizsgálat kiterjed a kínai gyártók beszállítóira.

Kifogásolta, hogy Magyarországon úgy telepszenek meg ezek a gyárak, hogy semmiféle feltétel nem adott a működésükhez. Nem biztosítható a magas energiaigényük, elképesztő vízigényüket sem tudják kielégíteni, továbbá elegendő munkaerő sincs a működtetésükhöz - fűzte hozzá.

A magyar akkumulátorstratégia lényege az, hogy megpróbálja "lenyeletni" a kínai függést az EU-val, arra hivatkozva, hogy olyan termék előállítására kerül sor, amely kiemelkedően fontos az unió számára - mondta Jávor Benedek, aki szerint azonban a vizsgálat alapvetően keresztbe tehet a kormány elképzeléseinek, hiszen az unió jogszerűtlennek nyilváníthatja az ezeknek a gyáraknak nyújtott kínai állami támogatásokat.

A magyar kormánynak még a magyar adófizetők pénzéből nyújtott támogatásokkal is el kell számolnia - jegyezte meg.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!