Párbeszéd: a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ helyett egy parkot alakítsanak ki a Nyugati pályaudvarnál!

Belföld, 2021.02.24

A Párbeszéd azt javasolja, hogy a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ helyett egy közparkot alakítsanak ki a Nyugati pályaudvar mellett.

A párt parlamenti képviselője egy szerdai, budapesti sajtótájékoztatón azt mondta, a kormány arra készül, hogy beépítse Budapest egyik legértékesebb barnamezős területét. Kocsis-Cake Olivio leszögezte: a beépítés ellen számos érv szól. Kiemelte, hogy a terület a Nyugati pályaudvarnál található, ahol a fővárosban az egyik legkevesebb a zöldfelület.

A beruházásnak várhatóan két vesztese lesz - jelentette ki. A helyi lakók egy beépített területet, nagyobb forgalmat és kevésbé élhető kerületet kapnak, az adófizetők adójából pedig "meg fog épülni valami, ami kezdetben mondjuk tízmilliárdba kerül és mire befejezik annak a duplája lesz" - mondta.

A terület régóta hányattatott sorsú, de az előző városvezetés és Karácsony Gergely jelenlegi főpolgármester is egy parkot szeretett volna ott kialakíttatni - hívta fel a figyelmet. Erre azért nem került sor, mert a környék rekultiválása elég drága lenne, ugyanis a föld egy bizonyos szintig elég szennyezett és az önkormányzatoknak eddig nem volt forrása egy közpark kialakítására- fogalmazott Kocsis-Cake Olivio. A Párbeszéd kéri, hogy a kormány a helyben élőkkel és az önkormányzatokkal is egyeztessen az ügyben - közölte.

Temesvári Szilvia, Terézváros párbeszédes polgármestere azt mondta, hogy a park kialakítása csak szándék kérdése, azonban úgy tűnik, hogy a kormánynak nincs ilyen szándéka, ugyanis "egy viszonylag avitt funkciót szeretne odatelepíteni". Ez történelmileg elavult és konzervál egy olyan szemléletmódot, amivel a Párbeszéd nem ért egyet - fogalmazott.

A kiemelt beruházás azt jelenti, hogy nem kell figyelembe venni a helyi építési szabályzatot - emlékeztetett. A politikus azt is hangsúlyozta, hogy Budapesten belül Terézvárosban az egyik legalacsonyabb a zöldfelületi mutató. A kerületi önkormányzat egy olyan beruházást szeretne, ami a jövő generációk jogait is megvédi, biztosítja számukra az egészséges környezetet és a tiszta levegőt, a VI. kerületben pedig ezt sehol máshol nem tudják megvalósítani - érvelt. Arra is kitért, hogy amennyiben megvalósul a beruházás, akkor a kormány gyakorlatilag a terézvárosi terület tíz százalékának sorsáról dönt a helyiek megkérdezése nélkül.

Végül bejelentette, hogy Kocsis-Cake Olivioval petíciót indítottak az ügyben.
(MTI)
 

Véleménye van? Szóljon hozzá!



Tetszett a cikk?

Ha igen, kérjük like-olja weboldalunkat!
Kövess minket a Facebookon!